
همیشه از زمین به عنوان سیاره آبی یاد میشود، اما این رنگ ممکن است دائمی نباشد. تحقیقات پیشین نشان دادهاند که اقیانوس های زمین زمانی سبز بودهاند، و طبق مطالعه جدیدی، اگر شرایط محیطی به طور چشمگیری تغییر کنند، ممکن است این اقیانوسها در آینده به رنگ بنفش درآیند.
در این مطالعه که در مجله Nature Ecology & Evolution منتشر شده، دانشمندان به بررسی تغییرات رنگ اقیانوسها در طول میلیاردها سال پرداختهاند. این تغییرات تحت تاثیر شیمی آب و نور فیلتر شده از آن قرار دارند. طبق تحقیقات انجام شده، بین 3.8 تا 1.8 میلیارد سال پیش، در دوران آرکئیک، اقیانوسها اصلاً آبی نبودند. در آن زمان، سطح بالای آهن حل شده از دهانههای آتشفشانی و سنگهای فرسوده اقیانوسها را سبز کرده بود.
آبهای غنی از آهن نور آبی و قرمز را فیلتر کرده و رنگ سبز را به عنوان رنگ غالب باقی میگذاشتند. سیانوباکتریها که از اولین موجودات زنده بودند، با رنگدانهای به نام «فیکوئریتروبیلین» سازگار شدند که به آنها این امکان را میداد تا نور سبز را کارآمدتر از کلروفیل جذب کنند.
احتمال تغییر رنگ اقیانوس ها در آینده
اما چیزی که دانشمندان را به ویژه کنجکاو کرده، این است که در آینده ممکن است چه اتفاقی بیفتد. تیم تحقیقاتی از «دانشگاه ناگویا» مدلهایی از چگونگی تغییر رنگ اقیانوسهای امروزی بر اساس تغییرات محیطی در آینده ارائه کردهاند. به گفته آنها تحت شرایطی با فعالیتهای آتشفشانی شدید و افزایش سطح گوگرد، اقیانوسهای زمین میتوانند به رنگ کاملاً متفاوت بنفش تغییر کنند.
برای دلیل این اتفاق گفته شده که ترکیبات گوگرد و ذرات دیگر در آبهای کم اکسیژن میتوانند نور را به شکل متفاوتی منعکس کنند و طیف مرئی را تغییر دهند. در شرایط غنی از گوگرد، طول موجهای بنفش ممکن است در محیط زیر آب غالب شوند. ترکیب این تغییرات با گرمایش کره زمین و مواد آلی تجزیهشده که به دریاها میریزد، میتواند کافی باشد تا بخشهای وسیعی از اقیانوس رنگ بنفش به خود بگیرند.
این مطالعه به طور خاص اشاره میکند که این تغییرات رنگی تنها بقایای گذشتههای دور یا آیندههای فرضی علمی تخیلی نیستند، بلکه به نیروهای واقعی زمینشناسی و جوی مرتبط هستند که در حال حاضر سیاره را شکل میدهند. بررسی واکنشهای اقیانوسها به فشارهای محیطی ممکن است به ما درک عمیقتری از آنچه در زیر سطح در حال وقوع است، هم از نظر فیزیکی و هم از نظر اکولوژیکی، بدهد.