قلیه ماهی از جمله خوشمزهترین غذاهای جنوبی در استان بوشهر است که آن را با ماهیهای مختلفی تهیه میکنند. البته پیشنهاد میدهیم که آن را با ماهیهای جنوبی بپزید که بافتی منسجم و یکدست دارند و له نمیشوند.
قلیه ماهی یک غذای سازمانی با کیفیت است که طعم لذیذی دارد. با یک بار چشیدن این غذای مقوی و خوشمزه طرفدار دائمی آن میشوید. ما در این مقاله میخواهیم با آموزش قلیه ماهی طرز پخت این غذای جنوبی خوشمزه را به شما بگوییم.
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی مرحله به مرحله
برای درست کردن قلیه ماهی بهصورت مرحله به مرحله ابتدا باید مواد موردنیاز برای پخت آن را بدانید. مواد لازم برای تهیه این غذا عبارتند از:
فیله ماهی |
۴ تکه |
پیاز |
۲ عدد |
تمبر هندی |
۲۰۰ گرم |
سیر |
۶ حبه |
گشنیز |
۳۰۰ گرم |
شنبلیله |
۵۰ گرم |
نمک و فلفل سیاه |
بهاندازه کافی |
زردچوبه و روغن |
بهاندازه کافی |
روش درست کردن قلیه ماهی به شرح زیر است :
- ابتدا قطعات ماهی را کاملاً تمیز کرده و بشویید. سپس 2 طرف آنها را نمک و فلفل بزنید و کنار بگذارید.
- سبزی گشنیز و شنبلیله را پاک کنید و بشویید. حالا سبزیها را بهشکل ساطوری خرد کنید و کنار بگذارید.
- یک پیاز را بهصورت نگینی خرد کنید. داخل یک قابله روغن بریزید و آن را روی حرارت بگذارید. پیازها را در قابله تفت دهید.
- مقداری زردچوبه به قابلمه اضافه کنید و مواد را تفت دهید تا پیاز و زردچوبه بافت یکدستی پیدا کنند.
- سیرها را خرد و به مواد اضافه کنید. سیر نباید زیاد تفت داده شود؛ چون سریع میسوزد.
- سبزیها را به مواد اضافه کنید و تفت دهید تا رنگشان تغییر کند و آب بیندازند. آب سبزیها باید خشک شود.
- نصف لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا مواد پخته شوند.
- بعد از گذشته 15 دقیقه تمبرهندیها را با یک لیوان آب ترکیب کنید و بگذارید رقیق شوند. حالا آنها را صاف کنید.
- تمرهندیها را با 2 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید. امکان استفاده از رب انار بهجای تمبرهندی هم وجود دارد.
- حرارت را روی حالت ملایم بگذارید و اجازه دهید خورشت بهصورت ملایم پخته شود.
- حدود نیم ساعت مانده به پخت کامل غذا، ماهی را با روغن تفت دهید و داخل قابلمه اضافه کنید.
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی تند
اگر به قلیه ماهی تند علاقه دارید، از یک فلفل سبز داخل مواد استفاده کنید. البته استفاده از فلفل سبز بزرگ میتواند طعم خورشت را بسیار تند کند، بنابراین برای تعادل طعمها یکسوم فلفل سبز کافیست.
قطعات کوچک فلفل سبز زیر دندان آزاردهنده است، بنابراین پیشنهاد میدهیم که این فلفل را با یک خردکن کاملاً خرد کنید تا به ذرات بسیار کوچک تبدیل شود.
در صورتی که به فلفل سبز دسترسی ندارید، از فلفل قرمز تند برای تهیه این غذا استفاده کنید که تأثیر فوقالعادهای روی طعم غذا میگذارد.
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی خوشمزه
در طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه جنوبی باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید:
- تمبرهندی نمک زیادی دارد، بنابراین ابتدا غذا را بچشید، سپس اگر نیاز به نمک داشت، به آن نمک اضافه کنید.
- از شنبلیله به مقدار زیاد استفاده نکنید، چون باعث تلخشدن غذا میشود.
- در صورت تمایل به ترششدن غذا میتوانید میزان تمبرهندی یا رب انار را افزایش دهید.
- فلفل سیاه بهتنهایی میتواند غذا را تند کند. اگر به تندی علاقه ندارید، مقدار این فلفل را کاهش دهید.
- شما میتوانید برای پخت قلیه ماهی از قلیه سنگسر، هامور، زمینکن و شیر استفاده کنید. ماهیهای قزلآلا و سالمون هم گوشت منسجم و خوشمزهای دارند و برای قلیه ماهی گزینه مناسبی هستند.
- از تمبرهندیهای سفت و سیاه بهجای تمبرهندیهای قهوهای و نرم استفاده کنید.
- زمانی که خورشت جا افتاد، دیگر در آن را نگذارید، چون با عرقکردن سر دیگ امکان بریدن خورشت وجود دارد.
- برای بازنشدن بافت گوشت ماهی خورشت را زیاد هم نزنید. همچنین در هنگام سرو غذا گوشت را بهآرامی به ظرف غذا انتقال دهید.
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی اصل
طریقه درستکردن قلیه ماهی جنوبی اصل به این صورت است که در آن فقط از ماهی جنوبی استفاده میکنند.
بسیاری از مردم در این خورشت بهجای ماهی از تن ماهی استفاده میکنند؛ به این صورت که کنسرو تن را در انتهای پخت داخل خورشت میریزند. قلیه ماهی اصل فقط از گوشت ماهی تهیه میشود. همچنین این خورشت معمولاً طعم تندی هم دارد که یادآور طعم لذیذ غذاهای جنوبی است؛ بنابراین اگر میخواهید قلیه ماهی اصیل درست کنید، میزان تندی آن را با کاهش یا افزایش فلفل کنترل کنید.
سبزی شنبلیله و گشنیز و تمبرهندی از جمله مواد اولیه اصلی قلیه ماهی جنوبی هستند که برای حفظ طعم و اصالت غذا باید آنها را به قابلمه اضافه کنید.
برای این غذا پیشنهاد ما همواره به استفاده از سبزیهای تازه بهجای سبزیهای خشکشده یا فریزشده است، چون طعم فوقالعاده لذیذی به غذا میبخشند.
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی رستورانی
برای رستورانیشدن قلیه ماهی به این نکتهها توجه کنید:
- طرز تهیه قلیه ماهی رستورانی به این صورت است که همواره میزان گشنیز را در آن 3 یا 4 برابر شنبلیله در نظر بگیرید. رستورانهای جنوبی معمولاً از یک سبزی محلی به نام چوچاق برای خوشطعمترشدن غذا هم استفاده میکنند که اگر به این نوع سبزی دسترسی داشتید، حتماً مقداری از آن را داخل این غذا بریزید.
- گوشت ماهیها در قلیه ماهی جنوبی رستورانی خشک و سفت نیست، بلکه بافت نرمی دارند؛ بنابراین گوشت ماهیها را خیلی سرخ نکنید تا خشک نشوند.
- شما میتوانید بهجای ساطوریکردن سبزیهای این غذا هم آنها را له کنید؛ چون سبزیهای له تأثیر زیادی روی غلیظتر و خوشمزهترشدن این غذا میگذارند.
- در صورت تمایل پیشنهاد میدهیم برای خوش رنگ و لعابشدن این غذا مقداری رب گوجهفرنگی هم به مواد اولیه آن اضافه کنید. اغلب رستورانها برای اینکه این غذا رنگ و روی بهتری داشته باشد، به آن رب گوجهفرنگی اضافه میکنند.
- برخی از رستورانها ابتدا تمبرهندی را داخل ظرفی میریزند و به آن آب گرم اضافه میکنند. حالا کمی مواد را هم میزنند تا تمبرهندی ترکیب شود. سپی تمبرهندیها را از صافی رد میکنند تا تمام تفالههای آن را بگیرند. رستورانها بعد از انجام این کار یک قاشق غذاخوری آرد را هم به تمبرهندیها میافزایند و مواد را بهخوبی با یکدیگر هم میزنند تا دانههای آرد با تمبرهندی حل شوند.
طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه با روشی ساده
با یادگیری طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه با روشی ساده بهراحتی میتوانید این غذا را برای خود و خانواده در خانه تهیه کنید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید. شما میتوانید انواع غذاهای مشابه قلیه ماهی را برای کارمندان خود از کترینگ ناریجه در تهران تهیه کنید.
این کترینگ با داشتن آشپزهای حرفهای و استفاده از مواد اولیه مرغوب و باکیفیت خوشمزهترین غذاها را تهیه و در سریعترین زمان به دست مشتری میرساند. در کترینگ ناریجه از بهترین ادویهها و مواد اولیه استفاده میشود، بنابراین خیال مشتری از بابت کیفیت غذا راحت خواهد بود.
سؤالات متداول
قلیه ماهی با گوشت چه ماهیهایی تهیه میشود؟
قزلآلا، سالمون، سنگسر، هامور، زمینکن و شیر
برای تندشدن قلیه ماهی چه کنیم؟
به آن فلفل سبز تازه یا فلفل قرمز تند اضافه کنید.
برای ترششدن قلیه ماهی چه کنیم؟
مقدار رب انار یا تمبرهندی آن را افزایش دهید.
چطور جلوی شوری قلیه ماهی را بگیریم؟
تمبرهندی بهتنهایی شور است، بنابراین با اضافهکردن آن ابتدا غذا را بچشید و در صورت نیاز به آن نمک اضافه کنید تا جلوی شوری بیشازاندازه قلیه ماهی گرفته شود.
سبزیهای قلیه ماهی چه هستند؟
گشنیز، شنبلیله و نوعی سبزی محلی به نام چوچاق