برخی از زنانی در شرایط شگفتانگیزی باردار شدهاند که به نظر میرسد قوانین زیستشناسی را نقض کرده اند.
یک عامل مشترک در این موارد، انعطافپذیری سیستم تولیدمثل انسان و توانایی آن برای عملکرد در شرایط نامساعد است.
پروفسور آدام تیلور از دانشگاه لنکستر توضیح داده که زنان میتوانند در چهار وضعیت بسیار نادر باردار شوند: از طریق رابطه جنسی مقعدی، رابطه جنسی دهانی، لقاح بدون دخول و حتی در حالی که از قبل باردار هستند.
بارداری از طریق رابطه جنسی مقعدی بسیار نادر است، اما ممکن است در افرادی که مبتلا به یک ناهنجاری تولیدمثلی به نام «کلواکال مالفورمیشن» هستند، رخ دهد.
این ناهنجاری زمانی رخ می دهد که بافت جداکننده میان واژن و مقعد به درستی شکل نگرفته و به اسپرم اجازه می دهد که از هر شکافی عبور کرده و به تخمک برسد.
این ناهنجاری که در یک مورد از هر ۵۰,۰۰۰ دختر رخ میدهد، نیاز به جراحی اصلاحی دارد. ممکن است که این جراحی عوارضی مانند بیاختیاری ادرار و ناباروری را به همراه داشته باشد.
یک مورد عجیب بارداری در سال ۱۹۸۸ رخ داد که یک دختر ۱۵ ساله در لسوتو با درد شکمی به پزشک مراجعه کرد و مشخص شد که باردار است.
این دختر با وضعیتی خاص و بدون واژن به دنیا آمده بود. او ۹ ماه پیشتر در حال رابطه جنسی دهانی با معشوقش بود که در حین انجام این کار دوستپسرش او را دید و به شکمش چاقو زد. اسپرمهای معشوقش از طریق زخم وارد بدن و باعث بارداری او شدند.
احتمالاً اسپرم ها از طریق دستگاه گوارشی این دختر توانستند به تخمک او رسیده و آن را بارور کنند.
در نهایت این زن یک پسر سالم را از طریق سزارین به دنیا آورد و این مورد در مجله بریتانیایی زنان و زایمان گزارش شد.
شرایط دیگری نیز وجود دارند که زنان میتوانند بدون داشتن رابطه جنسی باردار شوند.
برای مثال، اگر اسپرم روی دستگاه تناسلی خارجی زن بریزد، ممکن است راه خود را به داخل واژن پیدا کرده و به سوی تخمدانها شنا کند. این نوع از بارداری که به اصطلاح «بارداری پاششی» نامیده می شود، بسیار نادر است. زیرا اسپرمها نمیتوانند بیش از نیم ساعت در خارج از بدن زنده بمانند.
اسپرمهای سالم تا سرعت ۵ میلیمتر در دقیقه حرکت میکنند و میتوانند تا پنج روز در دستگاه تناسلی زنان زنده بمانند. صدها میلیون اسپرم حین رابطه جنسی در شرایط ایدهآل وارد واژن میشوند. اما تنها ۲۰۰ تا ۳۰۰ اسپرم به تخمک میرسند که نشان میدهد احتمال بارداریهای پاششی چقدر کم است.
در موارد بسیار نادر، ممکن است که زنی در حین بارداری اولش مجدداً حامله شود.
این پدیده که به نام «حاملگی مضاعف» شناخته میشود، تمام «اقدامات ایمنی» را که معمولاً از بارداری دوم جلوگیری میکنند، کنار میگذارد. در دوران بارداری، هورمونهای زن تغییر میکنند تا از حاملگی دوم جلوگیری شود.
حتی اگر جنین دوم به نحوی تشکیل شود، به احتمال زیاد نمیتواند در رحم رشد کند. این مورد حتی برای زنانی که با دو رحم متولد میشوند نیز صادق است.
هورمونها از تخمکگذاری جلوگیری میکنند و یک پلاگ مخاطی ضخیم تولید میکنند که دهانه رحم را میپوشاند تا از ورود اسپرم به رحم به سمت تخمدان جلوگیری کند.
اما در موارد نادر و معمولاً در زنان تحت درمان IVF، حاملگی مضاعف رخ می دهد. این دو بارداری اغلب بسیار نزدیک به هم و معمولاً در فاصله دو تا چهار هفته ای اتفاق میافتند. بیشتر این بارداریها به طور معمول بدون عوارض پیش میروند.
البته نیازی نیست که خیلی نگران باشید! این موارد بسیار نادر هستند. اما اگر قصد بارداری ندارید، حتماً از روشهای پیشگیری استفاده کنید.