مجموعه تلویزیونی تاریخی مهیار عیار ساخته سید جمال سیدحاتمی و تهیه کنندگی بهروز مفید از ۳ آذر تا ۱۵ دی ماه هر شب ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه از شبکه سه سیما پخش شد. ماجرای این سریال در دوران صفویه رخ می داد و بیش از ۲۵۰ بازیگر جلوی دوربین این سریال قرار گرفتند. در این سریال کامران تفتی، متین ستوده، سیامک صفری، رویا میرعلمی، بهنام تشکر و آشا محرابی بازی کردهاند.
بهروز مفید تهیه کننده مهیار عیار درباره تولید این سریال گفته است: «بعد از خواندن طرح، پیشنهادی که به نویسنده دادم این بود که ما از این فرصت استفاده کنیم و این داستان را در یک مقطع تاریخی که حرفی برای گفتن دارد؛ مانند مقطع صفویه ارائه کنیم. دوران صفویه یک دوارن تمدنی برای ما است. در این مقطع اولا یک آرامش خوبی در کشور برقرار بوده و دوما کشور در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و تجارت بازرگانی خارجی در مسیر کشور در جریان بوده است. از طرفی تولیدکنندگان عمده نساجی به ویژه در زمینه پارچههای ابریشمی در این دوره فعالیت میکردند. در عین حال به دلیل اینکه در آن دوره جزو امپراطوری بودیم حضور جهانگردهای اروپایی و مستشاران را هم در کشورمان داشتیم.»
مفید درباره هدف از تولید این سریال هم گفته است: «این موضوع بهانهای میشد که بدون اینکه بخواهیم به صورت مستقیم شرایط تاریخی خود را مطرح کنیم، در یک بستر داستانی به تاریخ هم بپردازیم و نگاه جوانانمان را با آن شرایط آشنا کنیم. دو شخصیت دیگر هم به مجموعه اضافه کردیم که یکی «شاهک» و دیگری حکیمی بود که شاگرد شیخ بهایی است. ما از طریق این شاگرد سعی کردیم به مسائل فرهنگی آن زمان و شخصیت شیخ بهایی بهطور غیرمستقیم بپردازیم.»
داستان سریال مهیار عیار
این سریال درباره راهزنی است اتفاقی پای چوبه دار میرود. او به عنوان آخرین خواسته خود پیش از اعدام تقاضا میکند تا مادر خود را ملاقات کند. در این میان جوانمردی برای این که مهیار به آرزویش برسد وساطت میکند تا او را اعدام نکنند.
این موضوع باعث تحول مهیار میشود. او راهزنی را کنار گذاشته و به اصفهان میرود. او که از هوش و ذکاوت خوبی برخوردار است، به مرور با مشکلاتی که برای مردم شهر اصفهان پیش میآید آشنا میشود و همین آشنایی باعث رخ دادن حوادث جدیدی میشود که اتفاقات سریال را رقم میزند.
نظر منتقدان درباره مهیار عیار
به طور کلی منتقدان از سریال مهیار عیار بیش از سریالهای دیگر رضایت داشتند. وبسایت فرارو درباره این سریال نوشته است: «یکی از دلایل جذابیت سریال «مهیار عیار»، فضای تاریخی و داستانهای پرماجرای آن است.
این سریال با نمایش دقیق زندگی در دوران صفویه، بیننده را به عمق تاریخ ایران میبرد. ماجراهای هیجانانگیز مهیار، شخصیتهای قوی و جلوههای بصری منحصربهفرد این سریال، تماشای آن را برای مخاطبان لذت بخش میکند.» در نقطه مقابل وبسایت مشرق نیوز نگاهی انتقادی به این سریال داشته و درباره آن نوشته است: «البته، طبعاً نمیشد انتظار داشت که سازندهٔ سریال «مستوران»، با آن ضعفهای فاحش محتوایی و فرمی، اصلاح و ارتقایی در کار خود صورت داده باشد، چرا که اصولاً در مشغلهٔ سریالسازی پشت سر هم، وقتی برای بازنگری و بهروزرسانی وجود ندارد!
از همین رو، «مهیار عیار» هم، بالطبع، دچار همان ضعفها و نقایص کلی است که «مستوران» دچار آن بود. مهیار (کامران تفتی) که عمری در بیابان و صحرا به راهزنی و دزدی مشغول بوده، این سطح از آراستگی، فرهیختگی و پرنسیب را از کجا آموخته است؟ آیا این قدر در اصفهان عصر صفوی، قحطالرجال بوده که همه امور باید به دست یک راهزن پیشین، سامان یابد و هنوز عرق راهزنی (نه عیاری!) او خشک نشده، امین «ناموس» مردمان شود؟! جالب اینجاست که جناب عیار صرفاً با خواهش و تمنای نسوان خوشسیما و شیکپوش و دوشیزگان اشرافزاده (خاتون بیگم، ماشا خانم، دختر داروغه و…) نرم میشود و از شکار راهزن تا دستفروشی پارچه را به عهده میگیرد. آن هم زنانی با صورتهای عمل کرده، لبهای پروتزشده، ابروهای تتوکرده و آرایش مدروز و جواهرات لوکس.»
مصطفی قاسمیان داستان کارآگاهی سریال را ستایش کرده و درباره آن نوشته است: ««مهیار عیار» را میتوان اثری اپیزودیک دانست که تا قسمت هفتم، شخصیت اصلی خود را در نقش نوعی کارآگاه به تصویر کشیده؛ کارآگاهی که تلاش دارد معمای جرایم رخداده در محله را حل کند، اما بر خلاف کارآگاههای رایج پلیس یا خصوصی، از هیچکس دستمزد نمیگیرد و حتی پیشنهاد دستمزد را رد میکند تا به نوعی برای جبران اقدامات سالهای قبل زندگیاش قدمی برداشته باشد. شخصیت «مهیار» از همین روست که چهرهای همدلیبرانگیز و دوستداشتنی برای مخاطب مییابد و میتواند با تماشاگران سریال ارتباط برقرار کند.
تفتی نیز در این اثر نقشآفرینی خوبی دارد و در حد قابل قبولی توانسته با تفاوتهای کوچکی در بازی و خصوصا لحن سخن گفتن خود، کاراکتر محوری اثر را به شخصیتی متفاوت در کارنامه بازیگری خود تبدیل کند و تا بدین جای اثر از چالش اجرای آن با موفقیت بیرون بیاید.» مطالعه نقدهای سایر منتقدان نشان میدهد که مهیار عیار از معدود سریالهای صدا و سیما است که علاوه بر مخاطبان عام تلویزیون، نظر منتقدان را هم به خود جلب کرده است.