راهنماتو - انتخاب زندگی هوشمندانهتر تصمیمی است که در راستای ارزشهای افراد است.
به گزارش راهنماتو، برای آگاهانه زندگی کردن باید به بعضی عادتها که شما را در زندگی عقب نگه میدارند، نه بگویید.
هوشمندانه و هشیارانه زندگی کردن یعنی اتخاذ تصمیمهای تعمدی و فکرشده، به جای واکنشهای هیجانی به شرایط محیط اطراف.
اگر آمادهاید که سفر خود-ارتقائی را با هوشمندانه زندگی کردن آغاز کنید، با ترک 8عادتی که در ادامه به شما میگوییم، شروع کنید:
1. دست از زندگی روی حالت خلبان خودکار بکشید
همه ما عادتها و روزمرگیهایی داریم که تقریباً بدون فکر کردن انجامشان میدهیم. به نظر میرسد موقع انجام این فعالیتها روی حالت خلبان خودکار هستیم که کارمان را بدون فکرهای عمیق انجام میدهیم.
اما اگر میخواهید هشیارانه زندگی کنید باید کاملاً آگاهانه و حاضر در لحظه باشید.
یعنی خیلی فعالانه در جریان زندگیتان باشید، بدون آنکه اجازه بدهید رویدادها مسیر شما را تعیین کنند. خیلی ساده میتوانید در تله خلبان خودکار گرفتار شوید. مخصوصاً وقتی زندگی خیلی شلوغ میشود، این حالت لاجرم اتفاق میفتد.
اما این عادت را باید کنار بگذارید. اگر میخواهید حقیقتاً زندگی را تجربه کنید و تصمیمهای آگاهانه و فکر شده بگیرید، روی وضعیت خلبان خودکار نباشید.
چطور؟ سعی کنید که به همه عادتها و فعالیتهای روزمرهتان کاملاً توجه کنید. به این فکر کنید که چرا هر کاری را انجام میدهید و آیا این کارها در راستای ارزشها و اهداف شما هستند یا خیر.
2. دست از عدم توجه به خودتان بردارید
ساعات طولانی کار کردن، کنار گذاشتن یک وعده غذایی یا قربانی کردن خواب به بهای انجام کارهای عقبافتاده، همگی اشکالی از عدم توجه به خود است. شما فکر میکنید که خیلی مولد هستید اما در واقعیت دارید نیازهای خودتان را نادیده میگیرید.
وقتی سرمان خیلی شلوغ میشود، راحت دست از توجه به خودمان میکشیم. اما بهتر است بدانید که فراموش کردن توجه به خود، نه تنها برای جسم که برای عواطف و احساسات ما هم مضر است.
وقتی مدام خودتان را نادیده میگیرید و استرستان در زندگی بیشتر میشود. هم روابط شخصیتان دچار مشکل میشود و هم کیفیت کارتان تنزل پیدا میکند. این موارد باید هشداری برای بیداریتان باشد که بدانید مراقبت از خود بسیار اهمیت دارد.
زندگی آگاهانه یعنی باید از نیازهایتان، از آنچه بدنتان مطالبه میکند و اینکه چطور این نیازها را مرتفع کنید، آگاه باشید.
باید درک کنید که نمیتوانید از ظرف خالی چیزی به محیطتان اضافه کنید. باید اول از خودتان مراقبت کنید تا بتوانید به شکلی موثرتر از اطرافیانتان نیز مراقبت کنید.
3. مصر بیشازحد رسانههای اجتماعی را کنار بگذارید
هر فردی به طور متوسط 6ساعت در روز در فضای آنلاین میگردد. این مقدار معادل یکچهارم از کل روزتان است که صرفاً به پیمایش رسانههای اجتماعی، تماشای ویدیوها و تماشای سریالها میگذرد.
دیوانهکننده است نه؟ تکنولوژی فواید زیادی برای ما دارد اما مصرف بیشازحد رسانههای دیجیتال ما را از زندگی آگاهانه دور میکند. این کار ما را در چرخهای از حواسپرتیهای مدام و لذتهای آنی گرفتار میکند و ما را از توجه کامل به زمان حال باز میدارد.
زندگی هوشمندانه یعنی کاملاً آگاه باشید که دارید روزها و دقایقتان را روی چه فعالیتهایی سرمایهگذاری میکنید. باید بدانید که انرژیتان صرف چه کارهایی میشود.
زندگی هوشمندانه یعنی انتخاب فعالیتهایی که میتوانند به رشد و رفاه ما کمک کنند و کنار گذاشتن مصرف بدون فکر رسانههای اجتماعی.
4. غریزهتان را نادیده نگیرید
همه ما یک قطبنمای درونی داریم. این قطبنما همان غریزه ماست که ما را در مسیر زندگی هدایت میکند. اما در بالا و پایین زندگی، نادیده گرفتن غریزه و اتخاذ تصمیم بر مبنای عوامل اثرگذار خارجی، راحت است. حقیقت آن است که وقتی غریزه را نادیده میگیرید، از مسیر درست منحرف میشوید. مسیری که میتواند شما را در راستا ارزشها و امیالتان هدایت کند.
این کار شما را از خود واقعیتان جدا میکند و باعث میشود حس ناکامل بودن و ارضا نشدن در زندگی داشته باشید. اما اگر آگاهانه زندگی کنید، این اتفاق کمتر میشود و غریزهتان در هدایت شما در مسیر درست در زندگی کمکتان میکند.
به عبارت دیگر، باید به خودتان و تصمیمهایی که میگیرید اعتماد کنید و به ندای درونتان و آنچه حقیقتاً میخواهید گوش بدهید.
5. چسبیدن به منفیبافیها را کنار بگذارید
زندگی همیشه گل و بلبل و آفتاب نیست. ما در زندگی با دردسرها و سختیهای زیادی مواجه هستیم. وقتی به تجربههای منفی گذشته میچسبیم، سایهای روی لحظههای حال و فرصتهای آینده میندازیم.
هر فردی خیلی راحت میتواند گرفتار چرخه افکار و احساسات منفی شود. وقتی به منفیبافی میچسبید، از زیستن کامل در لحظه حال و آگاه بودن، محروم میشود. این امر میتوانید خوشحالی شما را دستخوش خودش قرار بدهد و نگذارید که به رشدی که لیاقتش را دارید، دست پیدا کنید.
اگر میخواهید زندگی آگاهانهتری داشته باشید، باید دست از منفیبافی بردارید. این امر شامل به رسمیت شناختن و پذیرفتن احساسات منفی است اما به شرطی که نگذارید این منفیبافیها زندگی شما را تعریف و هدایت کنند.
اصلاً موضوع نادیده گرفتن یا دفن کردن احساسات منفی یا تظاهر به خوب بودن همه چیز نیست. یعنی آنچه رخ میدهد را بپذیرید و از آن درس بگیرید و رهایش کنید.
6. در برابر تغییر مقاومت نکنید
زمانهایی میرسد که دیگر در جایی که هستید احساس رضایت نمیکنید. حس میکنید که عمیقاً ناراحت و غمگین هستید. علیرغم این احساس، در برابر ایده تغییر هم مقاومت میکنید. یا خیلی میترسید یا خیلی نامطمئن هستید.
اما باید بدانید که تغییر اجتنابناپذیر است. تغییر بخش ثابت زندگی است. اغلب تغییرات ما را به سمت رشد بیشتر، فرصتهای جدیدتر و حتی شادی بیشتر هدایت میکنند. مقاومت در برابر تغییر ما را در گذشته محصور میکنید و از اینکه به جلو حرکت کنیم، بازمان میدارد. مقاومت در برابر تغییرر مانع از زندگی هوشمندانه میشود. اگر دارید در برابر تغییرات مقاومت میکنید، وقتش رسیده که این رفتار را تغییر بدهید.
7. مقایسه خودتان با دیگران
در حهانی که رسانههای اجتماعی اغلب بهترین ابعاد زندگی آدمها را نمایش میدهند، راحت میتوان در تله مقایسه خود با دیگران گرفتار شد. اما مقایس خودتان با دیگران شما را از سفری که برای شماست، محروم میکند. این کار به شما حس ناکافی بودن یا نارضایتی میدهد.
درنهایت، همه افراد مسیر منحصربهفرد خودشان را با زمانبندیهای و تجربههای متفاوت دارند. مقایسه خودتان با دیگران، مثل مقایسه سیب و پرتقال است که هیچ معنایی ندارد.
یاد بگیرید که دستاوردها و موفقیتهایتان را قبول داشته باشید و تحسینشان کنید و سعی نکنید آنها را روی یک ترازو بگذارید و با دستاوردهای دیگران مقایسه کنید.
8. از لحظه حال دست برندارید
لحظه حال، حقیقیترین لحظه است. ما اغلب خودمان را غرق در گذشته یا آینده میبینیم. یا نگران آینده نیامدهایم یا نگران گذشته طی شده هستیم.
فراموش کردن لحظه حال به قطع پیوند با زندگی منجر میشود. جسمتان در لحظه حال هست اما روحتان به دوردستها پرواز کرده است. مثل این میماند که محو تماشای گذر عمر هستید، بدون اینکه بدانید چگونه میگذرد.
زندگی آگاهانه یعنی هر لحظه از زندگی را ارج بنهیم و به طور کامل در آن حضور داشته باشیم.