راهنماتو-این ماه، دو ایالت تحت حاکمیت حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) در هند، طرحهایی برای اعمال جریمههای سنگین و زندان، به دلیل آلودهکردن غذا با تف، ادرار و کثافت اعلام کردند.
به گزارش راهنماتو، ایالت شمالی اوتاراکند جریمهای تا سقف ۱۰۰ هزار روپیه (۱۱۹۰ دلار) برای افراد خاطی در نظر گرفته است، در حالی که اوتار پرادش که در همسایگی این ایالت قرار دارد، قوانین سختگیرانهای را برای مقابله با این مسئله به اجرا خواهد گذاشت.
این دستورات دولتی پس از انتشار ویدئوهایی تأیید نشده در شبکههای اجتماعی، که در آنها فروشندگان در غرفهها و رستورانهای محلی روی غذا تف میکنند و همچنین یک ویدئو که نشان میدهد فردی در حال مخلوط کردن ادرار با غذای در حال آمادهسازی است، صادر شد.
این ویدئوها خشم کاربران را برانگیخت و بسیاری از مردم نسبت به ایمنی غذا در این ایالتها ابراز نگرانی کردند، اما برخی از این ویدئوها نیز به کمپینهای اتهامزنی علیه مسلمانان تبدیل شدند که بعدها توسط سایتهای حقیقتسنجی رد شدند.
این سایتها اشاره کردند که برخی کاربران در شبکههای اجتماعی ادعا کرده بودند زنی که ادرار را به غذا اضافه میکرد مسلمان بود، اما پلیس بعداً او را به عنوان یک هندو شناسایی کرد.
مقامات میگویند قوانین سختگیرانه لازم است و هدف آنها جلوگیری از عادات غیربهداشتی در مورد غذاست، اما رهبران مخالف و کارشناسان حقوقی نسبت به کارآمدی این قوانین تردید دارند و ادعا میکنند که ممکن است از آنها برای بدنام کردن جامعه خاصی سوءاستفاده شود.
روزنامهی ایندیَن اکسپرس از احکام پیشنهادی ایالت اوتار پرادش انتقاد کرده و گفته است که این اقدامات «مثل جاروجنجال فرقهای عمل میکنند که به تصور اکثریت در مورد پاکی و نجاست در ادیان دامن میزند و اقلیتهایی را، که از قبل نیز در حاشیهاند، هدف قرار میدهد.»
در هند، که کشوری با تنوع فرهنگی است، غذا و عادات غذایی موضوعاتی حساس هستند، زیرا به شدت با دین و سیستم طبقاتی سلسلهمراتبی کشور در هم تنیدهاند.
هنجارها و تابوهای مربوط به غذا گاهی منجر به درگیری بین جوامع شده و احساس بیاعتمادی را ایجاد میکنند. از این رو، مفهوم «ایمنی غذا» نیز با دین در هم آمیخته و گاه برای انگیزهبخشی به اتهامات آلودگی استفاده میشود.
ایمنی غذا نیز در هند دغدغهی بزرگی است؛ اداره ایمنی و استانداردهای غذایی (FSSAI) تخمین میزند که غذای ناسالم سالانه باعث حدود ۶۰۰ میلیون عفونت و ۴۰۰ هزار مرگ میشود.
کارشناسان دلایل مختلفی برای ضعف ایمنی غذایی در هند ذکر میکنند که شامل اجرای ناکافی قوانین ایمنی غذا و کمبود آگاهی است. آشپزخانههای تنگ، ظروف کثیف، آب آلوده و شیوههای حمل و نقل و نگهداری نامناسب، ایمنی غذا را بیشتر به خطر میاندازند.
بنابراین، هنگامی که ویدئوهایی از فروشندگانی که در غذا تف میکنند منتشر شد، مردم شوکه و خشمگین شدند. کمی بعد، اوتاراکند اعلام کرد که جریمههای سنگینی برای خاطیان در نظر گرفته و نصب دوربینهای مداربسته در آشپزخانهها و بررسی کارکنان هتل توسط پلیس را اجباری کرد.
گزارشها حاکی از آن است که این ایالت ها قصد دارند دو حکم جدید را تصویب کنند که تف کردن در غذا را با مجازات تا ۱۰ سال زندان جریمه میکند.
این اولین بار نیست که جامعه مسلمان هدف اتهامهای مربوط به تف کردن قرار میگیرد. در دوران پاندمی کووید-۱۹، مجموعهای از ویدئوهای جعلی که مسلمانان را در حال تف کردن، عطسهکردن یا لیسیدن اشیا برای انتقال ویروس نشان میداد، در شبکههای اجتماعی پخش شد.
این ویدئوها قطببندیهای دینی را تشدید کرد و حسابهای کابری هندوها، شروع به لفاظی علیه مسلمانان کردند.
رهبران مخالف در دو ایالت تحت حاکمیت BJP این دستورات جدید را مورد انتقاد قرار داده و میگویند که این دستورات میتواند برای هدفقراردادن مسلمانان مورد سوءاستفاده قرار گیرد و اینکه دولت از چنین دستوراتی به عنوان پوششی برای منحرفکردن توجه از مشکلات کلیدی دیگر مانند بیکاری و تورم سرسامآور استفاده میکند.