ایسنا نوشت: مهندسان نیروی دریایی چین در نمایشی خیرهکننده از تواناییهای فناورانه اعلام کردهاند که یک توپ ریلی(rail gun) الکترومغناطیسی ساختهاند که میتواند چندین گلوله را با سرعت مافوق صوت بدون وارد آمدن هیچ آسیبی به خود شلیک کند.
این پیشرفت که در یک مقاله به تفصیل شرح داده شده است، به عنوان یک شاهکار جدید برای این کشور در سراسر جهان عمل میکند و خبر از رقم خوردن عصر جدیدی در نبرد دریایی میدهد، چرا که به طور بالقوه توازن قدرت را در صحنه جهانی تغییر میدهد.
این توپ ریلی با پرتاب گلولههایی با سرعت دو کیلومتر در ثانیه(۶ ماخ)، برد فوقالعادهای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلومتر دارد که با قابلیتهای توپخانههای معمولی مطابقت دارد.
طبق اعلام مهندسان چینی، این توپ ریلی در طول آزمایش، ۱۲۰ گلوله بدون نقص شلیک کرد و دوام و کارایی عملیاتی فوقالعاده خود را به نمایش گذاشت، شاهکاری که حتی از پیشرفتهترین نمونههای اولیه آمریکایی نیز فراتر است.
همانطور که پروفسور لو جونیونگ، رهبر تیم تحقیقاتی در آزمایشگاه ملی کلید انرژی الکترومغناطیسی میگوید، این دستاورد چشمگیر نشان دهنده یک تغییر چشمگیر در چشم انداز جنگ و نبرد است.
وی توضیح میدهد: این پیشرفت نشان دهنده یک تغییر پارادایم از انرژی شیمیایی به الکترومغناطیسی است. شلیک مداوم توانایی زیرساختی سیستمهای پرتاب ریلی الکترومغناطیسی موثر است و ما با موفقیت به آن دست یافتهایم.
کارشناسان بر این باورند که این پیشرفت، چین را قاطعانه در خط مقدم این فناوری تغییردهنده بازی قرار میدهد و به طور بالقوه مسیر درگیریهای آینده را به شدت تغییر میدهد.
پروژه متروکه توپ ریلی ایالات متحده
نیروی دریایی ایالات متحده برای چندین دهه سرمایهگذاری هنگفتی بر روی تحقیقات اسلحههای ریلی انجام داده بود، اما در سال ۲۰۲۱ این پروژه را رها کرد، زیرا محدودیتهای مهندسی، فناوری و همچنین منابع مالی مانع شد و در عوض تمرکز خود را روی موشکهای مافوق صوت گذاشت.
یکی از مشکلات اصلی ایالات متحده این بود که توپ ریلی آن نمیتوانست فشار و فرسودگی ناشی از شلیک مکرر را تحمل کند.
با این حال، موفقیت چین در غلبه بر همان موانع فنی که تلاشهای آمریکا را با مشکل مواجه کرده بود، به ویژه موضوع شلیک مداوم، پیشرفتهای سریع فناوری این کشور را برجسته میکند.
سیستم اندازهگیری و تشخیص انقلابی چین، راز موفقیت آن است. این سیستم که قادر به تجزیه و تحلیل دادههای بیش از ۱۰۰ هزار حسگر است - تقریباً ۱۰ برابر تعداد موجود در یک هواپیمای مدرن - امکان شناسایی بلادرنگ و رفع مشکلات احتمالی را در مقیاس میلیثانیه فراهم میکند.
بر اساس گزارشها، این فناوری مجهز به هوش مصنوعی چندین بار سلاح را از آسیب جدی نجات داده است و نقش مهم آن را در تضمین طول عمر عملیاتی توپ ریلی نشان میدهد.
کاربرد فراتر از جنگ دریایی؟
کاربردهای این فناوری پیشگامانه بسیار فراتر از جنگ دریایی است. تیم پروفسور لو جونیونگ استفاده از آن را در تحول در حمل و نقل پرسرعت متصور است و توسعه قطار خلاء را پیشنهاد میکند که بتواند از سرعت صوت فراتر برود.
علاوه بر این به گفته محققان، این فناوری دارای پتانسیل بسیار زیادی برای دگرگونی سفرهای فضایی با تسهیل پرتاب موشکهای ارزانتر و کارآمدتر است.
چین با آماده شدن ناو هواپیمابر فوجیان(Fujian) برای آزمایش یکی از سیستمهای پرتاب الکترومغناطیسی با کمک منجنیق آماده است تا موقعیت خود را به عنوان یک رهبر در این زمینه پیشرفته مستحکم کند.
توسعه توپ ریلی الکترومغناطیسی نه تنها برای ارتش چین، بلکه برای آینده جنگ و نوآوری به عنوان یک کل، لحظه و نقطه عطفی مهم را رقم میزند.