
راهنماتو- اگر اهل نگهداری از گیاهان آپارتمانی باشید، احتمالاً میدانید که نور، یکی از مهمترین عوامل در سلامت و رشد آنهاست. در فضاهای بسته و کمنور، استفاده از نور مصنوعی بهخصوص لامپهای فلورسنت، به یکی از گزینههای محبوب در میان علاقهمندان به گل و گیاه تبدیل شده است.
به گزارش راهنماتو، این نوع لامپها با مصرف انرژی نسبتاً پایین و تولید گرمای کم، میتوانند منبع مناسبی از نور برای گیاهان آپارتمانی باشند. اما همین لامپ های فلورسنت نیز در کنار مزایایی که ارائه می دهند، محدودیتها و معایبی نیز دارند که آگاهی از آنها میتواند به شما در انتخاب مناسبترین نور مصنوعی برای گیاهان کمک کند. در ادامه قصد داریم به معرفی مزایا و معایب این نوع لامپ بپردازیم.
لامپ فلورسنت نوعی لامپ الکتریکی است که می تواند با استفاده از بخار جیوه در فشار پایین و پوششی از مواد فلورسانس مانند فسفر، نور تولید کند. در این لامپها، عبور جریان برق باعث تحریک بخار جیوه و ایجاد پرتوهای فرابنفش میشود. این پرتوها پس از برخورد به لایه داخلی لامپ، که با ماده فلورسنت پوشیده شده است، به نور مرئی تبدیل میشوند.
مزایای لامپ های فلورسنت
1- مصرف انرژی کمتر نسبت به لامپهای رشتهای
لامپهای فلورسنت در مقایسه با لامپهای رشتهای، با مصرف انرژی کمتر میتوانند میزان روشنایی یکسانی تولید کنند. این لامپ ها به طور متوسط بین ۵۰ تا ۱۰۰ لومن بر وات نور تولید می کنند. در حالی که لامپهای رشتهای تنها ۱۶ لومن بر وات تولید میکنند. این ویژگی موجب کاهش قابل توجه در مصرف برق و هزینههای مربوط به آن خواهد شد.
2- طول عمر بیشتر
یکی دیگر از مزیتهای مهم این لامپها، عمر کاری زیاد آنها است. لامپ فلورسنت بهطور میانگین ۶۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ ساعت عمر دارد و میتواند ۱۰ تا ۲۰ برابر بیشتر از لامپهای رشتهای دوام بیاورد. در نتیجه هزینههای نگهداری و تعویض این لامپها به مراتب کمتر خواهد بود.
3- توزیع یکنواخت نور در محیط
به دلیل بزرگتر بودن سطح نوردهنده در لامپهای فلورسنت، نور در محیط به شکل یکنواختتری پخش میشود. این در حالی است که لامپهای رشتهای معمولاً نور را بهصورت نقطهای ساطع میکنند که موجب ایجاد خیرگی و روشنایی غیر یکنواخت میشود.
4- تولید گرمای کمتر
لامپهای فلورسنت، در مقایسه با مدلهای رشتهای، گرمای کمتری تولید میکنند. این ویژگی هم به افزایش بهرهوری انرژی کمک میکند و هم موجب کاهش بار مصرفی سیستمهای تهویه و خنککننده در محیطهای بسته میشود.
معایب لامپ های فلورسنت
1- قیمت اولیه بیشتر
فلورسنتها نسبت به لامپهای رشتهای گرانترند، اما با مصرف کمتر و طول عمر بیشتر، هزینه را در بلندمدت جبران میکنند. البته با پیشرفت LEDها، جایگاه آنها در بازار کمرنگتر شده است.
2- خطرات زیستمحیطی و سلامت
درون این لامپ ها جیوه وجود دارد و در صورت شکستگی منجر به بروز خطر خواهد شد. همچنین برخی مدلها بهدلیل وجود بالاست مغناطیسی و چشمک زدن، برای افراد حساس به نور ( مانند مبتلایان به اوتیسم، صرع، میگرن و سرگیجه) مضرخواهند بود.
3- افت کارایی در شرایط خاص
کارایی لامپهای فلورسنت در دمای پایین کاهش مییابد. این لامپ ها همچنین در دمای زیر صفر درجه ممکن است از کار بیفتند. علاوه بر این، روشن و خاموش شدن مکرر موجب کاهش عمر مفید آنها خواهد شد. نکته دیگر اینکه این لامپها به دلیل تولید گرمای کم، نمیتوانند یخ و برف موجود بر روی سطح خود را ذوب کنند.
4- عدم سازگاری با دیمرهای معمولی
لامپهای فلورسنت برخلاف لامپهای رشتهای، امکان تنظیم شدت نور با دیمرهای معمول را ندارند و برای این کار به تجهیزات و بالاستهای مخصوص نیاز دارند.