
گذرگاههای زیرزمینی مرموزی که توسط لئوناردو داوینچی طراحی شده بودند، بالاخره زیر قلعه فورزا در میلان شناسایی شدهاند. به عقیدهی کارشناسانی که این تونلها را یافتهاند، ممکن است ساختارهای بیشتری نیز در انتظار کشف باشند.
ساخت قلعه فورزا که در قلب میلان مدرن قرار دارد، اواسط قرن چهاردهم آغاز شد. البته در طول قرون متوالی، این قلعه گسترش یافت، تغییرات زیادی به خود دید و بخشی از آن تخریب شد. اما امروزه تنها حدود یکسوم از قلعه اصلی باقی مانده است.
جالب است بدانید که حدود سال ۱۴۹۵ میلادی، لرد میلان، لئوناردو داوینچی و دیگر هنرمندان را برای تزئین دیوارها و سقفهای داخلی قلعه فراخواند. در این دوره، داوینچی طرحهایی برای تحکیمات دفاعی کشیده بود که شباهت زیادی به قلعه فورزا داشتند، از جمله تونلهای مختلفی که تاکنون گم شده بودند.
فرانچسکا بیولو، تاریخنگار معماری گفته: «هنوز هم تونلهای زیرزمینی وجود دارند که برخی از آنها برای بازدید عمومی باز هستند، اما روشن شد که ممکن است این مسیرها بیش از آنچه اکنون شناخته شده و قابل دسترسی است، باشند.»
بیولو با مقامات قلعه فورزا و یک شرکت مهندسی همکاری کرده تا روش نوینی برای دیجیتالی کردن ساختمانهای تاریخی پیچیده و چندلایه توسعه دهد و آن را آزمایش کند.
بیولو و تیمش فضاهای زیرزمینی قلعه را بررسی کردند. آنها برای این کار از تکنیکهای مختلفی استفاده کردند، از جمله اسکن لیزری، جیپیاس، نقشهبرداری راداری نفوذی سهبعدی به همراه فتوگرامتری که از تعداد زیادی عکس برای ساخت یک مدل مجازی سهبعدی استفاده میکند. هدف آنها روشن کردن این بود که آیا زیر قلعه فضاها یا مسیرهایی وجود دارد که غیرقابل دسترس و قبلاً ناشناخته باشند.
بیولو در این باره گفته: «نتایج بسیار مهمتر و جذابتر از آنچه که انتظار داشتیم بود. ما اتاقهایی را در سطح دوم زیرزمینی و یک گذرگاه اضافه موازی با گذرگاه شناختهشده، کشف کردیم.»
این مسیرهای تازه کشفشده احتمالاً از جمله مسیرهایی هستند که در طرح داوینچی در سال ۱۴۹۵ ترسیم شدهاند.
بیولو توضیح داده: «لئوناردو دا وینچی درباره ساختارهای نظامی و سیستمهای دفاعی زمان خود اطلاعات زیادی داشت. در طرح او، بدنه اصلی قلعه به وضوح قابل شناسایی است، همراه با چندین گذرگاه. با این حال، تعیین میزان دقیق مشارکت لئوناردو در ساختارهای قلعه میلان کاری غیرممکن است.»
بیولو افزود که احتمالاً چیزهای بیشتری زیر قلعه فورزا وجود دارد که باید کشف شوند، اما کاوش در آن منطقه امکانپذیر نیست.
«ما همه مشتاقیم این فضاها را ببینیم و بهطور فیزیکی کاوش کنیم، اما احترام به وضعیت کنونی منطقه و محدودیتهای شهر نیز ضروری است.»