فرورفتگی نوک پستان بر اساس درجاتی طبقهبندی میشود:
درجه ۱. نوک پستان به راحتی به بیرون کشیده میشود و گاهی اوقات با احساس سرما یا تحریکپذیری، خود به خود برجسته میشود.
درجه ۲. نوک پستان را میتوان به بیرون کشید، اما بلافاصله به شکل اولیه خود باز میگردد.
درجه ۳. بدترین وضعیت است و در این درجه ممکن است اصلا نتوانید نوک سینه را بیرون بکشید یا به نوزاد خود شیر بدهید.
علل فرورفتگی نوک پستان
افزایش سن
از اواسط ۳۰ سالگی، پستانها دچار برخی تغییرات میشوند و با نزدیک شدن به یائسگی نوک پستان کوتاه میشود و بعضاً به داخل فرومیرود.
شیردهی، جراحی سینه یا جراحت
اگر به تازگی شیردهی را تمام کردهاید، نوک پستانها ممکن است به داخل فرو روند. همچنین جراحی سینه یا آسیبهای دیگر به سینه میتواند نوک پستان را دچار فرورفتگی کند.
عفونت باکتریایی (ماستیت)
تورم و التهاب غیرطبیعی در پستان از علائم ماستیت است. این وضعیت معمولا به علت عفونت مجاری پستان ایجاد میشود و اغلب در زنان شیرده رخ میدهد. با پیشرفت بیماری، یک آبسه چرکی در بافت پستان ایجاد میشود. در موارد شدید، اگر ماستیت درمان نشود، ممکن است کشنده باشد.
آبسه زیر هاله (Subareolar Abscess)
عفونت میتواند در غدد زیر آرئول رخ دهد و ناحیهای پر از چرک به نام آبسه را تشکیل دهد. این اتفاق میتواند نوک سینه را به داخل بکشد. هرچند نادر است، اما معمولاً سیگارکشیدن و بیماری دیابت، خطر این اتفاق را افزایش میدهد. در برخی موارد، آبسهها دردناکند و باعث حساسیت سینه یا نواحی اطراف آن میشوند.
سرطان پستان
اگر فرورفتگی نوک یک یا هر دو پستان با احساس توده یا ضخامت در سینه، گودی یا سایر تغییرات پوستی روی سینه همراه بود، ممکن است نشانه سرطان پستان باشد.
بیماری پستان پاژه
بیماری پاژه پستان شکل نادری از سرطان سینه است؛ که از نوک پستان شروع میشود و تا هاله تیره (آرئولا) اطراف نوک پستان گسترش مییابد. بیماری پاژه علاوه بر فرو بردن نوک پستان به داخل، باعث درد، خارش، پوسته پوسته شدن و ترشح از نوک پستان میشود.