دکتر محمد علی زارعیان، متخصص طب سنتی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد میگوید: از دیدگاه طب سنتی، غذاهای مناسب برای تقویت قوای جنسی باید در درجه اول، غذاییت زیادی داشته باشد. دوم، مزاج آن گرم رو به اعتدال و نه گرم شدید باشد، زیرا گرمی شدید نه تنها به تقویت جنسی کمک نمیکند بلکه نعوظ را نیز مختل می سازد و سومین ویژگی که بیشتر در ایجاد نعوظ و انگیزش جنسی دخیل است نفاخ بودن آن غذاست. بعضی از غذاها دو ویژگی مناسب را دارند و باید با غذاهایی که ویژگی سوم را دارند ترکیب شوند تا بهترین اثر را داشته باشند. به عنوان مثال پیاز، گرم و نفاخ است، اما غذاییت کمی دارد و باید با گوشت یا زرده تخم مرغ که غذاییت بیشتری دارد مصرف شود. شلغم، زردک و نخود هر سه ویژگی را دارند و استفاده از آنها به قصد تقویت نیروی جنسی در منابع مختلف مطرح شده است.
ماست، مقوی یا تضعیفکننده؟
جالب است بدانید برخی از غذاهای با مزاج سرد هم میتواند بر اساس تدابیری به تقویت نیروی جنسی کمک کند. این متخصص میگوید: غذاهای با طبع سرد با افزودن ادویههای گرم یا مصرف، توسط افراد گرم مزاج، غذاهای مناسبی برای تقویت نیروی جنسی خواهند بود. به عنوان مثال، ماست برای گرم مزاجان نقش مقوی قوای جنسی را ایفا میکند چون حرارت زیاد مزاجی را تعدیل می بخشد و فرد را از نظر جنسی به حد تعادل میرساند، اما این غذا در سردمزاجان تضعیفکننده نیروی جنسی است.
چربیها چطور؟
دکتر زارعیان در پاسخ به این پرسش که «آیا چربیها مقوی نطفه و سلامت جنسی هستند؟» بیان میکند، درباره اثر مصرف چربیها بر قوای جنسی باید از وجوه مختلف به موضوع نگریست. بسیاری از غذاهای چرب هر سه ویژگی غذاییت زیاد، گرم و نفاخ بودن را دارا هستند. بر این اساس در بسیاری از ترکیبات پیشنهادی برای تقویت قوای جنسی مناسب اند. چربیها پیش ساز هورمونهای جنسی مهمی مثل تستوسترون و استروژن هستند و مصرف میزان مناسب آنها برای حفظ سلامت جنسی ضروری و غیرقابل چشم پوشی است، به همین دلیل در منابع تغذیه مطرح است که میزان مناسب توده چربی بدن در زنان برای بارور شدن نباید کمتر از ۲۵% وزن بدن باشد. منتها افراط در مصرف چربیها باعث ضعفهاضمه و کاهش تولید پیش سازهای مناسب برای تولید ماده منی در مردان میشود که این خود از عوامل ضعف قوای جنسی است.
نه به کره، خامه و روغن کرمانشاهی
مطالعات نشان میدهد که مصرف زیاد اسیدهای چرب اشباع و ترانس میتواند خطر ناباروری را افزایش دهد و افراط در مصرف چربیها به خصوص روغنهای جامد(هیدروژنه)، کره، خامه، سرشیر یا استفاده از روغن کرمانشاهی به صورت مستمر و به دفعات میتواند به افزایش مقاومت بدن به انسولین و کاهش غلظت اسپرم ختم شود. به توصیه این متخصص، رعایت اعتدال در مصرف غذاهای مختلف مهم است به ویژه که بسیاری از حکما هشدار داده اند که وابسته کردن بدن به غذاهای مقوی قوای جنسی در درازمدت به ضعف قوای جنسی می انجامد.