
راهنماتو- در میان تصاویر تاریخی از مجموعه تخت جمشید، بیشک این عکس بسیار جالب توجه به نظر میرسد؛ یک تفنگدار قاجاری در حال نگهبانی از کاخ داریوش هخامنشی!
به گزارش راهنماتو، تاریخ عکس مذکور به درستی مشخص نیست اما تصویر به خوبی نشان میدهد که زمانه مربوط به قبل از اکتشافات و حفاریهای باستانشناسی در این مجموعه است. فرد در جلوی کاخ تچر که کاخ اختصاصی داریوش بزرگ هخامنشی است، تفنگ به دست نشسته و خندان به افق مینگرد.
معلوم نیست این فرد آیا شناخت دقیقی از داریوش بزرگ و به طور کلی سازندگان واقعی این بناها داشته است یا خیر زیرا تا قبل از اکتشافات باستانشناسی معاصر، ایرانیان آشنایی دقیقی از هخامنشیان نداشتند و عموما تاریخ باستان را بر اساس همان روایتهای فردوسی از پیشدادیان، کیانیان، اشکانیان و ساسانیان میشناختند و برای همین به این مجموعه باستانی تخت جمشید میگفتند.
کاخ تچر داریوش هخامنشی
کاخ تَچَر، یکی از کاخهای اصلی تخت جمشید، در دوره هخامنشی (حدود ۵۵۰-۳۳۰ پیش از میلاد) به دستور داریوش اول ساخته شد. این کاخ، معروف به «کاخ زمستانی» یا «کاخ آینه»، به دلیل استفاده از سنگهای صیقلی و درخشان در دیوارهایش شهرت دارد. تچر در بخش جنوبی تخت جمشید قرار دارد و شامل تالار اصلی با ۱۲ ستون، اتاقهای جانبی و ایوانهایی با نقشبرجستههای زیبا از سربازان، خدمتکاران و خراجگزاران است. این کاخ محل اقامت داریوش و احتمالاً مکانی برای برگزاری مراسم خصوصی بوده است.
کاوشهای علمی تخت جمشید، که کاخ تچر بخشی از آن است، از دهه ۱۹۳۰ میلادی آغاز شد. ارنست هرتسفلد، باستانشناس آلمانی، در سالهای ۱۹۳۱ تا ۱۹۳۴ اولین کاوشهای системاتیک را در تخت جمشید انجام داد. او بخشهایی از کاخ تچر را شناسایی و نقشبرجستهها و کتیبههای آن را مستند کرد. پس از او، اریک اشمیت کاوشها را ادامه داد و اطلاعات بیشتری درباره ساختار کاخ و تزئینات آن ارائه کرد. این اکتشافات اولیه نقش مهمی در درک معماری و فرهنگ هخامنشی داشت.