
راهنماتو- شوروی بهدنبال نفت بود، اما ناخواسته دروازهای آتشین به جهنم گشود! «دروازه جهنم» در ترکمنستان، در نزدیکی مرزهای ایران، یکی از عجیبترین و ترسناکترین پدیدههای زمینشناسی است که هنوز هم آرام نگرفته است.
به گزارش راهنماتو، در کمتر جایی از دنیا میتوان صحنهای چنین فراواقعی دید؛ دهانهای عظیم در دل کویر که شب و روز زبانههای آتش از آن زبانه میکشد. این مکان نه بخشی از یک فیلم علمیتخیلی است و نه ساخته ذهن نویسندگان افسانهپرداز. «دروازه جهنم» در ترکمنستان، نتیجه یک خطای انسانی در دوران شوروی است که به شکلی عجیب و باورناپذیر، بیش از ۵۰ سال است میسوزد. این جاذبهی ترسناک و در عین حال خیرهکننده، حالا به یکی از نقاط دیدنی و بحثبرانگیز در همسایگی ایران تبدیل شده است که در این مطلب از راهنمای سیر و سفر بیشتر به آن میپردازیم.
ماجرای کشف دروازه جهنم به دست شوروی
در حالی که جاس ویدن ما را بر این باور رساند که ورودی جهنم در سانیدیلِ کالیفرنیا قرار دارد، در واقع چیزی حدود 12 هزار کیلومتر اشتباه کرده بود. در میانهی صحرای قرهقوم در ترکمنستان، مکانی به نام «دروازهی جهنم» وجود دارد؛ نامی که مردم محلی به دهانهای به عرض 70 متر دادهاند که همچنان بدون توقف در حال سوختن است.
در سال ۱۹۷۱، زمانی که مهندسان شوروی در حال جستوجوی نفت بودند، بهطور تصادفی به یک منبع گاز متان برخوردند و سکوی حفاری فرو ریخت و دهانهای به وجود آمد که گاز خطرناکی را به هوا منتشر میکرد. مهندسان برای جلوگیری از پخش گاز متان، تصمیم گرفتند دهانه را آتش بزنند تا گاز بسوزد؛ اقدامی که منجر به پدید آمدن صحنهای شبیه به جهنم دانته شد که اکنون بیش از ۵۰ سال است همچنان در حال سوختن است.
دروازه جهنم دقیقا کجاست؟
طبیعت رازهای خارقالعادهای را در دل خود پنهان کرده، از عظمتش لذت میبرد و همواره شگفتانگیز باقی میماند. ما اما، در جستوجوی این رازها قدم برمیداریم، تخیلات خود را تغذیه میکنیم و دلفریب میشویم!
دروازه جهنم در ترکمنستان، یکی از عجایب واقعی طبیعت است که در نزدیکی روستای دروازه در صحرای قرهقوم واقع شده است. این مکان، که یکی از خطرناکترین نقاط جهان به شمار میرود، ذخیرهای در حال سوختن از گاز متان است که تقریباً هماندازه یک زمین فوتبال است.
از سال ۲۰۰۹، به لطف جوامع جهانی سفر در شبکههای اجتماعی، این مکان به یکی از جاذبههای گردشگری اصلی ترکمنستان تبدیل شده است.
دهانه آتش در روستای دروازه — که با نام داروازا نیز شناخته میشود — منظرهای حیرتانگیز دارد و بهطور قطع کنجکاوی بسیاری را برمیانگیزد. این مکان به یکی از جاذبههای گردشگری محبوب در آسیای میانه تبدیل شده و بدون شک بازدید از آن در سفر به ترکمنستان توصیه میشود.
حقایقی در مورد دروازه جهنم
دروازه جهنم که در سراسر جهان با نام «دهانه گازی داروازه» نیز شناخته میشود، از سال ۱۹۷۱ در حال سوختن است؛ یعنی تقریباً به مدت ۴۷ سال.
دهانه گازی داروازه ۶۹ متر عرض و ۳۰ متر عمق دارد و مساحت کلی آن حدود ۵۳۵۰ متر مربع را پوشش میدهد.
در مجموع، سه دهانه در ترکمنستان وجود دارد: دهانه آبی، دهانه گِلی و دهانه آتش. اما بیتردید، دهانه آتشین چشمگیرترین آنهاست. هنگام برنامهریزی برای بازدید، این دهانهها را با یکدیگر اشتباه نگیرید.
اقامت در نزدیکی دروازه جهنم
گذراندن شبی پرستاره در کنار دهانهی آتشین و نورانی، بدون شک هیجانانگیز به نظر میرسد. به همین دلیل پیشنهاد میشود کمپزدن در دل بیابان و در نزدیکی این دهانه سوزان را تجربه کنید. حتماً تجهیزات کمپینگ خود را از قبل همراه داشته باشید. پس از عبور از تپههای شنی و رسیدن به دهانه، این اقامت صحرایی، آرامش خاصی به روحتان میبخشد.
توجه داشته باشید که در اطراف دروازه جهنم، مکان اقامتی رسمی وجود ندارد. با این حال، در شمال دهانه و در امتداد جاده اصلی، چند چایخانه (چایخانا) در منطقه داروازه وجود دارند که در صورت نیاز، تختی برای شب، غذا و حتی بنزین فراهم میکنند. هزینهها نسبتاً مناسب و حدود ۱۰ دلار است. همچنین، چند یورت (چادر سنتی عشایری) نیز در فاصله ۱۵۰ متری دهانه قرار دارند که آنها هم با قیمتی حدود ۱۰ دلار اجاره داده میشوند.
چگونه به دروازه جهنم برویم؟
برای بازدید از دروازه جهنم باید به ترکمنستان برویم که خوشبختانه در همسایگی ایران است و امکان سفر به آن حتی با خودرو شخصی وجود دارد. اما فراموش نکنید سفر به کشور ترکمنستان نیازمند دریافت ویزاست. به طوری که افراد باید پیش از سفر به این کشور، ابتدا برای دریافت ویزا اقدام کنند. پس از اخذ ویزا میتوانید از طریق هوایی، زمینی یا با قطار به این کشور زیبا سفر کنید.
دیگر جاهای دیدنی ترکمنستان
در ادامه برخی دیگر از جاهای دیدنی ترکمنستان را به شما معرفی میکنیم که برخی از آن ها با تاریخ ایران باستان پیوندی عمیق دارند.
مناره گوتلوگ تیمور
مناره گوتلوگ تیمور با ارتفاع 60 متر بلندترین ساختار قرون وسطی در منطقه آسیای مرکزی است. کاشیهای افقی فلشدار آبی رنگ مناره را بیشتر جذاب میکند.
موزه کونی اورگنچ
موزه کونی اورگنچ مکان جالبی برای بازدید در تور یکروزه است. جالب اینجاست که این موزه که در داخل مجموعهای از یک مدرسه مذهبی قرار دارد، نمادهای زیبایی روی سنگها و متون عربی را نمایش میدهد. همچنین نمایشهایی از فرهنگ ترکمن، دستگاههای بافندگی فرش و کارگاههای سفالگری در موزه وجود دارد.
دریاچه زیرزمینی کوواتا
یک پلهبرقی فلزی شما را به این شگفتی پنهان در داخل غار باخاردن هدایت میکند. این دریاچه گرمابی که حدود 235 فوت زیر زمین است، حاوی مواد معدنی، نمک و عمدتاً سولفور است. این مکان برای گذراندن لحظات آرام و فرار از زندگی روزمره ایدهآل است.
مرو باستانی
مرو باستانی که در امتداد جاده تاریخی ابریشم قرار دارد، یکی دیگر از بناهای preserved در جنوب شرقی ترکمنستان است. مرو باستانی پایتخت امپراتوریهای وسیع آسیای مرکزی بوده و دارای مجموعهها و مراکز شهری شگفتانگیزی است که این شهر باستانی را به یک دیدنی grand تبدیل میکند.
گوکدهپه
مسجد گوکدهپه یکی از بهترین نمونههای معماری در ترکمنستان است که نمایش زیبایی از معماری ترکمنی است. این مسجد در سال 1996 توسط اولین رئیسجمهور ترکمنستان ساخته شده است. این مکان که 30 کیلومتر از عشقآباد فاصله دارد، یک توقف عالی است.
سکونتگاه پارتی نیشا
سکونتگاه پارتی نیشا یک سایت میراث جهانی یونسکو است و داستانهایی از دو دنیای قدیم و جدید نیشا دارد. این سکونتگاه متعلق به امپراتوری پارتی است که از قرن سوم پیش از میلاد تا قرن سوم میلادی حکومت میکرد. اگر به تاریخ و تمدنهای باستانی علاقه دارید، این مکان پس از کاوشهای باستانشناسی به کشفیات جالبی دست یافته که شامل بقایای فرهنگی و معماری از دوران باستان میشود.