راهنماتو- دانشمندان به تازگی نوعی باتری از الکترولیت موجود در پوست خرچنگ ساخته اند. از آنجایی که باتری های قابل شارژ سنتی ، که معمولا از نوع باتری های لیتیوم یونی هستند، به راحتی قابل تجزیه زیستی نبوده و به محیط زیست آسیب می رسانند، افراد زیادی در دنیا در تلاشند تا باتری هایی سازگار با محیط زیست تولید کنند.
«لیانگبینگ هو» سرپرست مرکز نوآوری مواد دانشگاه مریلند، می گوید:« باتری های مختلفی که این روزها تولید می شوند، احتمال بروز مشکلات زیستمحیطی را افزایش میدهند.» به عنوان مثال صدها سال تولید می کشد تا جداکننده های پلی پروپیلن و و پلی کربنات که به طور گسترده در باتریهای لیتیوم یونی استفاده میشوند، تجزیه شده و به محیط اضافه شوند.
باتری ها از یک الکترولیت برای جابجایی یون ها بین پایانه های دارای بار مثبت و منفی استفاده می کنند . این الکترولیت ها معمولا مایع، خمیر یا ژل هستند و بسیاری از باتری ها از مواد شیمیایی قابل اشتعال یا خورنده برای این کار استفاده می کنند . باتری جدید که می تواند انرژی منابع باد و خورشید را در مقیاس بزرگ ذخیره کند، از یک الکترولیت ژل ساخته شده از نوعی ماده بیولوژیکی به نام کیتوزان استفاده می کند .
کیتوزان یک محصول مشتق شده از کیتین است . کیتین را می توان از منابع زیادی تهیه کرد؛ از جمله دیوارههای سلولی قارچها، اسکلت بیرونی سختپوستان و ماهی مرکب . فراوان ترین منبع کیتوزان اسکلت بیرونی سخت پوستان ی از جمله خرچنگ، میگو و خرچنگ دریایی است و به راحتی از ضایعات غذاهای دریایی به دست می آید.
حدود دو سوم باتری های ساخته شده توسط این الکترولیت ها، می توانند توسط میکروب ها تجزیه شوند. این الکترولیت کیتوزان در عرض پنج ماه کاملاً تجزیه خواهد شد. هو می گوید:« روی بیشتر از لیتیوم در پوسته زمین یافت می شود. به طور کلی، باتری های ساخته شده از روی ارزان تر و ایمن تر هستند . این باتری ها پس از 1000 چرخه بازدهی انرژی 99.7٪ را ارائه می دهند. باتری های مبتنی بر روی گزینه ای مناسب برای ذخیره انرژی تولید شده توسط باد و خورشید و در نهایت انتقال به شبکه های برق خواهند بود.»
هو و تیمش امیدوارند در آینده بتوانند به ساخت باتریهایی سازگارتر با محیط زیست دست پیدا کنند و باتری های تولید کنند که همه اجزاء آنها تجدیدپذیر هستند.