وزارت دفاع اسرائیل دوشنبه اعلام کرد ۵۳۰ میلیون دلار برای سرعت بخشیدن به تولید و توسعه یک سیستم دفاع هوایی لیزری به نام «اشعه آهنین» اختصاص داده است. از نگاه کارشناسان سیاسی، عجله اسرائیل برای تحویل این سامانه لیزری حکایت از برنامه ریزی اسرائیل برای تقویت سامانه های پدافندی در برابر موشک های محور مقاومت دارد. ارزان بودن، سرعت در اقدام و دقت در کارکرد از ویژگی های سامانه دفاع هوایی لیزری اسرائیل است.
بر اساس بیانیهای که وزارت دفاع اسرائیل منتشر کرده است، این وزارتخانه قراردادی به ارزش دو میلیارد شِکِل (۵۳۰ میلیون دلار) برای توسعه یک سیستم رهگیری و پدافند هوایی لیزری امضا کرده است. سابقه انعقاد این قرارداد به سال ۲۰۲۲ باز می گردد. در آن زمان لاکهید مارتین، پیمانکار دفاعی ایالات متحده، گفته بود توافقنامه ای را با سازنده تسلیحات اسرائیلی رافائل برای پیوستن به توسعه یک سیستم رهگیری لیزری پرقدرت به نام پرتو آهنین امضا کرده است اما حالا دو شرکت رافائل و البیت برای تولید این پدافند لیزری طرف قرارداد وزارت دفاع هستند و یک مقام وزارت دفاع اسرائیل هم اظهار امیدواری کرده است این سیستم پدافند لیزری ظرف یک سال آینده عملیاتی شود.
نمونه آزمایشی در اسرائیل
این سیستم قرار است به برای بهبود رهگیری پهپادها و دیگر پرتابههایی به کار رود که از سمت محور مقاومت به سوی اسرائیل شلیک میشوند. پرتو آهنین به گونه ای طراحی شده است که در کنار سیستم هایی مانند گنبد آهنین کار کند و پرتابه های کوچکتر را هدف قرار دهد.
به گفته ناظران سیاسی پرتو آهنین که توسط وزارت دفاع اسرائیل با سامانه های دفاعی پیشرفته رافائل توسعه می یابد، جایگزین گنبد آهنین یا سایر سامانه های پدافند هوایی اسرائیل نیست، بلکه برای تکمیل کننده آنها است تا سرنگونی پرتابه های کوچکتر و باقی گذاشتن پرتابه های بزرگتر برای سامانه های مبتنی بر موشک را تضمین کند.
نمونه آزمایشی در اسرائیل
نقطه ضعف یک سیستم لیزری این است که در دید کم، از جمله پوشش ابر سنگین یا سایر آب و هوای نامساعد، به خوبی کار نمی کند. به همین دلیل، اسرائیل قصد دارد این سیستم را بر روی هواپیماها نیز نصب کند، که با قرار دادن سیستم در بالای ابرها به دور زدن این محدودیت کمک می کند. از سوی دیگر این سیستم هر بار یک موشک را رهگیری می کند، به این معنی که در صورت رگبار، تنها یک موشک یا یک پهپاد را رهگیری می کند، مگر اینکه چندین سیستم به طور همزمان مستقر شوند تا بتوانند پرتابه های پر تعداد را رهگیری کنند.
از زمان تشدید حملات حزبالله به اسرائیل، پرتابهها و پهپادهای متعددی با عبور از پدافند هوایی اسرائیل به اهداف این رژیم اصابت کردهاست. به گفته وزارت دفاع اسرائیل، تا زمانی که منبع انرژی ثابتی برای لیزر وجود داشته باشد، هیچ خطری برای تمام شدن مهمات آن وجود ندارد.
کارشناسان سیاسی معتقدند تمرکز اسرائیل بر تکنولوژی های دفاعی پیشرفته حکایت از عزم این رژیم برای صرفه جویی در بودجه دفاعی ارتش، در شرایطی دارد که همزمان به دنبال توسعه جنگ علیه محور مقاومت خواهد بود. وضعیتی که به نظر می رسد دورنمایی در سال آینده را دنبال می کند.