
تحقیقات جدید نشان میدهد که بستهبندی غذاهای بیرونبر از جنس پلاستیک میتواند مواد شیمیایی مضر را وارد غذاها کنند که احتمال نارسایی قلبی را بیشتر میکنند.
ذرات پلاستیک چگونه باعث نارسایی قلبی میشوند؟
پژوهشگران چینی بهتازگی تاثیر افزوده شدن چندین ماده شیمیایی که از بستهبندیهای پلاستیکی پس از حرارت دیدن آزاد میشوند را روی موشها بررسی کردهاند. در طی این تحقیق، ثابت شده است که موشهای دریافتکننده آب آلوده به مواد مذکور، دچار تغییراتی در فلور میکروبی دستگاه گوارش خود شدهاند. همچنین موشهایی که به مدت ۳ ماه در معرض آلودگی پلاستیکی قرار داشتهاند، دچار تحلیل فیبرهای عضلانی قلب شدند که با التهاب سلولی بافت قلب همراه بوده است. در مواردی، خونریزی بافت عضلانی قلب هم در آنها به ثبت رسیده است.
ستارهها نشاندهنده خونریزی میانسلولی در بافت قلب موشها هستند
اگرچه هنوز مشخص نیست که فرایند مشابه در بدن انسان رخ میدهد یا خیر؛ اما نتایج پژوهش اخیر نشان میدهد که استفاده از بستهبندیهای پلاستیکی برای مواد غذایی داغ نمیتواند بهترین گزینه باشد. محققان چینی در ادامه کار خود، با بررسی ۳۱۷۹ فرد بالغ، دریافتند که افراد در معرض ظروف پلاستیکی، بیشتر به نارسایی قلبی مبتلا میشوند. البته دادههای بررسی مورد اشاره براساس پرسشنامه جمعآوری شده است و نیاز به مطالعات انسانی بیشتری در این حوزه وجود دارد.
پژوهش دیگری که اخیراً منتشر شده است، نشان میدهد که ذرات میکروپلاستیک میتوانند در عروق خونی مغز، قلب و پاها تجمیع شوند و ظهور لخته در آنها را تسهیل کنند. همین موضوع باعث شد تا پژوهشگران چینی به دنبال بررسی بیشتر بروند و ۲۴ موش را به مدت ۳ ماه در معرض آب آلوده به مواد شیمیایی مختلف از جمله BPA و فتلاتها قرار دهند. در کنار تمامی تغییرات گفته شده، موشهای در معرض آلودگی سطح بالاتری از فاکتورهای التهابی در خون را از خود نشان دادند که خود میتواند یکی از علائم ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی باشد.
ریز ذرات پلاستیک در داخل و خارج ماکروفاژها
اگرچه حرارت به عنوان عامل اصلی در آزادسازی مواد شیمیایی از ظروف پلاستیکی به آب و غذا شناخته میشود؛ اما بررسیهای قبلی ثابت کردهاند که حتی آب با دمای اتاق نیز میتواند در بطریهای پلاستیکی به میلیونها ذره میکروپلاستیک آلوده شود. همچنین گرم کردن مواد غذایی در ظروف پلاستیکی داخل مایکروویو باعث افزایش سطوح میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها میشود و این موضوع حتی در ظروف مخصوص مایکروویو نیز دیده شده است. آزمونها نشان میدهد که تنها ۳ دقیقه گرم کردن غذا در چنین شرایطی قادر است میلیادرها ریزذره را وارد غذا نماید.