
محمدرضا سلمانی ندوشن رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران هشدار داد که سم کلوستریوم بوتولینوم (عامل بیماری بوتولیسم) ممکن است در برخی مواد غذایی کنسروی از جمله مایه آماده ماکارونی و کنسروهای پروتئینی مانند تن ماهی و لوبیا وجود داشته باشد.
وی افزود: این سم با جوشاندن به مدت ۲۰ دقیقه از بین میرود، اما بسیاری از مصرفکنندگان به اشتباه تصور میکنند حرارت دادن مختصر یا تفت دادن برای از بین بردن آن کافی است.
مرگ فقط با ۲ میکروگرم سم بوتولینیوم
سلمانی ندوشن ادامه داد: سم بوتولینیوم یکی از کشندهترین سموم شناختهشده است که حتی مصرف ۲ میکروگرم از آن میتواند به مسمومیت شدید یا مرگ منجر شود.
به گفته وی ، این سم با فلج کردن عضلات، بهویژه عضلات تنفسی، باعث اختلال در تنفس و در موارد شدید مرگ فرد میشود.
منابع اصلی تولید بوتولیسم/ راههای پیشگیری از مسمومیت با این سم
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به منابع اصلی سم بوتولیسم تاکید کرد: کنسروهای پروتئینی مانند تن ماهی، لوبیا و مواد گوشتی و نیز مایههای آماده ماکارونی که همراه با سسهای کنسروی عرضه میشوند از جمله این موارد هستند.
وی درباره راههای پیشگیری از مسمومیت با این سم اظهار کرد: تنها راه اطمینان از نابودی این سم، جوشاندن قوطی کنسرو به مدت ۲۰ دقیقه در آب است، بهطوری که آب کاملا سطح قوطی را بپوشاند. همچنین باقیمانده کنسروهای بازشده باید در ظروف شیشهای دربسته و در یخچال نگهداری و در سریعترین زمان ممکن مصرف شوند.
این کنسروها را اصلا مصرف نکنید
سلمانی از خانواده ها خواست از مصرف کنسروهای متورم، زنگزده یا دارای نشتی خودداری کنند. همچنین هرگز مایه آماده ماکارونی یا سسهای کنسروی را بدون جوشاندن کافی مصرف نکنند.
به گفته وی، ماکارونی بهخودی خود خطری ندارد، اما سسها و مواد پروتئینی همراه آن ممکن است حاوی سم بوتولیسم باشند.
وی با اشاره به تفاوت این نوع مسمومیت با سایر مسمومیتهای غذایی تاکید کرد: مسمومیت ناشی از باسیلوس سرئوس (در برنج مانده) معمولا به علائم گوارشی مانند اسهال منجر میشود و خطر مرگ ندارد، اما بوتولیسم کشنده است و با رعایت نکات فوق خانوادهها میتوانند از خطر مسمومیت با این سم در امان بمانند.