خبرآنلاین نوشت: بیشتر غذاهای شب یلدا در شهرهای مختلف، به صورت آبدار هستند؛ مانند دلمه، کوفته و برخی از خورشتها که طرز تهیه راحتی دارند. در برخی از شهرها نیز غذاهایی با انار پخته میشوند.
ساکنان هر شهر با توجه به آداب و رسومی که دارند، غذایی خاص را برای این شب در نظر میگیرند. کلمپلوی شیرازی، امگشتپلو خوزستان، خشیل اردبیل، دلمه برگ مو سنندج، خورشت کدو حلوایی کرمانشاه و... نمونههایی از این غذاها هستند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
پیشنهادهای محلی برای غذای شب یلدا
شب یلدا یکی از رسمهای بسیار جذاب و پرطرفدار ما ایرانیان است که در طولانیترین شب سال برگزار میشود. در این شب اغلب خانوادهها در منزل بزرگ فامیل جمع میشوند و اوقات خود را به حافظخوانی، خوردن اجیل شب یلدا، شیرینی، دسر، انار انجام مراسم مخصوص یلدا میگذرانند. اهمیت این شب به قدری است که غذاها و خوراکیهای مخصوصی برای آن در نظر گرفته شده که معمولا در شهرهای مختلف ایران متفاوت است. در این مطلب میخواهیم سری به گوشه و کنار ایران بزنیم و با غذای شب یلدا در شهرهای مختلف آشنا شویم.
کلم پلوی شیرازی
«کلمپلو» از غذاهای مشهور شب یلدا در شیراز است. در این غذا از کلم قمری استفاده میشود. کلم خردشده به همراه کوفتهقلقلی و سبزیهای معطر مانند ترخون و ریحان، همانند یک مایع مخصوص غذا آماده و درنهایت با پلو مخلوط میشوند. میتوانید برای تهیه این غذا از کلم برگ نیز استفاده کنید.
دلمه برگ مو سنندج
«دلمه برگ مو» یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه است که در بسیاری از شهرهای ایران پخته میشود. این غذا که یکی از غذاهای اصلی شب یلدا در سنندج به شمار میآید، رب انار از ترکیبات اصلی آن است. طعم نهایی دلمه کاملا به سلیقه شخصی هر فرد بستگی دارد. برخی آن را با سرکه و گروهی با شکر طعمدار میکنند. طرز تهیه این غذا نیز بسیار ساده و مواد میانی آن ترکیبی از لپه، برنج و سبزیجات معطر است.
مرغ ترش شمالی
در میان غذاهای شب یلدا «مرغ ترش شمالی» با طعم بینظیرش را نیز میتوانیم از غذاهای مخصوص شب یلدا بدانیم. این خورش در کنار برنج سرو میشود و آن را به همراه مغز گردو، سبزی مخصوص و رب انار طعمدار میکنند. استفاده از رب انار ترش، شیرین یا ملس، مزه این غذا را به طعم مورد علاقه شما نزدیکتر خواهد کرد. مرغ ترش شمالی یک خورش خوشمزه و اصیل است که میتواند انتخاب بسیار خوبی برای شب یلدای امسال شما باشد.
خشیل اردبیل
«خشیل» نام یکی از غذاهای محلی آذربایجان است که بیشتر در شب یلدا سرو میشود و طرز تهیه متفاوتی دارد. اصلیترین ماده برای تهیه این غذا، بلغور گندم است و درنهایت شکلی شبیه به حلیم پیدا میکند؛ با این تفاوت که در آن خبری از گوشت نیست. به جز بلغور گندم، مواد لازم برای تهیه این غذا آرد سبوسدار گندم، شیر، آب سرد، عسل یا شیره انگور یا شکر، دارچین و کره است. خشیل طعم بسیار خوبی دارد و برای کسانی که از کمبود وزن و کمخونی رنج میبرند، مفید است. همچنین به مقاومت بدن در برابر سرما نیز کمک کند.
امگشت پلو خوزستان
«امگشت پلو» یک غذای خوشمزه و مقوی است که از ماهی تهیه میشود. این غذا از پلوهای مجلسی جنوبی است و آن را برای شام شب یلدا آماده میکنند. ترکیبات آن شامل برنج، سبزیجات و تن ماهی است که با دارچین، فلفل سیاه، کشمش و گردو طعمدار میشود. اصلیترین ماهی برای تهیه این غذا ماهی قباد است؛ اما در صورت نداشتن آن میتوان از تن ماهی نیز استفاده کرد. اصلیترین سبزی غذا، شوید و گشنیز است؛ البته در برخی روشها، سبزیهای دیگری نیز در آن میریزند.
انارپلوی قزوین
«انار پلو» یا «نار پلو» را هم در قزوین و هم در شیراز میپزند؛ البته برخی آن را با گوشت و عدهای هم با مرغ درست میکنند. قزوینیها مرغ را با پیاز و ادویه سرخ میکنند و دانههای انار، گشنیز خردشده و خلال پسته را به آن اضافه میکنند. سپس برنج آبکششده و مواد دیگر را به ترتیب در قابلمه میریزند و اجازه میدهند تا دم بکشد. گاهی نیز در پروسه پخت این غذا، از هویج و کشمش استفاده میکنند تا طعم و رنگ غذا بهتر و جذابتر شود.
خورشت کدو حلوایی کرمانشاه
«خورش کدو حلوایی» غذای محبوب فصل پاییز و زمستان است که میتوانید آن را در شب یلدا درست کنید. کدو حلوایی منبعی غنی از فیبر با کمترین میزان کالری است و مصرف آن برای برخی بیماریها نیز توصیه میشود. در دستورالعمل این غذا از گوشت قرمز یا مرغ استفاده شده است که در کنار آلو بخارا، مزه متفاوت و لذیذی خواهد داشت. همچنین برای طعم بهتر آن از پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه، روغن، دارچین و زعفران استفاده میشود. خورش کدو حلوایی یکی از معروفترین غذاهای کرمانشاه است.
قلیه ماهی خوزستان
قلیهماهی غذایی معروف و خوشمزه در جنوب کشورمان است. مواد لازم برای تهیه قلیهماهی شامل گشنیز خردشده، شنبلیله، تمبر هندی، پیاز، سیر، فیله ماهی، آرد، فلفل قرمز تند، رب گوجهفرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، کاری و روغن است. برای تهیه این غذا، ابتدا ماهی را با رب گوجه، تمبر هندی، سیر و ادویهها میپزند و سپس آن را به آرد آغشته و سرخ میکنند. معمولا قلیهماهی با برنج سرو میشود.