راهنماتو- در دوره ناصرالدینشاه قاجار، غذاهای متنوع و خاصی در دربار و میان مردم رایج بود که برخی از آنها به واسطه شکوه و تشریفات درباری شهرت یافتند. ناصرالدینشاه به غذاهای سنتی ایرانی علاقه زیادی داشت و آشپزی در دربار او با تنوع و دقت انجام میشد.
یکی از غذاهای مورد علاقه ناصرالدین شاه قاجار انواع آش بود. آش رشته، آش جو، و انواع دیگر آشها از غذاهای مورد علاقه دربار و مردم عادی بودند. آشپزهای درباری با استفاده از مواد مرغوب، آشهایی خوشطعم و پرملات تهیه میکردند.
تصاویر تاریخی زیر آشپزخانه شاهی ناصرالدین شاه را نشان می دهد که در ییلاق سرخه حصار (سال 1311 هجری قمری) در حال تدارک آش هستند.