راهنماتو- حرفزدن در این باره که بدترین کارگردان تاریخ سینما کیست، اگر چه که به ظاهر بسیار سیلیقهای و دور از منطق به نظر میرسد اما بیسابقه نیست. در طول تاریخ سینما افراد زیادی لااقل برای برههای این عنوان نه چندان دوستداشتنی را به دوش کشیدهاند. در این میان اما نام یکی از این کارگردانها برای مدت طولانیتری میزبان صفت «بدترین» بوده است. کارگردانی که برای سالیان متمادی با عنوان بدترین کارگردان تمام دورانها شناخته میشد اما همچنان و با وجود نقدهای بسیار تند و منفی با عشقی تمامنشدنی به ساختن فیلم ادامه داد. دیوانهای که جنون سینما تا آخرین دقایق زندگی دست از سرش بر نداشت و با وجود تمام عشقی که نثار سینما کرده بود، این عشق یکطرفه هرگز به سرانجام رضایتبخشی نرسید.
به گزارش راهنماتو، «اد دیویس وود جونیور» یا به تلخیص «اِد وود». کارگردان، نویسنده، بازیگر و تهیهکننده آثار درجهدوم سینمایی که به عقیده بسیاری از منتقدین تاریخ سینما، پیراهنی به جز پیراهن بدترین کارگردان تمام دورانها را نمیتوان بر تنش قواره کرد. وود، متولد سال 1924 در نیویورک آمریکا بود. از همان ابتدای جوانی جنون فیلمسازی وجودش را برافروخته کرده بود و به گفته خودش قصد داشت تا اورسن ولز بعدی تاریخ سینما باشد. اما دنیای سینما گاهی بیرحمتر از آن است که به رویاهای یک جوان شوریدهسر اهمیت ویژهای بدهد. ما در این مقاله از راهنماتو سراغ «اد وود» خواهیم رفت و نگاه دیگربارهای به او و آثارش خواهیم انداخت.
جانی دپ در نقش اد وود
مرثیهای برای یک بازنده
اد وود، نهایتا در فقر و تندگدستی مرد. مردی که قرار بود همپایه و هممسند اورسن ولز باشد، تنها پس از مرگش بود که اولین جایزه سینماییاش را دریافت کرد؛ تندیس بوقلمون طلایی، تحت عنوان بدترین کارگردان تمام دورانها.
پس از مرگ او و به لطف این عناوین منفی، رفتهرفته بر شهرت اد وود افزوده شد. به فیلم «نقشه 9 از فضای خارج» او عنوان بدترین فیلم تاریخ را دادند و همین مسئله بسیاری را کنجکاو کرد تا این فیلم را ببینند.
بلا لوگوسی که بازیگر شناختهشدهای در فیلمهای ترسناک آن دوران بود، پس از یک آشنایی اتفاقی با اد وود، همکاریاش را با او شروع کرد و این ابتدای بدنامشدن یک بازیگر به نسبت چهره بود که حالا به خاطر همکاریهای ناموفقش با بدترین کارگردان تاریخ سینما، حیثیت کاریاش را در خطر نابودی قرار داده بود.
اد وود، رفتهرفته حتی از میان افرادی که زمانی از دوستان او بودند طرد میشد و تمام این مسائل دست به دست هم داده بودند تا تصویری از یک دیوانه به تمام معنا را از او به جای بگذارند. دست آخر هم زمانی که فیلمهایش یکی پس از دیگری با شکستهای سنگین رو به رو شدند، برای همیشه گوشهگیر شد و نهایتا در گورستان آرزوهایی که هرگز محقق نشدند، آرام گرفت.
شخصیت حقیقی اد وود هم همانند شخصیت سینماییاش همواره محلی برای گمانهزنیهای متفاوت و حتی بعضا منفی بوده است. بسیاری او را یک جوان متوهم و ازخودراضی میدانند که بدون اینکه جلوی پایش را ببیند با کله به اعماق چاه جاهطلبیهای شخصی خود فروافتاد و بسیاری نیز او را یک جوان سادهدل میدانند که زندگیاش را به خاطر خوشبینیهای زیادهازحد خود به کام تباهی کشانده بود.
به هر حال آنچه که در تمامی این قضاوتها مشترک است، زندگی تباهشده یک کارگردان درجهدوم سینما به خاطر عشق به مسیری است که از اعماق وجودش دوست میداشت.
در بخشی از فیلم «اد وود» به کارگردانی تیم برتون، وود، خطاب به دوستانش میگوید:
«رویاها ارزش مبارزهکردن رو دارن، چرا زندگی رو صرف ساختن رویای دیگران بکنی؟»
جدای از صحت و سقم این جمله، زمانی که کارگردانی این جمله را بیان میکند که پس از برداشت هر پلان از فیلمش - با وجود اینکه به بدترین شکل این کار را انجام داده است- فریاد میزند:
«کات، همه چیز کامل بود»
چندان نمیتوان به این جملات انگیزهمند دلخوش بود.
زندگی اد وود میتواند برای بسیاری از انسانها الهامبخش و آموزنده باشد. گاهی وقتها همه چیز دست به دست هم میدهد و انسان را در مسیری قرار میدهد که هرگز انتظارش را نداشته است.
با وجود اینکه اد وود هرگز فیلمی نساخت که مخاطبین سینما را حتی به سالنهای سینما نزدیک بکند، داستان زندگی او دستمایه چندین اثر سینمایی پرفروش شد. معروفترین فیلمی که بر اساس زندگی او ساخته شده، فیلمی به کارگردانی «تیم برتون» با نام «اد وود» است. در این فیلم «جانی دپ» در نقش وود به ایفای نقش پرداخته است.
از فیلمهایی که اد وود کارگردانی آنها را به عهده داشته است میتوان به «ونوس مگسخوار»، «طرح شماره 9 بیرون از فضا»، «عروس هیولا» و «گلن یا گلندا» اشاره کرد.
در این بین همانطور که پیش از این اشاره شد، فیلم «طرح شماره 9 بیرون از فضا» به عنوان بدترین فیلم تاریخ شناخته شده است.