کشف گور‌های باستانی در معبد «ملکه حتشپسوت»

از جمله کشفیات، بخش‌های دست‌نخورده‌ای از پایه‌های معبد وداع ملکه حتشپسوت شامل پایه‌های بنا و قسمت‌هایی از دیوار است. همچنین یک انبار از ابزارهای تشریفاتی که نام ملکه حتشپسوت بر روی آن‌ها ثبت شده بود، یافت شد.

شناسه خبر: ۴۳۴۱۰۰

کشف گور‌های باستانی در معبد «ملکه حتشپسوت»

مقامات مصری مجموعه‌ای از کشفیات باستان‌شناسی را در نزدیکی شهر باستانی اقصر را رونمایی کردند که می‌گویند به مقبره‌های مقامات عالی‌رتبه و آثار هنری پیچیده دوران ملکه «حتشپسوت» بازمی‌گردد. 

این آثار پس از سه سال کاوش در محوطه باستانی دیر البحری در گورستان طیبه در ساحل غربی رود نیل و در نزدیکی دالان‌های «معبد وداع» ملکه حتشپسوت کشف شده‌اند.

از جمله کشفیات، بخش‌های دست‌نخورده‌ای از پایه‌های معبد وداع ملکه حتشپسوت شامل پایه‌های بنا و قسمت‌هایی از دیوار است. همچنین یک انبار از ابزارهای تشریفاتی که نام ملکه حتشپسوت بر روی آن‌ها ثبت شده بود، یافت شد.

زاهی حواس، مصرشناس برجسته که هدایت پروژه کاوش را برعهده داشت، گفت: «این اولین باری است که یک مجموعه کامل از تزئینات معبدی مربوط به دودمان هجدهم را داریم.» 

در این اتاق‌ها ۱۵۰۰ بلوک تزئین‌شده پیدا شدند که ملکه حتشپسوت و جانشین او، تحوتموس سوم، را در حال انجام مراسم مذهبی نشان می‌دهند. همچنین تابوت‌های چوبی تزئین‌شده با نشان دودمان هفدهم کشف شدند. 

محمد اسماعیل خالد، دبیر کل شورای عالی آثار باستانی، در این باره گفت: «این بلوک‌های شگفت‌انگیز رنگ‌های زنده خود را حفظ کرده‌اند و هنر آن دوره را بازتاب می‌دهند.» 

باستان‌شناسان همچنین در شفت‌های تدفینی مربوط به دوره ۱۵۸۰-۱۵۵۰ پیش از میلاد، تابوت‌های چوبی انسان‌نما را یافتند. یکی از این تابوت‌ها متعلق به کودکی است که از زمان دفن‌اش در ۳۶۰۰ سال پیش به صورت دست‌نخورده باقی مانده بود. 

همچنین قبرهایی با اسباب‌بازی‌های باستانی کودکان، سکه‌های برنزی با تصویر اسکندر کبیر، ماسک‌های تدفین و سوسک‌های مقدس درون آن‌ها کشف شدند. 

علاوه بر آن‌ها لوازم زندگی نگهبانان گورستان یافت شده که شامل تشک دست‌نخورده و تخت چوبی بافته‌شده متعلق به دوره انتقالی بین دودمان هفدهم و هجدهم می‌شود. 

به گفته باستان‌شناسان، یکی از مقبره‌های کشف‌شده متعلق به «دهوتی‌مس» ناظر کاخ ملکه «تتی‌شری» از دودمان هفدهم است. 

ملکه تتی‌شری مادربزرگ اَهمُسه یکم فرعون مصر و بنیان‌گذار دودمان هجدهم در این سرزمین بود که هیکسوس‌ها (حاکمان بیگانه) را از مصر بیرون راند. 

هیکسوس‌ها جنگجویانی از غرب آسیا بودند که حدود سال ۱۶۳۸ پیش از میلاد کنترل دلتای نیل را به دست گرفتند و تا شکست و اخراج توسط اَهمُسه یکم در سال ۱۵۳۰ پیش از میلاد بخش‌هایی از مصر را اداره کردند. 

تاریخ حکاکی‌شده بر سنگ مقبره دهوتی‌مس نشان می‌دهد که این مقبره به سال نهم حکومت اَهمُسه یکم (۱۵۵۰-۱۵۲۵ پیش از میلاد) بازمی‌گردد. 

آقای حواس در این باره گفت: «با وجود جایگاه بالای صاحب این مقبره، سادگی نسبی آن چالش‌های اقتصادی مصر را به دلیل جنگ‌های طولانی علیه هیکسوس‌ها نشان می‌دهد.» 

کمان‌های جنگی داخل اتاق دفن یافت شدند که نشان‌دهنده پیشینه نظامی صاحبان مقبره و نقش آن‌ها در آزادسازی مصر از دست هیکسوس‌ها بود. 

محمد اسماعیل خالد، دبیر کل شورای عالی آثار باستانی، کشفیات جدید را به دلیل موقعیت مکانی در اقصر و ارتباط آن با ملکه حتشپسوت یکی از اولین کشفیات مهم سال ۲۰۲۵ توصیف کرد و گفت که سه سال تلاش مداوم به این موفقیت منجر شده است.

 

منبع : ایلنا
نظرات
پربازدیدترین خبرها