محصولات منجمد یا تازه؟ راهنمای انتخاب سالم برای رژیم غذایی

طی سال‌ها افسانه‌هایی درباره کاهش مواد مغذی محصولات منجمد و مضر بودن مواد فراوری‌شده در گوش مردم در سراسر جهان خوانده شده است. اما آیا واقعاً این محصولات مضر است؟ در راهنماتو پاسخ داد‌ه‌ایم.

شناسه خبر: ۴۴۱۳۲۷
محصولات منجمد یا تازه؟ راهنمای انتخاب سالم برای رژیم غذایی

راهنماتو- اگرچه محصولات منجمد گاهی شهرت بدی دارند، تحقیقات نشان می‌دهند که از نظر ارزش غذایی می‌توانند به‌اندازه محصولات تازه و حتی در برخی موارد بیشتر از آن‌ها مغذی باشند.

به گزارش راهنماتو، در یک مطالعه که محتوای تغذیه‌ای ذرت، هویج، بروکلی، اسفناج، نخودفرنگی، لوبیا سبز، توت‌فرنگی و بلوبری تازه و منجمد را مقایسه کرد، محققان دریافتند که میزان ویتامین‌های موجود در محصولات منجمد «قابل مقایسه و گاهی بیشتر» از نمونه‌های تازه آن‌ها است. سایر تحقیقات نیز نشان داده‌اند که تنها تفاوت قابل‌توجه بین محصولات تازه و منجمد، کاهش مواد مغذی در محصولات تازه‌ای است که پیش از انجماد، چند روز در یخچال نگهداری می‌شوند.

مزایای محصولات منجمد

به گفته متخصصان، میوه‌ها و سبزیجات زمانی که در اوج رسیدگی چیده می‌شوند، بیشترین ارزش غذایی را دارند. اما زمان برداشت آن‌ها بستگی به این دارد که در چه شکلی به فروش برسند.

محصولات تازه‌ای که در فروشگاه‌ها فروخته می‌شوند، معمولاً قبل از رسیدگی کامل چیده می‌شوند تا هنگام رسیدن به دست مشتری خراب نشوند. این مسیر از مزرعه تا فروشگاه ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد. اما محصولات منجمد معمولاً در اوج رسیدگی برداشت شده، سپس در عرض چند ساعت بلانچ (آب‌پز کوتاه‌مدت) شده و در محیط نیتروژن بسته‌بندی می‌شوند، که این فرایند به حفظ مواد مغذی کمک می‌کند.

به گفته کایلی ساکایدا، متخصص تغذیه، «انجماد، مواد مغذی را قفل می‌کند، بنابراین ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها برای مدت طولانی پایدار باقی می‌مانند.» علاوه بر این، محصولات منجمد معمولاً ارزان‌ترند و نسبت به محصولات تازه در یخچال ماندگاری بیشتری دارند، که این امر به کاهش ضایعات غذایی کمک می‌کند.

مزایای محصولات تازه

با وجود زمان حمل‌ونقل طولانی‌تر، محصولات تازه همچنان حاوی مقدار زیادی مواد مغذی هستند. اما اگر آن‌ها را با محصولات بازارهای محلی مقایسه کنیم، محصولات محلی می‌توانند حتی مزایای بیشتری داشته باشند.

از آنجا که میوه‌ها و سبزیجات محلی معمولاً مسافت کوتاه‌تری (حدود ۸۰ کیلومتر) را از مزرعه تا بازار طی می‌کنند—در مقایسه با محصولاتی که از سراسر کشور یا حتی بین‌المللی جابه‌جا می‌شوند—معمولاً در اوج رسیدگی برداشت می‌شوند. کارولین توماسون، متخصص تغذیه، می‌گوید: «اگر شما از بازار کشاورزان خرید کنید، احتمالاً فقط یکی دو روز از زمان برداشت آن گذشته است، بنابراین واقعاً تازه است.» همچنین خاک در مزارع محلی سالم‌تر است، که این مسئله به مواد مغذی بیشتر در محصولات کمک می‌کند.

آیا محصولات منجمد فراوری‌شده هستند؟

طبق تعریف وزارت کشاورزی ایالات متحده، هر غذایی که از حالت طبیعی خود خارج شده باشد، پردازش‌شده (فراوری‌شده) محسوب می‌شود. این شامل شست‌وشو، خرد کردن، انجماد، پخت، بسته‌بندی و سایر فرایندها می‌شود.

برخی افراد تصور می‌کنند که غذاهای تازه و طبیعی همیشه سالم‌تر از غذاهای فراوری‌شده هستند، اما این موضوع همیشه به این سادگی نیست. متخصصان تغذیه معتقدند که پردازش در سطوح مختلف می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. به همین دلیل، حدود دو دهه پیش، محققان سیستم طبقه‌بندی NOVA را معرفی کردند که غذاها را به چهار گروه تقسیم می‌کند:

2

1.غذاهای فرآوری‌نشده یا حداقل فراوری‌شده، مانند محصولات تازه و منجمد و گوشت خام

۲.مواد غذایی فراوری‌شده برای پخت‌وپز، مانند روغن زیتون و عسل

۳. غذاهای فراوری‌شده، مانند نان و ماهی کنسروی

۴.غذاهای فرا-فراوری‌شده، مانند نوشیدنی‌های شیرین، چیپس، آب‌نبات و بیسکویت

در این دسته‌بندی، محصولات منجمد در گروه «حداقل فراوری‌شده» قرار می‌گیرند، اما متخصصان تغذیه تأکید می‌کنند که این مسئله نباید نگرانی ایجاد کند. ساکایدا می‌گوید: «افراد گاهی تصور می‌کنند که هرچه غذا کمتر فراوری شده باشد، سالم‌تر است. اما این یک دیدگاه ترس‌محور است که باعث رفتارهای ناپایدار در رژیم غذایی می‌شود.»

آیا باید محصولات منجمد بیشتری مصرف کنیم؟

متخصصان تغذیه معتقدند که هیچ «بهترین» روشی برای مصرف میوه‌ها و سبزیجات وجود ندارد.

توماسون می‌گوید: «من نمی‌گویم که فقط کلم بروکلی منجمد بخورید، چون ارزش غذایی آن حفظ شده است. این حرف درست است، اما دلایل زیادی برای انتخاب محصولات تازه هم وجود دارد: طعم بهتر، بافت بهتر.»

افزودن محصولات منجمد به رژیم غذایی به‌خصوص برای صرفه‌جویی در هزینه یا دسترسی به میوه‌ها و سبزیجات خارج از فصل، ایده خوبی است. اما در مجموع، محصولات منجمد، محصولات فروشگاهی و محصولات بازارهای محلی همگی سالم هستند و می‌توانند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند.

ساکایدا می‌گوید: «من از هر سه نوع استفاده می‌کنم. همه آن‌ها جایگاهی در رژیم غذایی ما دارند، اگر بتوانیم به آن‌ها دسترسی داشته باشیم.»

هر دو متخصص تغذیه تأکید می‌کنند که باید این باور غلط را کنار گذاشت که محصولات منجمد برای سلامتی مضر هستند. توماسون می‌گوید: «در نهایت، چه از محصولات تازه استفاده کنید و چه از محصولات منجمد، مهم این است که میوه و سبزیجات مصرف می‌کنید، و این چیزی است که باید آن را جشن گرفت.»

نظرات
پربازدیدترین خبرها