
راهنماتو- تصویری از یک غار با حجاریهای تاریخی که در زمان مظفرالدین شاه و در نزدیکی زرینه رود از زیر خاک بیرون آمده، بسیار جالب توجه مینماید.
به گزارش راهنماتو، در توضیح این تصویر که گویا مربوط به سفر عبدالحسین میرزا فرمانفرما به مراغه و میاندوآب بوده آمده: «قار (غار) هلاکوخان که در کنار رودخانه جقتو (جغتو) از زیرخاک پیدا شده است و الآن آب از رودخانه جقتو به اراضی میاندوآب ملکی حضرت اجل اشرف افخم صدراعظم از این ممر جاریست».
منظور از رودخانه جقتو همان زرینه رود امروزی است که از شهر میاندوآب نیز میگذرد. در بالای غار مورد نظر حجاری یک گاو شاخ دار و شیر یا پلنگ دیده میشود که به چند دلیل بسیار جالب توجه است. اول اینکه این نقش شباهت بسیاری به نقش شیر و گاو شاخدار در تخت جمشید دارد. البته شباهت نه از نظر طرح بلکه از این نظر که این دو موجود در کنار هم به تصویر کشیده شدهاند.
از طرف دیگر اینکه این نمادها در دهانه یک غار نقش بسته شدند میتواند نشانی از آیین میترایی نیز باشد.
به هر روی در توضیح این عکس غار را به هولاکوخان نسبت دادهاند. این مناطق و مشخصا مراغه زمانی پایتخت ایلخانان مغول و مشهورترین آنها هلاکو خان بود. بناهای زیادی منسوب به این خانات در منطقه سبب شده هر اثر تاریخی از دید مردمان قاجار در آن منطقه منسوب به هلاکو باشد.