عرضه نسخه قرآن ۶۰۰ ساله در حراجی ساتبیز

یک نسخه خطی بزرگ قرآن مربوط به دوران ممالیک (قرن ۱۵ میلادی)، از جمله آثاری است که امروز در ساتبیز به حراج گذاشته می‌شود.

شناسه خبر: ۴۴۶۰۴۰
عرضه نسخه قرآن ۶۰۰ ساله در حراجی ساتبیز

 یک نسخه خطی بزرگ قرآن مربوط به دوران ممالیک مصر که قدمت آن به اواخر دهه ۱۴۷۰ میلادی می‌رسد، از جمله آثاری است که امروز در حراجی ساتبیز عرضه می‌شود.

ساتبیز لندن مجموعه‌ای را تحت عنوان «هنرهای جهان اسلام و هند» را ارائه خواهد کرد که شامل کتاب‌ها، هنرها و آثار تاریخی مختلفی از این بخش از جهان خواهد بود. این آثار که در مجموع ۱۸۱ قطعه را شامل می‌شوند، نمایانگر طیف گسترده‌ای از فرهنگ‌ها، دوره‌ها و اشکال هنری هستند که با پیوند جغرافیایی گسترده به هم گره خورده‌اند.

با توجه به روند متمایز متون مذهبی که در دو سال گذشته در حراجی‌ها عملکرد خوبی داشته‌اند، از هر پنج اثر برتر، چهار اثر مربوط به قرآن است. این مجموعه شامل یک قرآن بزرگ نفیس مربوط به دوران ممالیک با قیمت تخمینی بین ۳۰۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ پوند (حدود ۳۹۷۰۰۰ تا ۶۶۲۰۰۰ دلار آمریکا) می‌شود.

از دیگر آثاری که در صدر فهرست قرار دارند، می‌توان به یک شمعدان برنزی با تزئینات طلا و نقره، یک کاشی سفالی بسیار نادر از رقه مربوط به نیمه اول قرن سیزدهم، یک جعبه چوبی و استخوانی از زمانی که مسلمانان بر بخش‌هایی از اسپانیا حکومت می‌کردند و یک اسطرلاب برنجی از مراکش اشاره کرد.

سلطنت ممالیک (۱۲۵۰-۱۵۱۷ میلادی) امپراتوری وسیعی بود که در اوج خود، از جنوب ترکیه فعلی تا مصر امروزی حکومت می‌کرد. علاوه بر اهمیت ژئوپلیتیکی و تاریخی، ممالیک به خاطر فرهنگ و هنر خود، به ویژه هنرهای تزئینی مانند شیشه‌گری، نساجی و چوب‌کاری نیز شناخته می‌شدند که همگی در منطقه مدیترانه مشهور شدند.

با این حال، شاید رایج‌ترین و ستایش‌شده‌ترین هنر و فرهنگ مملوک، توسعه نسخه‌های خطی تزئینی، به ویژه قرآن بود. این قرآن‌های بسیار پیچیده عمدتاً در قاهره، دمشق و حلب تولید می‌شدند و دارای تذهیب استادانه‌ای بودند، تکنیکی که برای نسخه‌های خطی اعمال می‌شد و شامل تزئینات و تصاویر در اطراف متن بود. در اروپای قرون وسطی، این تکنیک بیشتر برای متون مهم دولتی و مذهبی استفاده می‌شدند.

این مجموعه خاص دارای عناصر تزئینی متنوعی است که به خط نسخ نوشته شده‌اند، در حالی که برخی دیگر به خط ثلث، نوعی خوشنویسی که معمولاً به عنوان تزئین مساجد دیده می‌شد نوشته شده‌اند. این اجزا را می‌توان در صفحاتی یافت که متن تذهیب شده‌ای نیز دارند که به شدت با رنگ‌های طلایی، قرمز و آبی تزئین شده است و بسیاری از آن‌ها به صورت الگوهایی سازماندهی شده‌اند که کلمات در آن‌ها ترکیب می‌شوند.

آنچه این مجموعه را از سایر قرآن‌ها متمایز می‌کند، منشأ آن است. محمد ابوالفضل بن عبدالوهاب الاعرج در امپراتوری مملوک زندگی می‌کرد و کاتب و نسخه‌نویسی بود که برای سلطان الاشرف قانسوه الغوری (حکومت ۱۵۰۱-۱۵۱۶) کار می‌کرد. بسیاری از آثار این کاتب در منطقه بسیار مورد تحسین قرار گرفتند، به طوری که نه نسخه خطی او در کاخ توپکاپی در استانبول که در اصل کاخ سلاطین عثمانی بود، یافت شد.

سلطان از حامیان اصلی هنر بود که نه تنها از آن حمایت می‌کرد، بلکه از هنر به عنوان ابزاری سیاسی برای بهبود وجهه خود در عموم و جلب رضایت و پاداش متحدان وفادار خود استفاده می‌کرد. او به هنرمندان دستور می‌داد تا آثار هنری را برای نمایش در این مکان‌ها تولید کنند. او همچنین بر تعمیر و مرمت دو شهر مقدس اسلام، مکه و مدینه، در زمان حکومت ممالیک نظارت داشت.

 

منبع : ایکنا
نظرات
پربازدیدترین خبرها