
محققان در پژوهش جدیدی نشان دادند بیمحلی یا شبحانگاری (Ghosting) و وارونهنمایی واقعیت (Gaslighting) در روابط انسانی بر سلامت روان تأثیر میگذارد و ممکن است باعث افسردگی و پارانویا در جوانان شود.
براساس گزارش Independent، محققان دانشگاه برایتون انگلستان و دانشگاه کویمبرا پرتغال اثرات و عوارض روانی گوستینگ و گسلایتینگ را در روابط عاشقانه بررسی کردند. گوستینگ به معنای قطع ناگهانی هرگونه تماس با فرد است؛ گسلایتینگ نیز نوع دستکاری روانی است که در آن درک فرد از واقعیت زیر سؤال میرود.
محققان در پژوهش خود 544 بزرگسال 18 تا 40 ساله را در بریتانیا بررسی کردند تا بفهمند چگونه این رفتارهای درظاهر کوچک اما آسیبزا با مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و تفکر پارانوئیدی مرتبط هستند.
تأثیر غیب شدن ناگهانی و وارونهنمایی در رابطه بر سلامت روان
محققان دریافتند گسلایتینگ و گوستینگ با افزایش احساس پارانویا مرتبط هستند؛ گسلایتینگ با بروز علائم افسردگی نیز ارتباط دارد. محققان همچنین بررسی کردند که چرا افراد ممکن است اینطور رفتار کنند. به نظر میرسد در برخی موارد یا در برخی گروهها بیمحلی میتواند برای جلوگیری از درگیری یا از برای محافظت از خود انجام شود. درکل انگیزههای هر فرد ممکن است متناسب با موقعیت متفاوت باشد.
معاون رئیس دانشگاه برایتون میگوید: «عصر دیجیتال فرصتهای عظیمی برای ارتباطات اجتماعی فراهم کرده است اما خطراتی نیز دارد. بهویژه، بیمحلی تقریباً فقط در محیطهای آنلاین وجود دارد. با افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی و برنامههای دوستیابی، خطر مواجهه با رفتارهای مضر مانند گوستینگ نیز افزایش مییابد که تحقیقات ما آن را با پیامدهای منفی سلامت روان مرتبط میداند.»
محققان سن، درآمد و ویژگیهای شخصیتی شرکتکنندگان مانند میزان حساسیت آنها به طرد شدن را در نظر گرفتند و متوجه شدند افراد جوانتر و کمدرآمدتر بیشتر در معرض خطر تجربه پیامدهای منفی سلامت روان در اثر بیمحلی و وارونهنمایی قرار دارند.