به وقت سفر پاییزی

جاهای دیدنی اردبیل؛ چند خانه قدیمی اردبیل که باید در فصل پاییز به آن سر بزنیم

در دل پاییز اردبیل، خانه‌های قدیمی با معماری باشکوه خود، قصه‌هایی از روزگار گذشته را برایتان روایت می‌کنند. سفری به گذشته را با بازدید از این بناهای تاریخی تجربه کنید.

شناسه خبر: ۴۱۹۰۸۷
جاهای دیدنی اردبیل؛ چند خانه قدیمی اردبیل که باید در فصل پاییز به آن سر بزنیم

راهنماتو- اگر از هوای دل‌انگیز اردبیل در روزهای پاییزی فاکتور بگیریم باید به بافت تاریخی این شهر اشاره کنیم که تا نم بارانی به خود می‌بیند جلوه‌ای خیال‌انگیز به وجود می‌آید و جاهای تاریخی‌اش دیدنی‌تر از قبل می‌شود.

به گزارش راهنماتو، اردبیل یکی از زیباترین شهرهای ایران مقصد بسیاری از افرادی است که عاشق هوای سرد هستند. می‌دانید وقتی پاییز می‌شود، هیچ چیز جذاب‌تر از این نیست که دل به طبیعت بزنیم. اما، نباید تاریخ و رد انسان‌ها بر آن را فراموش کرد. حال وقتی در یک طبیعت پاییزی تاریخ را مرور می‌کنیم همه چیز جذاب‌تر از قبل می‌شود.

 اردبیل تاریخی پرفراز و نشیب و غنی دارد. اکثر حاکمان ایران در سلسله‌های متفاوت به این شهر دوست داشتنی نظر کرده بودند. به عنوان مثال صفویان، یکی از مشهورترین سلسله‌ حاکمان در تاریخ ایران هستند؛ نکته این است که شیخ صفی الدین اردبیلی، موسس فرقه صفویه، از شهر اردبیل برخاست. از طرفی دیگر اردبیل در بخش مهمی از جاده ابریشم بود و همین آمد و رفت‌ها باعث شده که جای جای این دیار زیبا پر شود از آثار تاریخی زیبا.

اما، جدای از مسجد و بقعه و کاروانسراها، باید به خانه‌های قدیمی و عمارت‌های اعیانی اردبیل اشاره کنیم. درواقع، این خانه‌های زیبا موضوع مقاله ما هستند. خانه‌هایی که انگار از تنورخانه‌شان عطر نان اردبیلی بلند می‌شود، انگار ارسی‌های زیبایشان تا آفتاب به خود می‌بینند پستوی خانه را چنان مزین به رنگین کمان می‌کنند که دوست داریم هر چه در چنته داریم بدهیم تا برای تمام عمر در همان پستو بمانیم و از پنجره به حیاط زیبایش نگاه کنیم که تصویری زنده از رقص برگ‌ها به دور درخت‌ها را نشان می‌دهند. بله! در این مطلب از راهنماتو به شما خواهیم گفت در فصل پاییز به کدام خانه‌های قدیمی اردبیل باید سر بزنید تا عطر چای در دل پاییز معنای دیگری برای شما داشته باشد.

خانه تاریخی صادقی

کاور

در دل کوچه باغ های اردبیل، جایی که رنگ‌های پاییزی بر برگ درختان نقش بسته و نسیم خنک بر چهره می‌وزد، خانه‌ای تاریخی به نام صادقی همچون نگینی می‌درخشد. این بنای ارزشمند که در سال ۱۲۸۳ هجری قمری ساخته شده است، با معماری اصیل و تزیینات بی‌نظیرش، یادآور شکوه و عظمت دوران قاجار است.

خانه صادقی با زیربنایی وسیع و بخش‌های متنوع، نمادی از زندگی اشرافی آن دوران بوده است. حسینیه‌ای برای گردهمایی‌های خانوادگی، شاه‌نشینی برای پذیرایی از مهمانان مهم، اندرونی برای آرامش اهالی خانه و خادم‌نشینی برای خدمتکاران، همگی از بخش‌های این مجموعه باشکوه بوده‌اند.

یکی از ویژگی‌های برجسته خانه صادقی، معماری سنتی و تزئینات آن است. مقرنس‌کاری‌های ظریف و مشبک‌کاری‌های زیبا در ارسی‌ها، نور را به درون خانه فیلتر کرده و فضایی رویایی و آرامش‌بخش ایجاد می‌کنند. کتیبه‌های آیات قرآنی با خط نستعلیق بر دیوارها، زیبایی بصری خانه را دوچندان کرده است.

صادقی

در فصل پاییز، هنگامی که برگ‌های درختان به رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز در می‌آیند، خانه صادقی جلوه‌ای دوچندان می‌یابد. نور طلایی آفتاب از میان پنجره‌های مشبک به داخل می‌تابد و بر روی دیوارهای آجری و کف‌های چوبی می‌نشیند. این منظره، فضایی گرم و صمیمی را در خانه ایجاد می‌کند که گویی زمان در آن متوقف شده است.

امروزه، خانه صادقی با حفظ اصالت معماری خود، به عنوان یک بوتیک هتل لوکس مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهمانان می‌توانند در این مکان تاریخی اقامتی دلنشین را تجربه کنند و از زیبایی‌های معماری سنتی ایران لذت ببرند.

آدرس خانه تاریخی صادقی

برای رفتن به خانه تاریخی صادقی باید به  استان اردبیل، اردبیل، محله اوچدکان، کوی سرتیپ آباد بروید.

خانه وکیل الرعایا 

خانه وکیل الرعایا

در دل کوچه باغ‌های اردبیل، جایی که نسیم خنک پاییزی ما را به دست طبیعت می‌سپارد، خانه‌ای تاریخی به نام وکیل‌الرعایا همچون نگینی می‌درخشد. این بنای ارزشمند که یکی از قدیمی‌ترین خانه‌های اردبیل است، با معماری اصیل و تزیینات بی‌نظیرش، یادآور شکوه و عظمت دوران قاجار است. در فصل پاییز، هنگامی که رنگ‌های گرم و دل‌انگیز طبیعت بر برگ درختان نقش می‌بندد، این خانه تاریخی جلوه‌ای دوچندان می‌یابد.

خانه وکیل الرعایا 2

تالار غربی این خانه با آینه‌کاری‌ها و مقرنس‌کاری‌های ظریف، همچون نگینی در دل بنا می‌درخشد. نور ملایم آفتاب از میان پنجره‌های ارسی رنگین به داخل می‌تابد و بر روی دیوارهای آجری و کف‌ زمین می‌نشیند، زمینی که روزگاری مشروطه‌خواهان بر آن قدم گذاشته بودند. این منظره، فضایی گرم و صمیمی را در خانه ایجاد می‌کند که گویی زمان در آن متوقف شده است. امروزه، خانه وکیل‌الرعایا به عنوان یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی ایران، میزبان بنیاد ایران‌شناسی است و همچنان با شکوه و عظمت گذشته خود می‌درخشد.

آدرس خانه وکیل الرعایا

برای رفتن به خانه وکیل الرعایا باید به استان اردبیل، اردبیل، محله طوی (طاوار) بروید.

خانه مناف زاده

خانه مناف زاده

در دل بافت قدیمی شهر اردبیل، خانه‌ای تاریخی به نام مناف‌زاده همچون نگینی می‌درخشد. این بنای ارزشمند که در اوایل قرن بیستم (دوره پهلوی اول) ساخته شده، با معماری اصیل و تزیینات بدیع خود، نمادی از هنر و معماری ایرانی است. خانه مناف‌زاده با مساحتی وسیع و طرحی مستطیلی شکل، دارای تزئینات آجری و گچ‌بری‌های ظریفی است که چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. این خانه در طول تاریخ، شاهد رویدادهای مهمی بوده و امروزه به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به حوزه‌ی هنری اردبیل واگذار شده است.

در فصل پاییز، هنگامی که برگ‌های درختان به رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز در می‌آیند، حیاط خانه مناف‌زاده به یک باغ رنگارنگ تبدیل می‌شود. نور ملایم آفتاب از میان پنجره‌های مشبک به داخل می‌تابد و ما را به دورانی می‌برد که نبودیم، اما خاطراتش را از زبان مادربزرگ‌هامان شنیده‌ایم. این منظره، فضایی گرم و صمیمی را در خانه ایجاد می‌کند که گویی زندگی جریانی جدید یافته است. قدم زدن در حیاط این خانه تاریخی در فصل پاییز، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی است.

آدرس خانه مناف زاده

برای رفتن به خانه مناف زاده باید به استان اردبیل، میدان سرچشمه، کوچه رحمانی بروید.

خانه ارشادی اردبیل 

خانه ارشادی اردبیل

خانه تاریخی ارشادی، یکی از ارزشمندترین گنجینه‌های معماری اردبیل است که قدمتی به دوران قاجار دارد. این بنای زیبا که در یکی از قدیمی‌ترین محله‌های شهر قرار گرفته است، با معماری اصیل و تزیینات بدیع خود، نمادی از هنر و معماری ایرانی است. خانه ارشادی که زمانی محل زندگی خانواده علوی بوده، در دوران پهلوی دوم به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این خانه‌ی تاریخی با تزییناتی چون طاق‌نماها، مقرنس‌های گچی و پنجره‌های رنگین، چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.

خانه ارشادی اردبیل 2

در سال ۱۳۸۱، خانه ارشادی به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید تا برای نسل‌های آینده حفظ شود. این بنای تاریخی که سال‌ها محل زندگی و تحصیل بسیاری از مردم اردبیل بوده، امروزه به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری این شهر شناخته می‌شود. بازدید از خانه ارشادی، سفری است به گذشته و فرصتی برای آشنایی با معماری اصیل و تاریخ غنی اردبیل. از پاییز در حیاط این خانه هم نگید و نپرسید که به شدت حیرت‌انگیز است؛ پس اگر به اردبیل رفتید دیدن این بنا را فراموش نکنید.

آدرس خانه ارشادی اردبیل

برای رفتن به خانه ارشادی اردبیل باید به استان اردبیل، اردبیل، خیابان کاشانی، کوچه اوچدکان بروید.

عمارت آقازاده اردبیل

عمارت آقازاده اردبیل2

عمارت آقازاده، گنجینه‌ای از هنر و معماری ایرانی و روسی است که در دل شهر اردبیل می‌درخشد. این بنای تاریخی که قدمتی به دوران قاجار دارد، یکی از زیباترین نمونه‌های تلفیق معماری سنتی ایرانی و مدرن اروپایی است. حاج اسماعیل آقایف، تاجر نامدار اردبیلی، با الهام از سفرهای خود به روسیه، این عمارت را به عنوان یکی از هفت عمارت مجلل خود بنا نهاد. این عمارت که در زمان خود از مدرن‌ترین بناهای اردبیل به شمار می‌رفت، با معماری منحصربه‌فرد و تزئینات باشکوهش، چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.

در ساخت این عمارت، از بهترین مصالح و روش‌های ساختمانی استفاده شده است. نقشه اصلی بنا توسط مهندسان روسی طراحی شده و تزیینات داخلی آن نیز به دست هنرمندان روسی انجام شده است. تلفیق هنر ایرانی و روسی در این بنا به شکلی بی‌نظیر صورت گرفته است. پنجره‌های ارسی با شیشه‌های رنگی و نقش و نگارهای اسلیمی، سقف‌های چوبی با تزیینات کاشی‌کاری، و دیوارهای آینه‌کاری شده، تنها بخشی از زیبایی‌های این عمارت هستند. حیاط دل‌باز این عمارت با حوض سنگی و باغچه‌های سرسبز، فضایی آرام و دلنشین را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌کند.

عمارت آقازاده اردبیل

عمارت آقازاده در طول سال‌های گذشته آسیب‌های زیادی دیده است و بخش‌هایی از آن تخریب شده است. با این حال، تلاش‌های زیادی برای مرمت و بازسازی این بنای تاریخی انجام شده است. امروزه عمارت آقازاده تبدیل به یک رستوران جذاب شده و به عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری اردبیل شناخته می‌شود و گردشگران زیادی از سراسر کشور برای بازدید از این بنای تاریخی به اردبیل سفر می‌کنند.

با قدم گذاشتن در عمارت آقازاده، آن هم در یک عصر باشکوه پاییزی، گویی به سفری در زمان می‌رویم و خود را در میان اشراف‌زادگان قاجاری می‌یابیم. این بنای تاریخی با معماری باشکوه و تزئینات بی‌نظیرش، حکایت از زندگی مجلل و پر زرق و برق گذشته دارد. هر گوشه و کنار این عمارت، داستانی برای گفتن دارد. از تالارهای بزرگ و باشکوه گرفته تا اتاق‌های کوچک و صمیمی، همه و همه نشان از دقت و ظرافت به کار رفته در ساخت این بنا دارند.

آدرس عمارت آقازاده اردبیل

برای رفتن به عمارت آقازاده اردبیل باید به استان اردبیل، اردبیل، مرکز شهر، محله منصوریه، میدان عالی قاپو، نبش کوچه اعتماد، عمارت آقازاده بروید.

نظرات
پربازدیدترین خبرها