
عشق انسانها به شکلات موجب ایجاد یک بحران خاموش شده است. بحرانی که ممکن است به انقراض سوسک جالوت (با نام علمی Goliathus)، یکی از بزرگترین سوسکهای زمین منجر شود.
این حشرهی شگفتانگیز که به خاطر اندازه بزرگ و پوست درخشان خود شناخته میشود، زمانی در جنگلهای بارانی انبوهی که حالا مزارع کاکائو جای آنها را گرفته، فراوان بود.
لوکا لوئیزلی، بومشناسی که دهها سال تجربه در زمینه تنوع زیستی غرب آفریقا دارد، میگوید ۸۰ درصد از جمعیت گولایاتوس کاچیکوس (Goliathus cacicus) در ساحل عاج به دلیل تخریب زیستگاه کاهش یافته است. در همین حال، گولایاتوس رِجوس (Goliathus regius) در زیستگاه طبیعی خود نیز ۴۰ درصد کاهش جمعیت داشته است.
یک حشره غولآسای نادر

سوسک جالوت حشرهی شگفتانگیزی است که به دلیل اندازه و ویژگیهای خود دارای اهمیت است. این حشره میتواند تا ۱۱۰ میلیمتر طول رشد کند و نقش مهمی در طبیعت ایفا کند. پنج گونه مختلف از این حشره وجود دارد. نرها شاخکهایی به شکل Y دارند، در حالی که مادهها فاقد شاخک هستند. لاروههای این حشره از ضایعات گیاهی تغذیه میکنند و گاهی حتی گوشت زباله میخورند. آنها با این کار به تجزیه مواد مرده کمک میکنند و این کار موجب بهبود سلامت خاک و حمایت از سایر موجودات زنده میشود.
سوسکهای بالغ به صمغ درختان موجود در جنگلهای بارانی گرمسیری وابسته هستند و میتوانند در کشورهایی همچون سیرالئون، لیبریا، ساحل عاج، غنا، نیجریه و کامرون یافت شوند.
دانشمندان این سوسک غولآسا را شاخصی خوب برای وضعیت محیط زیست میدانند. کاهش تعداد آنها معمولاً نشانهای از فشار به اکوسیستم است.
کشت کاکائو؛ متهم اصلی
غرب آفریقا مدتهاست مرکز صنعت جهانی کاکائو بوده و بیش از ۷۰٪ از عرضه شکلات جهان را تأمین میکند.
تقاضای روزافزون برای کاکائو سبب شده بخشهای وسیعی از جنگلها تخریب شوند و زیستگاه طبیعی سوسک جالوت از بین برود. این حشرات دیگر جایی برای تغذیه، جفتگیری و بقا ندارند. با گسترش مزارع کاکائو، این سوسکها نیز به مرز انقراض نزدیک شدهاند.
مشکل تجارت حشرات
اشتیاق انسانها به جمعآوری حشرات نادر نیز به طور قابلتوجهی در کاهش تعداد آنها اثرگذار بوده است. جمعآورندگان که شیفته نادر بودن و ظاهر چشمگیر این سوسک میشوند، اغلب آن را برای مجموعههای خصوصی یا فروش در بازارهای بینالمللی یا بازارهایی مانند eBay و Facebook به دام میاندازند یا میکشند. در حالی که گونههای دیگری از سوسک غولآسا از جمله Goliathus goliatus هنوز به طور معمول یافت میشوند، کارشناسان از این که چنین فعالیتهای انسانی میتواند بحران کاهش جمعیت آنها را تشدید کند، ابراز نگرانی کردهاند.
چگونه سوسک جالوت را نجات دهیم؟
برای نجات سوسک جالوت، تلاشهای حفاظتی باید افزایش یابد. البته با تمرکز ویژه روی حفظ جنگلهای بارانی در ساحل عاج و لیبریا که مدتهاست زیستگاه طبیعی این حشرات غولآسا بودهاند.
محققان میگویند برای تثبیت جمعیت آنها، حفاظت از گونههای درختی که منبع غذایی این حشره شگفتانگیز هستند، ضروری است. برخورد با فروش بینالمللی هم میتواند به افزایش جمعیت آنها کمک کند. کارشناسان بر اهمیت مشارکت جوامع محلی از راه آموزش و ابتکارات حفاظتی نیز تأکید کردهاند تا از شیوههای ناپایدار جمعآوری حشرات جلوگیری شود.
ایجاد جنگلهای تضمینشده نیز به عنوان یک راهحل ممکن مطرح شده است، جایی که پرورش کنترلشده سوسکهای جالوت میتواند انجام شود. با این حال، دانشمندان معتقدند پرورش در اسارت راهحل مناسبی نخواهد بود.