۸ نشانه پنهانی که ناخواسته در دام مصرف‌گرایی افراطی افتاده‌اید

ولخرجی و افتادن در دام مصرف‌گرایی در دنیایی که مدام در شبکه‌های اجتماعی در حال تبلیغ وسایل و لباس‌های آخرین مد روز است، بسیار راحت اتفاق میفتد. آیا می‌خواهید بدانید که خودتان هم در این دام گرفتار هستید یا نه؟ این مقاله نشانه‌های پنهان مصرف‌گرایی را بررسی کرده و درنهایت به شما کمک می‌کند که خرید ضروری را تشخیص بدهید.

شناسه خبر: ۴۳۲۶۸۴
۸ نشانه پنهانی که ناخواسته در دام مصرف‌گرایی افراطی افتاده‌اید

راهنماتو-شاید الآن به سختی بپذیرید که دچار ولخرجی و اسراف هستید اما آیا اخیراً احساس نمی‌کنید که با اینکه مدام دارید چیزهای تازه می‌خرید اما حس رضایتی که از خرید انتظار دارید را کسب نمی‌کنید و اگر خوشحالی‌ای در آغاز وجود دارد، به سرعت ناپدید می‌شود؟

به گزارش راهنماتو، آیا اخیراً سعی کرده‌اید هزینه‌هایتان را کاهش دهید، بودجه‌بندی کنید یا حتی مدتی سبک زندگی مینیمالیستی را امتحان کنید. اما هر بار، انگار دوباره از اول شروع می‌کنید؟ این مسئله معمولاً خیلی آشکار نیست؛ بیشتر شبیه یک حس ناخوشایند است که شما را به شک می‌اندازد که نکند دچار چرخه بی‌پایان ولخرجی و مصرف‌گرایی شده باشم؟

تشخیص این نشانه‌ها و تلاش برای حل کردن مشکل ولخرجی آنقدر سخت است که شبیه به تمام کردن یک رابطه طولانی است.

در ادامه با راهنماتو همراه باشید تا چند نشانه پنهان مصرف‌گرایی را با شما در میان بگذاریم:

۱. همیشه خریدهای غیرضروری را برای خودتان توجیه می‌کنید

این حالت برایتان آشنا نیست؟ گاهی چیزی می‌خرید که می‌دانید به آن نیاز ندارید؛ مثلاً یک جفت کفش شبیه آن‌هایی که قبلاً در کمد دارید، یا یک گجت جدید که به خودتان قبولانده‌اید، زندگی‌تان را راحت‌تر می‌کند. اما اگر صادق باشید، می‌دانید که این خریدها فقط برای پر کردن یک حس کمبود موقتی هستند. شاید لحظه‌ای خوشحال شوید، اما به زودی دوباره خودتان را در حال خرید بعدی می‌بینید.  این نشانه واضحی است که ممکن است به دام مصرف‌گرایی افتاده باشید.

۲. تخفیف‌ها و حراج‌ها برای شما مقاومت‌ناپذیرند

آیا شده وارد فروشگاهی بشوید و با دیدن برچسب 70درصد تخفیف، احساس کرده باشید حتماً باید چیزی بخرید؟ حتی اگر به چیزی نیاز ندارید؟ گاهی هیجان خرید با تخفیف از خود کالا برای ما مهم‌تر می‌شود. اما واقعیت این است: اگر چیزی را فقط به خاطر تخفیفش می‌خرید، احتمالاً دارید بی‌دلیل خرج می‌کنید.

۳. شادی شما به وسایل مادی وابسته شده است

آیا فکر می‌کنید جدیدترین گوشی مد روز، یا یک وسیله شیک می‌تواند شادی شما را کامل کند؟ این نوع شادی کوتاه‌مدت است و اگر به آن وابسته شوید، همیشه احساس کمبود خواهید کرد. شادی واقعی از تجربیات و روابط می‌آید، نه وسایل مادی.

۴. خانه‌تان پر از چیزهای اضافی شده است

تا به حال پیش آمده که اطراف خانه‌تان را نگاه کنید و از دیدن این‌همه وسیله بی‌استفاده تعجب کنید؟ اگر کمدها، کشوها و حتی انبارتان پر از چیزهایی است که از آن‌ها استفاده نمی‌کنید، شاید وقت آن باشد که عادت‌های خرید خود را بازبینی کنید.

۵. برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران خرید می‌کنید

چند بار پیش آمده که چیزی را فقط برای جلب نظر دیگران خریده باشید؟ شاید یک ساعت گران‌قیمت، یک لباس برند، یا یک وسیله لوکس. اما آیا این خریدها واقعاً شما را خوشحال می‌کنند؟ تلاش برای تحت‌تأثیر قرار دادن دیگران از طریق وسایل مادی یک چرخه بی‌پایان است. در نهایت، کسانی که برای شما اهمیت دارند، به چیزهایی که دارید اهمیتی نمی‌دهند؛ آن‌ها به خود شما اهمیت می‌دهند.

۶. با وجود بدهی، باز هم خرید می‌کنید

اگر بدهی دارید اما همچنان خریدهای غیرضروری انجام می‌دهید، این زنگ خطری است که باید جدی بگیرید. لذت موقتی خرید نباید جایگزین امنیت مالی شما شود.

۷. خریدهایتان خیلی زود جذابیت خود را از دست می‌دهند

آیا تا به حال وسیله‌ای را خریده‌اید که ابتدا شما را هیجان‌زده کند، اما خیلی زود به یک وسیله معمولی تبدیل شود؟ این نشانه‌ای است از اینکه شما بیشتر به دنبال هیجان خرید هستید تا نیاز واقعی.

۸. تجربیات را به خاطر خرید وسایل قربانی می‌کنید

آیا تا به حال سفری را به خاطر خرید گوشی جدید لغو کرده‌اید؟ یا به جای رفتن به کلاس مورد علاقه‌تان، پولتان را صرف خرید لباسی کرده‌اید که فقط یک بار پوشیده‌اید؟ تجربیات خوشبختی ماندگارتری نسبت به وسایل مادی به همراه دارند. آن‌ها خاطرات و لذت‌هایی ایجاد می‌کنند که هیچ وسیله‌ای نمی‌تواند جایگزینشان شود.

وقت آن است که عادات خود را بازبینی کنید  و به جای وسایل، روی تجربیات و روابط سرمایه‌گذاری کنید.

چطور بفهمیم خریدمان ضروری است؟

خرید ضروری معمولاً آن چیزی است که واقعاً به آن نیاز دارید، از آن استفاده مکرر می‌کنید، و با اولویت‌های مالی و زندگی‌تان هماهنگ است. می‌توانید با کمک موارد زیر خرید ضروری را تشخیص بدهید:

۱. پرسیدن چند سؤال ساده

قبل از خرید، این سؤالات را از خود بپرسید:

آیا این کالا را واقعاً لازم دارم؟

اگر همین حالا آن را نخرم، چه اتفاقی میفتد؟

آیا این خرید یک نیاز واقعی را برطرف می‌کند یا فقط از روی احساس یا هیجان است؟

۲. بررسی میزان استفاده

فکر کنید که بعد از خرید، چند بار و چگونه از این کالا استفاده خواهید کرد. اگر فکر می‌کنید این وسیله مدت زیادی بدون استفاده خواهد ماند، احتمالاً خرید ضروری نیست.

۳. صبر کنید

به جای خرید فوری، ۲۴ تا ۴۸ ساعت صبر کنید. اگر بعد از این مدت هنوز احساس کردید که واقعاً به آن نیاز دارید، می‌توانید برای خرید اقدام کنید. این تکنیک کمک می‌کند از خریدهای هیجانی جلوگیری کنید.

۴. مقایسه با اولویت‌هایتان

به اهداف مالی و نیازهای کلی خود فکر کنید. آیا این خرید با بودجه و برنامه‌های مالی شما هماهنگ است؟ آیا چیز مهم‌تری نیست که این پول را برای آن صرف کنید؟

۵. کیفیت و جایگزین‌ها را بررسی کنید

اگر چیزی می‌خواهید بخرید، مطمئن شوید که کیفیت آن خوب است و نیاز شما را برای مدت طولانی برطرف می‌کند. همچنین بررسی کنید آیا وسیله‌ای که اکنون دارید می‌تواند همین کار را انجام دهد یا نه.

۶. آیا بدون آن می‌توانید زندگی کنید؟

اگر جواب این سؤال "بله" است، شاید بهتر باشد از خرید آن صرف‌نظر کنید.

۷. هزینه فرصت را در نظر بگیرید

با خود فکر کنید که با همان مقدار پول چه کار دیگری می‌توانید انجام دهید؟ مثلاً می‌توانید به جای خرید یک لباس اضافه، در یک تجربه مثل سفر یا یادگیری مهارتی جدید سرمایه‌گذاری کنید.

 

 

نظرات
پربازدیدترین خبرها