
قاره آسیا با جمعیتی نزدیک به ۴.۷ میلیارد نفر، میزبان ۵۹ درصد جمعیت جهان است و اقتصادی بزرگ و متنوع دارد که در آن ارزهای مختلفی با ارزشهای متفاوت جریان دارند. بر اساس دادهها، قدرتمندترین ارزهای این قاره بهطور عمده متعلق به کشورهای نفتخیز و ثروتمند منطقه هستند که بعضی از قویترین و پایدارترین ارزهای جهان را دارند.
قدرت یک ارز بهطور معمول با میزان ارز خارجی (بهویژه دلار آمریکا) سنجیده میشود که میتوان با یک واحد از آن خریداری کرد. ارز قوی نشاندهنده ثبات اقتصادی، نرخ تورم پایین، ذخایر ارزی بالا و مدیریت مالی مؤثر، همچنین تقاضای بالا در تجارت بینالمللی، اقتصاد پایدار و روبهرشد، نرخ تورم پایین، نرخ بهره بالا برای جذب سرمایهگذاری خارجی و سیاستهای قوی دولت و بانک مرکزی است. کشورهای دارای ارزهای قوی بهطور معمول بدهیهای پایین، صادرات زیاد یا اقتصادهای غنی از انرژی دارند که اعتماد جهانی را جلب میکنند.
قویترین ارزهای آسیا در سال ۲۰۲۵
قویترین ارزهای آسیا در سال ۲۰۲۵ بر اساس ارزش تقریبی هر ارز نسبت به دلار آمریکا، عبارتند از:
دینار کویت: ۰.۳ دلار
دینار بحرین: ۰.۳۷ دلار
ریال عمان: ۰.۳۸ دلار
دینار اردن: ۰.۷ دلار
دلار برونئی: ۱.۳۴ دلار
دلار سنگاپور: ۱.۳۴ دلار
منات آذربایجان: ۱.۷ دلار
منات ترکمنستان: ۳.۴۹
در همین باره:
ریال قطر: ۳.۶۴ دلار
درهم امارات: ۳.۶۷ دلار
ریال سعودی: ۳.۷۵ دلار
دینار کویت در صدر این فهرست قرار دارد که نهتنها قویترین ارز آسیا، بلکه باارزشترین پول جهان است؛ هر دینار کویت معادل ۰.۳ دلار آمریکا ارزش دارد. پس از آن، دینار بحرین با ارزش ۰.۳۷ دلار و ریال عمان با ارزش ۰.۳۸ دلار در رتبههای بعدی قرار دارند.
دینار اردن نیز با نرخ ۰.۷ دلار، چهارمین ارز قدرتمند آسیاست و علاوه بر اردن، در کرانه باختری فلسطین نیز استفاده میشود. دلار برونئی، با جمعیتی کمتر از نیم میلیون نفر، یکی از ارزهای قوی منطقه است و ارزش آن برابر با دلار سنگاپور، ۱.۳۴ دلار آمریکاست. پس از آن نیز منات آذربایجان (۱.۷ دلار) قرار گرفته است.
ریال قطر با وجود ثبات و نبود تورم، ارزشی معادل ۳.۶۴ دلار دارد و اقتصاد آن بهطور عمده بر گاز طبیعی و نفت استوار است. درهم امارات متحده عربی با ۳.۶۷ دلار ارزش، نشاندهنده قدرت اقتصادی این کشور است که دومین اقتصاد بزرگ عربی به شمار میرود و ریال سعودی، با اقتصادی متکی بر نفت و تلاش برای تنوعبخشی، ارزشی معادل ۳.۷۵ دلار دارد. این ارزهای قدرتمند، بازتابدهنده ثبات اقتصادی، ثروت منابع طبیعی و نقش مهم تجارت بینالمللی در کشورهای آسیایی هستند و هر یک داستانی متفاوت از توسعه و رفاه منطقهای را روایت میکنند.