راهنماتو- برای افرادی که دارای اختلال بینایی هستند، دسترسی به اطلاعات ساده ممکن است گاهی دشوار باشد. انجام کارهای شخصی ساده، تشخیص چهره ها، انجام وظایف روزانه یا حتی تهیه وعدههای غذایی میتواند برای این افراد بیش از حد پیچیده و خسته کننده شود. اما اگر یک کمکیار همیشه همراه آنها باشد هیچگونه دشواری در این راه نخواهد داشت، اگر این کمک یار یک نرم افزار کابردی باشد که دیگر کار را برای او بیش از پیش آسانتر و بی دردسر خواهیم کرد.
به گزارش راهنماتو، بسیاری از اپلیکیشنها به طور خاص برای کمک به افراد نابینا یا کم بینا در زندگی روزمره شان طراحی شده اند. اگر یکی از نزدیکان شما دارای اختلال بینایی است، میتوانید برنامههای زیر را بررسی کنید و به او کمک کنید تا استقلال بیشتری کسب کند. این برنامهها بر اساس ویژگیها، رتبهبندیهای کاربران و دفعات بهروزرسانی آنها انتخاب شدهاند.
۱. اپلیکیشن Be My Eyes
این برنامه به افراد کم بینا این امکان را میدهد تا از طریق تماسهای ویدیویی با داوطلبان بینا ارتباط برقرار کنند و با فشار دادن یک دکمه برای انجام کارهای روزانه از آنها کمک بگیرند. Be My Eyes در واقع یک انجمن پشتیبانی چندزبانه با داوطلبانی است که به بیش از ۱۸۵ زبان به تماسها پاسخ میدهند. رایگان ثبت نام کنید و برای انجام کارهایی مانند خواندن کتابهای کوچک، راه اندازی لوازم خانگی یا هر کار ساده دیگری که یک داوطلب میتواند از طریق ویدیوی زنده انجام دهد، پشتیبانی دریافت کنید. اگر کار مورد نظر فرد خیلی پیچیده است یا نیاز به تخصص دارد، میتوان از طریق «راهنمای تخصصی» پشتیبانی دریافت کرد. این برنامه همچنین به افراد بینا این امکان را میدهد تا با عضویت در این انجمن، به طور داوطلبانه به افراد نابینا و کم بینا از طریق این اپلیکیشن کمک کنند.
۲. اپلیکیشن Audible
این یک برنامه عالی دیگر برای افراد نابینا است که به آنها اجازه میدهد به هزاران کتاب صوتی و پادکست در ژانرهای مختلف دسترسی پیدا کنند. میتوانید محتواها را به عقب و به جلو ببرید و سرعت روایت را مطابق با سرعت گوش دادن خود تغییر دهید. ۳۰ روز اول عضویت Audible شما رایگان است، اما پس از آن، کاربر باید به صورت ماهانه حق عضویت پرداخت کند. البته اعضا هر از گاهی هدایا، پیشنهادات ویژه و رایگان دریافت میکنند. از دیگر مزایای این اپلیکیشن میتوان به شنیدن محتوا بدون محدودیت و دسترسی آسان به محتواهای پرمخاطب اشاره کرد.
۳. اپلیکیشن Kindle
نرم افزار Kindle به شما امکان میدهد کتابها را از آمازون دانلود کنید و از ویژگیهای خاصی که برای افراد دارای اختلال بینایی در نظر گرفته شده، مانند چاپ بزرگ، گفتار کامپیوتری و راوی انسانی، بهره ببرید. این اپلیکیشن همچنین به کاربران این امکان را میدهد که بهطور یکپارچه از خواندن کتابهای Kindle به گوش دادن به کتابهای Audible سوئیچ کنند. علاوه بر این، میتواند آن را به دستگاههای بریل قابل اتصال نیز وصل کنند تا خودشان کتاب را بخوانند. از ویژگیهای قابل توجه Kindle میتوان به امکان سفارشی سازی اندازه متن، نوع فونت و جهت و سوئیچ میان عمل خواندن و شنیدن، اشاره کرد.
۴. اپلیکیشن My Talking Calculator
این اپلیکیشن در واقع یک ماشین حساب بسیار کاربردی برای افراد نابینا و کم بینا است. این نرم افزار دارای طیف وسیعی از ویژگیها است که برنامه را خصوصا برای دانشآموزان با نیازهای ویژه، فراگیرتر و در دسترستر میکند. همچنین باید اشاره کرد که My Talking Calculator از دستورات صوتی مانند جمع، تفریق، تقسیم، جذر و ... نیز پشتیبانی میکنند. از ویژگیهای قابل توجه این اپلیکیشن میتوان به پشتیبانی صوتی برای توابع مختلف ریاضی و سادگی استفاده، اشاره کرد.
۵. اپلیکیشن Google Translate
با کمک گوگل ترنسلیت میتوانید هر کلمه یا عبارتی را با بلند گفتن به یک زبان خارجی مشخص تبدیل کنید. شاید انتخاب این اپلیکیشن از نظر شما عجیب باشد، اما این عملکرد به ویژه برای دانش آموزان کم بینا بسیار مفید است. یکی دیگر از ویژگیهای برجسته گوگل ترنسلیت این است که میتوانید بیش از ۵۹ زبان را بدون اینترنت ترجمه کنید. این ویژگیها Google Translate را به یکی از بهترین برنامهها برای افراد کم بینا تبدیل میکند.
۶. اپلیکیشن KNFB Reader
این برنامه کلمات نوشته شده را به گفتار یا خط بریل ترجمه میکند. همچنین به کاربران اجازه میدهد اسناد را به راحتی ارسال و به اشتراک بگذارند. این برنامه دارای ابزارهای برجسته کردن متن برای نابینایان، کم بینایان، افراد دچار اختلال در خواندن و دیگران است. همچنین میتوانید روی عکس کلیک کنید تا برنامه متن مورد نظر را با صدای بلند برای شما بخواند یا اینکه آن را روی یک صفحه نمایش بریل متصل، نشان دهد. علاوه بر این، اگر میخواهید اطلاعات بستههای خریداری شده مواد غذایی خود را بررسی کنید، خواننده KNFB میتواند آنها و حتی برچسبهای قیمت را بخواند. این برنامه به چندین زبان موجود است.
۷. اپلیکیشن TapTapSee
این یک برنامه محبوب است که از هوش مصنوعی برای کمک به افراد کم بینا برای درک بهتر آنچه در اطرافشان است، استفاده میکند. کاربران برنامه را به سمت یک شی نشانه میگیرند و به سادگی یک دکمه تشخیص را فشار میدهند تا هوش مصنوعی روشن شود. برنامه وقتی شی را میبیند با صدای بلند به شما میگوید که با چه چیزی مواجه هستید. هر زمان که دوربین خود را به سمت آن شی بگیرید، برنامه نام شیئی را که میبینید به شما میگوید. برای استفاده از قابلیت شناسایی گفتاری آن، باید Talkback را در تلفن هوشمند خود روشن کنید. این نرم افزار قادر به شناسایی طیف وسیعی از اشیاء است.
۸. اپلیکیشن Aira - Visual Info On Demand
این برنامه ایمنی شخصی به کاربران کم بینا اجازه میدهد تا با مربیان معتبری که میتوانند به آنها در درک محیطشان کمک کنند ارتباط برقرار کنند. Aira به کاربران این امکان را میدهد که محیط اطراف خود را به صورت زنده برای مربیان پخش کنند تا مربیان بتوانند کاربران را در شرایط مختلف ببینند و راهنمایی کنند. این برنامه به گونهای طراحی شده است که ایمنی بیشتری را برای کاربران کم بینا فراهم کند، به خصوص اگر شخص دیگری برای مراقبت از آنها وجود نداشته باشد. اپلیکیشن Aira به ویژه برای مکانهایی همچون فرودگاه و یا فروشگاهها میتواند بسیار مفید باشد.
۹. اپلیکیشن Learning Ally Audiobooks
این برنامه کتاب صوتی برای دانش آموزانی طراحی شده است که از طریق گوش دادن، عمل یادگیری را انجام میدهند. این برنامه محتوای قابل شنیدن را هم برای کاربران بینا و هم برای کاربران کم بینا ارائه میدهد. دانشآموزان همچنین میتوانند از سایر ابزارهای یادگیری تعاملی مانند متن برجسته همگامسازی شده با روایت صوتی، کنترل سرعت، نشانکگذاری، برجسته کردن و یادداشت برداری، استفاده کنند.
۱۰. اپلیکیشن Evernote
از Evernote میتوان برای ذخیره اطلاعات حرفهای و شخصی استفاده کرد. میتوانید از برنامه در چندین دستگاه استفاده کنید و وظایف خود را همگام سازی کنید. این برنامه از محتوایی مانند متون، طرح ها، تصاویر، بریدههای وب، فایلهای صوتی و ... پشتیبانی میکند. میتوانید بریدههای صوتی و وب را اضافه کنید و هر زمان که بخواهید گوش دهید. میتوانید مجلات خود را با هرکسی که میخواهید به اشتراک بگذارید و به او اجازه دهید همان طور بهروزرسانی شود.