دلگرم نوشت؛ آش غلور یکی از غذاهای سنتی و محلی بیرجند است که به عنوان نذری بسیار طبخ می شود. در این مطلب قصد داریم طرز تهیه این آش خوشمزه را خدمت شما عزیزان آموزش داده و نکاتی را متذکر شویم. با ما باشید.
طرز تهیه آش غلور موضوع مورد بحث ماست. مراسم عزاداری و پخت غلور نذری (یکی از آش های محلی خراسان جنوبی) در حسینیه ها و مساجد و اماکن مذهبی با همکاری هیأت امنا و دسته جات عزاداری صورت می پذیرد.
پخت غلور، کاری جمعی و نمایشی از وحدت مردم و سنت پسندیده نذر می باشد. این مراسم در استان به صورت همراهی و همکاری جمع برگزار می شود و نمونه بارزی از یک کار مشترک است.
آئین پخت غلور در سال 1391، به شماره 814 به عنوان یکی از میراث های معنوی کشور در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
ماده اصلی این غذای سنتی بلغور گندم است. به این صورت که گندم را بعد از شستن و خشک کردن به صورت نیمکوب یا بلغور در می آورند. حبوبات، گوشت، مواد افزودنی و طعم دهنده اجزای تشکیل دهنده این غذای سنتی هستند.
مراحل پخت آن معمولا از غروب شروع و همراه با هم زدن مداوم دیگ و جلوگیری از ته گرفتن آن به مدت چندین ساعت و آخرین مرحله دم کردن آن است. معمولا صبح روز بعد، آماده توزیع بین مستمندان و نیز به عنوان تبرک توزیع می شود.
مواد لازم جهت تهیه آش غلور:
ماده غذایی | مقدار |
---|---|
گوشت |
300 گرم (همراه با استخوان) |
آرد | 2 قاشق سوپخوری |
سیر | 3 حبه + مقداری سیر داغ برای تزیین |
بلغور گندم | 3 پیمانه |
روغن | به میزان لازم |
حبوبات | 2 پیمانه (شامل نخود، لوبیا چشم بلبلی و عدس) |
زعفران | به میزان لازم |
فلفل قرمز |
به میزان لازم |
مراحل تهیه آش غلور:
ابتدا قابلمه ای را از آب پر کرده و روی حرارت بگذارید تا جوش بیاید سپس بلغور گندم را پاک کرده و بشویید و به مدت 5 دقیقه در آب سرد خیس کنید.
سپس آب بلغور را خالی کرده و آن را به آب در حال جوش اضافه کرده و هم بزنید. آرد را کم کم اضافه کرده و هم بزنید تا گلوله نشود.
در این مرحله از طرز پخت آش غلور در ظرفی جداگانه مقداری روغن ریخته و سیرهای درسته، گوشت و حبوبات را اضافه کرده و کمی تفت دهید و مواد را به بلغور اضافه کرده و شعله را ملایم کنید.
آش را گاه گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و جا بیفتد. در انتهای پخت سیرداغ، زعفران و فلفل قرمز را اضافه کنید.
فوت و فن های تهیه آش غلور بیرجند
- بهتر است در این آش از روغن حیوانی یا کره استفاده کنید.
- در صورتی که بلغور گندم همراه با آرد باشد، می توانید آرد را حذف کنید.
- یادتان باشد حتما حبوبات را از شب قبل خیس کنید و اگر فراموش کردید آن ها را 2 بار جوشانده و آبش را خالی کرده و بعد بپزید.
- هرچه گوشت این آش بیشتر باشد و مدت بیشتری بپزد خوشمزه تر خواهد شد.
- این آش را می توانید بدون افزودنی یا با کشک و هر چیز دیگری که باب میلتان است سرو کنید.
این غذا مربوط به آشپزخانه بیرجند است و در شهر بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی در مراسم اربعین امام حسین (ع) و 28 صفر که در استان خراسان برگزار می شود، طبخ می گردد. در مقادیر زیاد و در دیگ های بزرگ، توسط مردان از شب تا صبح طبخ و به عنوان نذر، صبح ها توزیع میگردد البته کمی دستور پخت آن متفاوت است.