
راهنماتو- اگر به دنبال مقصدی برای یک فرار کوتاه از شلوغی و آلودگی تهران هستید، دشت هویج یا گرچال در نزدیکی روستای افجه، بهترین انتخاب است. در این راهنما، هر آنچه برای یک سفر یکروزه خاطرهانگیز به سرسبزترین دشت اطراف تهران نیاز دارید را خواهید خواند.
به گزارش راهنماتو، نسیم خنک بهاری بر دشتهای سبز میوزد، بوی علف تازه و شکوفههای وحشی در هوا پیچیده و آسمان آبی، دل به دل کوه سرافراز دماوند داده است. در دل این طبیعت بکر و آرام، جایی هست که انگار برای فرار از خستگیهای روزمره ساخته شده باشد؛ دشت هویج. جایی که میتوانید با قدمزدن بر چمنزارهای مخملی و نگاهکردن به قلهی سپید دماوند، دوباره با طبیعت آشتی کنید و جان تازهای بگیرید.
اجازه ندهید بهار تمام شود و دشت هویج امسال را از دست بدهید. وقتی هوا رو به گرمی برود و تابستان سر برسد، احتمالا گرمای هوا در این دشت شما را اذیت کند. در این روزهای بهاری که هنوز بر قله دماوند میتوان برفهای یخزده را تماشا و با زمستان وداع کرد نباید فرصت را از دست داد.
نکته این است که دشت هویج با تهران فاصله بسیار کمی دارد و برای سفر به آن لازم نیست مدت زمانی طولانی پشت فرمان باشید. در ادامه این مطلب از راهنمای سیر و سفر، همه چیز در مورد سفر به این دشت زیبا را با شما در میان میگذاریم.
دشت هویج کجاست؟
دشت هویج که با نام دشت گرچال نیز شناخته میشود، یکی از محبوبترین جاذبههای طبیعی اطراف تهران است. این دشت سرسبز و دیدنی در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا و در بالادست روستای افجه از توابع شهرستان شمیرانات و شهر لواسان قرار دارد. نزدیکی به پایتخت، چشمانداز بینظیر به قله دماوند و طبیعت سرسبز آن باعث شده تا دشت هویج به یکی از مقاصد محبوب برای گردشگران و طبیعتدوستان تبدیل شود. اگرچه امروز اثری از مزارع هویج در این دشت دیده نمیشود، اما نام این منطقه یادگاری از روزگاری است که کشت هویج در آن رواج داشته است.
چگونه به دشت هویج برویم؟
برای رسیدن به دشت هویج باید ابتدا خود را به جاده لشگرک در شمال شرق تهران برسانید. کافی است از طریق اتوبانهای شهید بابایی یا ارتش وارد مسیر لشگرک شوید و پس از عبور از گردنه قوچک، به میدان لشگرک برسید. از این میدان مسیر خود را به سمت لواسان و سپس به روستای افجه ادامه دهید. پس از رسیدن به افجه، مسیر خاکی را پیش بگیرید و وسیله نقلیه خود را پارک کنید؛ از این نقطه مسیر پیادهروی به سوی دشت هویج آغاز میشود. اگر خودروی دو دیفرانسیل و مناسب مسیرهای خاکی و ناهموار داشته باشید، میتوانید بخشی از مسیر را با ماشین طی کنید.
آدرس دشت هویج
دشت هویج در شهرستان شمیرانات، شهر لواسان و در بالادست روستای افجه قرار دارد.
جاذبههای دیدنی دشت هویج
دشت هویج، یکی از زیباترین دشتهای اطراف تهران، علاوه بر طبیعت سرسبز و چشماندازهای بکر خود، جاذبههای دیدنی زیادی را در دل خود جای داده است. در مسیر رسیدن به این دشت، گشتوگذار از میان باغهای میوه، جویهای آب و طبیعت پرطراوت، لذت یک سفر آرامشبخش را برای شما به ارمغان میآورد.
یکی از دیدنیهای مهم این منطقه، دره شمالی افجه است که در تمام فصول سال پذیرای طبیعتگردان و کوهنوردانی است که برای صعود به قلههای آتشکده، ساکا، یخچال و مهرچال از این مسیر میگذرند. طبیعت سرسبز و چشماندازهای تماشایی این دره، جذابیتی خاص به سفر شما میبخشد.
در ابتدای مسیر دشت هویج، میتوانید از آبشار پسچوبک دیدن کنید؛ آبشاری زیبا که بر فراز درهای قرار دارد و طراوت خاصی به منطقه بخشیده است. پس از طی حدود ۱.۵ کیلومتر مسیر، به یال کوهی میرسید که بر دشت هویج مشرف است. در این ناحیه، آبشاری ۱۵ متری در میان درختان افرا و پوشش گیاهی متنوع قرار گرفته که زیبایی طبیعی بینظیری را خلق کرده است. همچنین، آبشار موآب که از قله ساکا سرچشمه میگیرد، در اکثر مواقع سال پرآب و پرجوش است و به جذابیت این منطقه میافزاید.
در شمالغرب دشت هویج، دشت سبوستان قرار دارد که در مسیر قله آتشگاه واقع شده است. این دشت، با آبشار ۵۰ متری چرند و درختان میوهای چون آلو، گیلاس و گردو، مکانی رویایی برای علاقهمندان به طبیعت محسوب میشود.
از دیگر دیدنیهای تاریخی منطقه میتوان به حمام صفوی اشاره کرد؛ حمامی که قدمت آن به دوره صفویه بازمیگردد و هنوز هم توسط اهالی روستا مورد استفاده قرار میگیرد. بازدید از این حمام، فرصتی است تا نگاهی به سبک زندگی گذشتگان داشته باشید.
در روستای افجه نیز میتوانید از سقاخانه حضرت ابوالفضل و چنار کهنسال چراغان دیدن کنید. این چنار ۵۰۰ ساله، یکی از قدیمیترین و ارزشمندترین درختان این منطقه به شمار میرود.
در ارتفاعات نزدیک به دشت هویج، قلعه ساکا قرار گرفته که بنایی تاریخی متعلق به قرون دوم یا سوم هجری است. این قلعه که تا دوره صفوی کاربری داشته، با آجر، خشت و گل و تزئینات سفالین ساخته شده و نمونهای از معماری باستانی این ناحیه است.
از دیگر بناهای تاریخی، قصر ناصری است که در شمال افجه، مشرف به باغهای روستا واقع شده است. این قصر که به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد، امروز بهصورت مخروبهای از دوران شکوه خود یاد میکند.
علاوه بر تمام این جاذبهها، پیشنهاد میشود سری هم به غار موزه دکتر وزیری بزنید. این غار که به دست استاد ناصر هوشمند وزیری ساخته شده، مکانی شگفتانگیز برای تماشای مجسمههای هنری از شخصیتهای اسطورهای ایران و حیوانات است. ورودی این غار به شکل دهان یک شیر ساخته شده و فضای داخلی آن شما را به دنیای هنر و فرهنگ ایرانی میبرد.
بهترین زمان سفر به دشت هویج
اگرچه دشت هویج در تمام فصول سال زیباییهای خاص خود را دارد، اما بدون تردید بهار بهترین زمان برای بازدید از این دشت دلانگیز است. در این فصل، طبیعت از خواب زمستانی بیدار میشود، گلهای رنگارنگ در سراسر دشت میرویند و هوای مطبوع و دلپذیر، فرصت لذتبردن از طبیعت را دوچندان میکند. در حالیکه گرمای تابستان ممکن است بازدید از این منطقه را دشوار کند و زمستان با سرمای شدیدش بیشتر مناسب کوهنوردان حرفهای و علاقهمندان به ورزشهای زمستانی باشد، بهار با لطافت آبوهوا و چشماندازهای سرسبز، دشت هویج را به مقصدی ایدهآل برای یک سفر یکروزه یا طبیعتگردی آرام و خاطرهانگیز تبدیل میکند.
آیا اقامت در دشت هویج ممکن است؟
اقامت در دشت هویج بهطور مستقیم محدود است، زیرا این منطقه فاقد امکانات رفاهی گسترده و هتل یا مهمانسراهای مجهز است. با این حال، گردشگران میتوانند از اقامتگاه بومگردی دشته که دارای سه واحد اقامتی در نزدیکی دشت است، استفاده کنند. همچنین در شهر لواسان، ویلاها و سوئیتهای متعددی برای اجاره وجود دارد که گزینه مناسبی برای اقامت شبانه به شمار میروند. اگر اهل طبیعتگردی ماجراجویانه باشید، امکان چادر زدن و کمپینگ نیز در دشت هویج فراهم است و میتوانید شب را در دل طبیعت بگذرانید. بسیاری از مسافران هم ترجیح میدهند در لواسان یا تهران اقامت کنند و در یک سفر یکروزه از دشت هویج بازدید نمایند.
بیشتر بخوانید: همسفر با بهار به دشتهای نزدیک تهران؛ ۵ دشت رویایی برای تعطیلات آخر هفته
نقطه عطف سفر به دشت هویج
احساس کردم بهتر است در مورد دشت هویج از تجربیات خودم هم بنویسم. اگر بخواهیم نقطه عطف سفر به دشت هویج را پیدا کنیم یکی از آنها در میان طبیعت یافت میشود و دیگری در میان اثرانگشت انسان بر روی این دشت.
طبیعت دشت هویج یک نقطه پررنگ دارد و آن دیدار با قله دماوند به دور از هیاهو، آلودگی و همهمه است. وقتی از دشت هویج به قله دماوند خیره میشوید احتمالا همزمان بلبلها در حال خواندن هستند و بیتی از فردوسی در گوش زمزمه میشود. بیتی که اشاره به زندانی شدن ضحاک در دماوند دارد و در مطلب دشت آزو از آن یاد کردهام. آخر دشت آزو هم منظرهای خیالانگیز از کوه دماوند نشانمان میدهد.
اما، در میان بناها و جاذبههای گردشگری دشت هویج باید به غار موزه وزیری اشاره کنم. موزهای که بیشتر شبیه به لوکشین فیلمهای سینمایی است. شبیه به نقطهای دور مانده از نظر که یک دفعه در دل طبیعت پیدا میشود و رازآلود جلوه میکند.
وح این مکان در گرو نام دکتر ناصر هوشمند وزیری است؛ هنرمندی که زندگیاش را وقف زنده کردن اسطورهها و فرهنگ ایرانی کرد. وزیری با دستان خود این غار موزه را در دل کوه حفر کرد و با استفاده از مواد بازیافتی، به اشیای بیجان، حیاتی دوباره بخشید. او نهفقط مجسمهساز، که روایتگری عاشق بود؛ کسی که هر سنگ و هر تکه چوب را به داستانی از دل شاهنامه و افسانههای ایرانی تبدیل کرد. حتی پس از درگذشتش، رد حضور او در جای جای این موزه احساس میشود؛ انگار که هنوز در هر دالان، در هر اثر، صدای روایتهایش به گوش میرسد.
مدام یک جمله را با خودم تکرار میکنم، وزیری روزانه بارها به کوه دماوند نگاه میکرد و به یاد اساطیر ایرانی میافتاد!