این سازه زیبا تنها یک بنای ساده برای تماشا و عکسگرفتن نیست، بلکه از زمان ساختش تا اکنون نقطه آغاز و پایان هزاران داستان تاریخی خوش و غمانگیز بوده است. این بنا پس از انقلاب اسلامی به مکانی برای تجمع و همبستگی ملت ایران تبدیل شد. امروز سالگرد آغاز عملیات ساخت برج آزادی تهران است که با قدمتی حدود نیم قرن، اتفاقات تاریخی بسیاری را در پایتخت بهخود دیده و گردهماییهای اجتماعی و سیاسی زیادی در آن به وقوع پیوسته است. در سال۱۳۵۷ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مراسم پیشواز از امامخمینی(ره) که بعد از تبعید به تهران باز میگشتند نیز در میدان آزادی تهران انجام شد و درست در همین زمان نام آن به «آزادی» تغییر پیدا کرد. از سال۱۳۸۲ تاکنون اداره این برج زیبا را بنیاد فرهنگی و هنری رودکی برعهده دارد.
معماری این بنا تلفیقی از معماری دورههای هخامنشی و ساسانی با هنر و معماری اسلامی است که بهزیبایی هرچهتمامتر با یکدیگر ترکیب شدهاند. در طراحی برج آزادی از المانهایی مانند چهارطاقی، بادگیر، کاربندی و باغ ایرانی کمک گرفته شده و انواع کاشیها در آن بهکار رفته است. در این بنای باشکوه، خطوط موازی و کشیده پایه برج، نمادی از معماری دوره هخامنشی، قوس اصلی آن، نماد طاق کسری در دوره ساسانی و قوس شکسته قسمت فوقانی آن، نشانی از معماری اسلامی است.
برج آزادی شامل بخشهای مختلفی مثل موزه، تالار آینه، سالن ایرانشناسی، کتابخانه، نگارخانه و سالن تشریفات است که هر ساله گردشگران بیشماری برای بازدید از این برج زیبا و بخشهای مختلف آن راهی میدان آزادی میشوند.