تحقیقات جدید نشان میدهد که لرزیدن در سرما میتواند قند خون و فشار خون را کاهش دهد و راهی مؤثر برای بهبود سلامت متابولیک باشد.
تحقیقات جدید نشان میدهد که رویارویی تدریجی با سرما که منجر به احساس لرز میشود، میتواند سلامت متابولیک بدن را بهبود دهد و در پیشگیری از دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی مؤثر باشد، این مطالعه که در مرکز پزشکی دانشگاه ماستریخت هلند انجام شده است، تأکید میکند که احساس لرز نقش کلیدی در این فرایند دارد.
پژوهش انجامشده در هلند
محققان در این پژوهش پانزده فرد بزرگسال با اضافهوزن یا چاقی را که در محدوده سنی ۴۰ تا ۷۵ سال بودند، بررسی کردند. از این تعداد، ۹ نفر اختلال تحمل گلوکز داشتند. شرکتکنندگان طی ده روز، روزانه در معرض سرما قرار گرفتند که موجب احساس لرز در آنها میشد، به گفته محققان، استفاده از کتوشلواری که مجهز به لولههای آب برای تنظیم دما بود، دمای بدن را به ۱۰ درجه سانتیگراد رساند تا احساس لرز ایجاد شود.
بهبود در عملکرد متابولیک
این تحقیق نشان داد که سازگاری با سرما به پایداری سطح قند خون کمک میکند، کاهش ۳ درصدی قند خون ناشتا و ۱۱ درصدی غلظت گلوکز در بازه دو ساعته از نتایج کلیدی این پژوهش بود. علاوهبر این، تعداد شرکتکنندگانی که اختلال تحمل گلوکز داشتند، از ۹ نفر به ۵ نفر کاهش پیدا کرد.
بهبود سوختوساز لیپید
نتایج حاکی از آن است که علاوهبر بهبود متابولیسم گلوکز، سوختوساز چربی نیز بهبود پیدا کرده است، بهطور ویژه، کاهش ۱۷ درصدی غلظت تریگلیسیرید پس از نخستین مواجهه با سرما و ۳۲ درصدی آن پس از ده روز مشاهده شد. این تغییرات نشاندهنده نقش کلیدی احساس لرز در تنظیم سوختوساز بدن است.
از دیگر نتایج مهم، کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب به میزان ۱۰ و ۷ میلیمتر جیوه بود، این کاهش در تمام داوطلبان مشاهده شد که نشاندهنده تأثیر مثبت و ثابت این پروتکل است.