قیمت تتر در صرافیهای ایرانی ظرف سه سال گذشته پابهپای نرخ دلار آزاد حدود ۱۲۵ درصد رشد داشته است. در این مدت که قیمت دلار آزاد از محدوده ۲۷ هزار تومان به کانال ۶۲ هزار تومان تغییر مکان داده، تتر بهعنوان سرشناسترین استیبلکوین بازار ارز دیجیتال شانهبهشانه اسکناس آمریکایی قدم برداشته و برخلاف ماهیتی که برای تریدرهای سایر کشورها دارد، در ایران جنبه سرمایهگذاری پیدا کرده است.
خرید دلار کاغذی برای سرمایهگذاری، بیدرد سر نیست. قحطی خریدار و فروشنده در بازار آنهم موقع نوسان قیمت دلار فقط بخشی از مصائب خریداران دلار کاغذی است و در سالهای گذشته خبرها و احتمالات زیادی مثل زمزمههای اخذ مالیات از خریداران دلار، بخشی از سرمایهگذاران را به خرید تتر و نوسانگیری از استیبلکوینها سوق داده.
مصائب خرید و فروش دلار
خرید دلار مصائب خاص خود را دارد. نبود فروشنده و خریدار در بازار آنهم موقع نوسان نرخ ارز فقط بخشی از ماجراست. کسی را تصور کنید که موقع بالا و پایین شدن نرخ دلار، تصمیم به فروش دلار کاغذی گرفته. در برخی از مواقع صرافها تمایلی به خرید دلار از فروشنده ندارند و آنوقت تنها گزینه باقی مانده، سر و کله زدن با دلالهای حاضر در میدان فردوسی و چهار راه استانبول خواهد بود.
قیمت خرید دلار در یکسری از مواقع از سوی همین دلالها بهمراتب کمتر از نرخ روز دلار اعلام میشود و گاهی تفاوت دلار آبی و سفید برای سرمایهگذاران دردسرساز میشود. بااینکه اساسا فرقی در قیمت دلار آبی و سفید وجود ندارد، اما دستهای از دلالها دلار سفید را به خاطر قدیمی بودن و احتمال چاپ دلار تقلبی، با قیمت کمتری میخرند.
خرید دلار کاغذی هنوز بهشکل رسمی مشمول مالیات نشده، اما همین الان از متقاضیان ارز دولتی و سهمیهای مبلغی بهعنوان مالیات دریافت میشود و الان بیشتر از هر موقع دیگری، احتمال اصابت ترکشهای سختگیرانه سازمان مالیات به خریداران دلار در بازار وجود دارد.
خرید تتر نیز که از چند سال پیش جایگزینی برای سرمایهگذاری روی دلار کاغذی معرفی میشود، بدون دردسر نیست. در ماههای گذشته، خریداران تتر در ایران استرس ماجرای بلوکهشدن دارایی تتر ایرانیها در صرافیهای بینالمللی را از سر گذراندند. اواخر اردیبهشت امسال ماجرای احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانیها به مهمترین دغدغه سرمایهگذاران ایرانی بازار ارز دیجیتال تبدیل شد. جایی که بنیاد تتر، یعنی همان نهاد ناظر بر مسائل مربوط به تتر و وضعکننده قوانین مربوط به خرید و فروش تتر که در آمریکا ریشه دارد با اعمال سختگیریهای تازه موجبات زحمت کاربران چینی، روس، ایرانی و... را فراهم کرد.
بازدهی یکسان تتر و دلار
قیمت تتر همیشه خدا معادل یک دلار است و ذاتا بهعنوان یک استیبلکوین روی همین ارزش باقی میماند. تریدرهای سراسر دنیا برای حفظ ارزش کیف پول دیجیتالشان، پولشان را موقع ریزش قیمت بیتکوین و بقیه رمزارزها به تتر تبدیل میکنند، اما در ایران ماجرا تفاوت دارد.
قیمت تتر معادل یک دلار است، اما در ایران با بالاوپایین شدن نرخ ارز، قیمت تتر نیز تغییر میکند. بهعنوان مثال قیمت تتر سهشنبه ۱۷ مهر حوالی ظهر به ۶۲ هزار و ۹۷۰ تومان یعنی حدود ۳۰۰ تومان بالاتر از نرخ دلار در بازار آزاد رسید. تفاوتی که به کارمزد صرافیهای ایرانی بابت خریدوفروش تتر ارتباط دارد، اما اصل ماجرا پیروی تتر از میزان بازدهی دلار است. چطوری؟
قیمت دلار در یک سال گذشته از ۵۲ هزار و ۷۵۰ تومان به ۶۲ هزار و ۶۳۰ تومان رسیده است. بهاین ترتیب خریدار دلار بابت بعد سروکله زدنهای مرسوم موقع خرید ارز و یک سال نگهداری از اسکناس آمریکایی چیزی حدود ۱۹ درصد سود نصیبش شده است. آنطرف قیمت تتر نیز ۵۳ هزار و ۸۶۰ تومان در نیمه مهر سال گذشته به حدود ۶۳ هزار تومان ارتقا پیدا کرده است. یعنی هولدرهای تتر از مهر پارسال تا امسال به همان اندازه خریداران دلار کاغذی سود به جیب زدند.
قیمت دلار از ابتدای سال تا الان از محدوده ۶۱ هزار و ۸۰۰ تومان شروع به کار کرده و الان به نیمه محدوده ۶۲ هزار تومان رسیده است. یعنی رشدی معادل تقریبا ۹۰۰ تومان. تقریبا همان روند را برای قیمت تتر شاهد بودیم.
خرید تتر مثل خرید دلار در بازه یک ماه گذشته، سودی پنج درصدی به دنبال داشته است. خریداران تتر از شش ماه قبل تا الان مثل سرمایهگذاران دلار کاغذی حدود سه درصد سود نصیبشان شده و این عدد در بازه سهسال گذشته به بهطور تقریبا مساوی به ۱۲۵ درصد میرسد.