راهنماتو- آیا رسانهها، فضای مجازی، فیلمها و هر چیزی که رسالت دارند تا معرف مسالهای مهم باشند کارشان را به خوبی انجام میدهند؟ راهنماتو در این مطلب به شما 5 فیلم برتر تاریخ سینما را معرفی میکند که در آن شخصیت اصلی گرفتار بیماری OCD است.
به گزارش راهنماتو، در فضای مجازی میچرخیم، متوجه میشویم برخی از پیچیدگیهای ذهنی و رفتاری که داریم به برخی بیماریها همچون OCD شباهت دارد! جا میخوریم. OCD مخفف Obsessive-Compulsive Disorder است که به آن وسواس جبری نیز می گویند. اما آیا ما واقعا از این اختلال رنج میبریم یا آنها فقط برای لایک و بازدید از نام این بیماری استفاده کردهاند!؟ شاید اگر به سراغ فیلمهایی برویم که موضوع آن با تجربه شخصیتی که با OCD دست و پنجه نرم میکند، پیش رود بتوانیم بیشتر به واقعیت این بیماری نزدیک شویم.
1. فیلم هوانورد The Aviator (2004) با بازی لئوناردو دی کاپریو
فیلمی با موضوع OCD که توانست در دورهای که ساخته شد، تمامی جوایز را درو کند، فیلم هوانورد The Aviator (2004) بود که به دست مارتین اسکورسیزی ساخته شد. این فیلم داستان زندگی هوارد هیوز است، کارگردانی که هوانورد هم بود و تنها چیزی که به آن فکر میکرد درنوردیدن رکوردهای سرعت و فاصله به نظر میرسید، اما درگیر اختلال وسواسی جبری هم بود.
اختلال وسواس جبری و به صورت تخصصیتر گرمافوبیا در این فیلم در نهایت هوارد هیوز را به دام سقوط میکشاند؛ این مساله میخکوب کننده است. به خصوص برای فردی که درگیر چنین اختلالی است، اما به آن بیتوجه است یا احساس میکند کسی او را درک نمیکند.
2. فیلم بهتر از این نمیشه As Good As It Gets (1997) با بازی جک نیکلسون
فیلم بهتر از این نمیشه As Good As It Gets (1997) با بازی جک نیکلسون نیز یکی از شاهکارهای تاریخ سینما است که در آن به شکلی دردناکتر به OCD پرداخته شده است. این فیلم که توسط جیمز ال. بروکس کارگردانی شد مورد توجه بسیاری از منتقدان قرار گرفت در حالی که وجه کمدی و موزیکال آن برجسته شده بود.
شخصیت اصلی این فیلم که ملوین نام دارد بر این باور است که OCD اختلالی در زندگی او ایجاد نخواهد کرد، چه بسا ممکن است از باقی افراد زندگی شادتری داشته باشد. اما اطرافیان او بر این باور هستند که OCD زندگی عادی ملوین را از روال خارج میکند.
3. فیلم جاسمین غمگین Blue Jasmine (2013) با بازی کیت بلانشت
فیلم جاسیمن غمگین یکی از پرسروصداترین فیلمها به کارگردانی وودی آلن بود که نظر مثبت منتقدان را به سمت خود کشید. کیت بلانشت که در این فیلم برنده جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن شد، بازیگر شخیت جاسمین فرانسیس است؛ زنی شکست خورده که خود را با زندگی جدیدش در یک آپارتمان کوچک در سانفرانسیسکو وفق میدهد.
اما نکته مهم در فیلم جاسمین غمگین به بازی گرفتن برخی بیماریهای روانی مربوط به جاسمین است که یکی از آنها OCD است، اما آلن سعی کرده تغییر شکل این بیماری در طبقات متفاوت اجتماعی را به بازی بگیرد. کاری متفاوت که فیلم جاسمین غمگین را به فیلمی متفاوت تبدیل کرده است.
4. فیلم مرد بارانی Rain Main (1988) با بازی داستین هافمن
بدون شک اگر فرد فیلم بازی باشید حتما نام فیلم مرد بارانی را شنیدهاید، این فیلم درخشان تاریخ سینما داستان زندگی دو برادر را نشان میدهد که نقطه عطف رسیدنشان به یکدیگر، مرگ پدرشان و ارثیه است. در این فیلم به طور واضح، داستین هافمن (ریموند) دارای بیماری ساوانت اوتیسم است، اما انگار نشانههایی از بیماری OCD نیز در او دیده میشود.
نکته جالب در مورد فیلم مرد بارانی این است که کارگردان آن، بری لوینسون، سعی کرده همزیستی بیماری اوتیسم با سایر بیماریهای روانی را نشان دهد. شخصیت اصلی، ریموند بابیت، از روالها و برنامههایی پیروی میکند که انگار قانون هستند و حاضر نیست آنها را دور بزند. اما وقتی برادرش به او پیشنهاد میکند که سفری جدید را آغاز کنند، همه چیز متفاوت و دیدنی میشود.
5. فیلم ترنر و هوک Turner & Hooch (1989) با بازی تام هنکس
بدون شک یکی از بهترین چهرههای تاریخ سینما که توانسته در هر نقشی به خوبی ظاهر شود تام هنکس است. فیلم ترنر و هوک Turner & Hooch (1989) که فیلمی پلیسی است در دستهای از فیلمها قرار میگیرد که شخصیت اصلی یعنی آقای اسکات ترنر در آن دارای اختلال OCD است حتی اگر کسی تا کنون متوجه آن نشده باشد.
درواقع، مسائلی که به شکل اجباری در زندگی اسکات ترنر به وجود آمده و رعایت میشوند میتوانند بارقههایی از وسواس فکری اجباری را نشان دهند. اما، وقتی ترنر هوک را به خانهاش میآورد به مرور زمان همه چیز تغییر میکند و انگار او رو به بهبودی است. این در حالی است که نباید به این مساله امیدوار باشیم یا به آن بسنده کنیم که اگر افراد دارای اختلال OCD از حیوانات خانگی مراقبت کنند، درمان میشوند.
آیا دیدن فیلمها با موضوع OCD برای افراد دارای اختلال مفید است؟
دیدن فیلمهایی با موضوع OCD برای افرادی که از این اختلال رنج میبرند، میتواند از چندین جهت مهم و مفید باشد:
احساس کمتر تنها بودن: یکی از بزرگترین چالشهای افرادی که با OCD دست و پنجه نرم میکنند، احساس انزوا و تنها بودن است. دیدن فیلمهایی که شخصیتهایی با تجربیات مشابه را به تصویر میکشند، میتواند به این افراد کمک کند تا بدانند که تنها نیستند و دیگران نیز با مشکلات مشابهی روبرو هستند.
درک بهتر از بیماری: فیلمها میتوانند به افراد کمک کنند تا درک عمیقتری از OCD پیدا کنند. آنها میتوانند علائم مختلف این اختلال را به صورت بصری نشان دهند و به بینندگان کمک کنند تا ارتباط بهتری با تجربیات شخصیتهای فیلم برقرار کنند.
کاهش احساس شرم و گناه: بسیاری از افراد مبتلا به OCD احساس شرم و گناه میکنند و فکر میکنند که مشکل آنها به دلیل ضعف شخصیتی خودشان است. دیدن فیلمهایی که نشان میدهند OCD یک بیماری است و افراد مبتلا به آن مسئول مشکلاتشان نیستند، میتواند به کاهش این احساسات کمک کند.
ایجاد انگیزه برای درمان: فیلمهایی که داستان افراد مبتلا به OCD را روایت میکنند و نشان میدهند که با درمان و تلاش میتوان بر این اختلال غلبه کرد، میتوانند برای افراد مبتلا به OCD انگیزهای برای دنبال کردن درمان باشند.
افزایش آگاهی اطرافیان: دیدن فیلمهایی با موضوع OCD میتواند به افزایش آگاهی اطرافیان در مورد این اختلال کمک کند و باعث شود آنها با افراد مبتلا به OCD با همدلی و درک بیشتری برخورد کنند.
با این حال، باید به این نکته توجه داشت که دیدن فیلمهای با موضوع OCD همیشه برای همه افراد مبتلا به این اختلال مفید نیست. برخی از افراد ممکن است با دیدن این فیلمها احساس ناراحتی، اضطراب یا تشدید علائم کنند. بنابراین، قبل از تماشای این فیلمها، بهتر است با یک متخصص سلامت روان مشورت کنند.