راهنماتو- قلیه ماهی غذایی است که به دلیل استفاده از تمر هندی طعم ترشی دارد. اگر طرفدار غذاهایی با طعم ترش هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. اگرچه میزان ترشی این غذا بسته به ذائقه شما میتواند کم یا زیاد شود.
به گزارش راهنماتو، قلیه ماهی با تمبر هندی یکی از اصیلترین و خوشمزهترین انواع قلیه ماهی است. طعم ترش و ملایم تمبر هندی به همراه عطر و طعم ماهی و سبزیجات، ترکیبی بینظیر ایجاد میکند. در ادامه راهنماتو طرز تهیه این غذای خوشمزه و رازهای یک قلیه ماهی اصیل جنوبی را به شما میگوید.
مواد لازم برای تهیه قلیه ماهی
- ماهی تازه (به دلخواه: شیر ماهی، هامور، سنگسر و...)
- پیاز بزرگ: 1عدد
- سیر: 6حبه
- گشنیز تازه: 200 گرم
- شنبلیله تازه: 50 گرم
- تمر هندی: 200گرم
- زردچوبه: به مقدار لازم
- فلفل قرمز: به مقدار لازم
- نمک: به مقدار لازم
- روغن مایع
- آب
- برنج
طرز تهیه قلیه ماهی
- ماهی را تمیز کرده و به تکههای دلخواه برش بزنید. سپس با به آن نمنک و فلفل بزنید و اجازه دهیم 30 دقیقه دریخچال بماند.
- پیاز را نگینی خرد کنید، سیر را رنده کنید و گشنیز و شنبلیله را ریز خرد کنید.
- تمر هندی را در آب گرم خیس کنید و اجازه دهید در آن بماند تا نرم شود. سپس آن را از صافی رد کنید تا هستههای آن گرفته شود و شیره خالصی باقی بماند.
- در یک تابه روغن ریخته و پیاز را تفت دهید تا طلایی شود. سپس سیر را اضافه کرده و کمی تفت دهید.
- زردچوبه و فلفل قرمز را به پیاز و سیر اضافه کرده و تفت دهید تا عطر ادویهها آزاد شود.
- سبزیها را به اندازه دلخواه تفت میدهیم. هر چه بیشتر تفت داده شود رنگ خورشت تیرهتر میشود.
- گشنیز و شنبلیله سرخ شده را به مواد اضافه کنید.
- ماهی را به مواد اضافه کرده و تفت دهید تا کمی رنگ آن تغییر کند.
- آب تمر هندی را به همراه مقداری آب به مواد اضافه کنید. اجازه دهید قلیه ماهی به مدت 20 تا 30 دقیقه با حرارت ملایم بپزد.
- قلیه ماهی را با برنج گرم سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه قلیه ماهی با کنسرو ماهی
- یک قوطی کنسرو ماهی
- پیاز بزرگ: 1 عدد
- سیر: 2حبه
- گشنیز تازه: 200گرم
- شنبلیله تازه: 50گرم
- یک قاشق چایخوری زردچوبه
- یک چهارم قاشق چایخوری فلفل قرمز
- نمک به مقدار لازم
- تمر هندی: نصف بسته
- روغن مایع
- برنج
طرز تهیه قلیه ماهی با کنسرو ماهی
- پیاز را نگینی خرد کنید و سیر را رنده کنید.
- گشنیز و شنبلیله را ریز خرد و به اندازه دلخواه تفت دهید. هر چه بیشتر تفت داده شود رنگ خورشت تیرهتر میشود.
- کنسرو ماهی را در یک ظرف آب بگذایرد و اجازه دهید 20 دقیقه بجوشید.
- در یک تابه روغن بریزید و پیاز را تفت دهید تا طلایی شود. سپس سیر را اضافه کرده و کمی تفت دهید.
- زردچوبه و فلفل قرمز را به مواد اضافه کرده و تفت دهید تا عطر ادویهها آزاد شود.
- سبزیهای سرخ شده را به آن اضافه کنید.
- تمبر هندی را در آب گرم خیس کنید و اجازه دهید در آن بماند تا نرم شود. سپس آن را از صافی رد کنید تا هستههای آن گرفته شود و شیره خالصی باقی بماند. سپس آن شیره را به مواد اضافه کنید.
- مقداری آب اضافه کنید.
- 30 الی 45 دقیقه به مواد اجازه دهید که جا بیفتند.
- کنسرو ماهی را به مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- اجازه دهید قلیه ماهی با حرارت ملایم به مدت 15 تا 20 دقیقه بپزد تا آب آن تبخیر شود و قلیه ماهی جا بیفتد.
- قلیه ماهی را با برنج گرم سرو کنید.
- توجه: تمبر هندی نمک دارد. در استفاده از نمک احتیاط کنید تا غذایتان شور نشود.
ترکیب سبزی قلیه ماهی
- گشنیز: مهمترین و اصلیترین سبزی قلیه ماهی، گشنیز است. گشنیز عطر و طعم تند و مطبوعی به قلیه ماهی میدهد.
- شنبلیله: شنبلیله نیز به مقدار کمتر به قلیه ماهی اضافه میشود. شنبلیله طعم تلخ و کمی تلخی به غذا میدهد که این طعم تلخی با طعم گشنیز ترکیب شده و طعم بینظیری ایجاد میکند.
نسبت ترکیب سبزیها
برای داشتن بهترین طعم، معمولا از نسبت ۴ به ۱ برای گشنیز و شنبلیله استفاده میشود. یعنی برای هر ۱ کیلوگرم سبزی، ۸۰۰ گرم گشنیز و ۲۰۰ گرم شنبلیله استفاده میشود.
رازهای خوشمزه شدن قلیه ماهی جنوبی
- استفاده از سیر تازه طعم بسیار خوبی به قلیه ماهی میدهد.
- برای اینکه قلیه ماهی شما روغن کمتری جذب کند، میتوانید ماهی را قبل از اضافه کردن به مواد، کمی خشک کنید.
- برای اینکه قلیه ماهی شما غلیظتر شود، میتوانید کمی آب غوره ی آب نارنج به آن اضافه کنید.
- قلیه ماهی را با حرارت ملایم بپزید تا ماهی به خوبی پخته شود و از هم نپاشد.
- مقدار تمبر هندی را با توجه به ذائقه خود تنظیم کنید. اگر دوست دارید قلیه ماهی شما ترشتر باشد، میتوانید از مقدار بیشتری تمبر هندی استفاده کنید.
- برای تهیه یک قلیه ماهی اصیل، از سبزیهای تازه و معطر استفاده کنید.
بهترین ماهی برای قلیه ماهی
برای تهیه قلیه ماهی اصیل جنوبی، از ماهی تازه و ادویههای تازه استفاده کنید. ماهیهای جنوبی به دلیل بافت منسجم و یکدست خود، در مقایسه با ماهیهای شمالی انتخاب بهتری برای تهیه قلیه ماهی هستند. این ماهیها در حین پختن له نمیشوند و طعم و بافت دلپذیری به غذا میبخشند. سنگسر، هامور، شیر، سُرخو، جَش، شوریده و سِکِن بهترین ماهیها برای تهیه قلیه ماهی هستند.
بهترین قسمتهای ماهی برای تهیه قلیه ماهی
بهترین قسمت ماهی برای قلیه ماهی، معمولا قسمتهای گوشتی و بدون تیغ ماهی هست.
ارزش غذایی و میزان کالری قلیه ماهی
عوامل موثر بر ارزش غذایی قلیه ماهی:
- نوع ماهی: نوع ماهی مورد استفاده در قلیه ماهی، بر میزان پروتئین، چربی و اسیدهای چرب امگا۳ آن تاثیر میگذارد.
- مقدار روغن: مقدار روغن استفاده شده در پخت قلیه ماهی، بر میزان کالری و چربی آن تاثیر میگذارد.
- اضافه کردن سایر مواد: افزودن موادی مانند آب نارنج، لیموترش یا رب انار به قلیه ماهی، میتواند بر طعم و ارزش غذایی آن تاثیر بگذارد.
چرا قلیه ماهی برای سلامتی مفید است؟
- منبع پروتئین: ماهی به خصوص ماهیهای چرب مانند ماهی قزلآلا، منبع غنی از پروتئین است که برای رشد و ترمیم سلولهای بدن ضروری است.
- اسیدهای چرب امگا۳: این اسیدهای چرب برای سلامت قلب و عروق، مغز و سیستم عصبی بسیار مفید هستند.
- ویتامینها و مواد معدنی: سبزیجات موجود در قلیه ماهی مانند گشنیز و شنبلیله سرشار از ویتامینهای A، C و K و همچنین مواد معدنی مانند آهن و کلسیم هستند.
- کم سدیم: قلیه ماهی به طور کلی غذایی کم سدیم است که برای افرادی که به فشار خون مبتلا هستند، مفید است.
به طور کلی در هر 100 گرم قلیه ماهی 101 کیلو کالری وجود دارد.
نوش جان و دل خوش.