![11 درسی که کودکان قبل از ورود به جهان اجتماعی باید یاد بگیرند](https://cdn.rahnamato.ir/thumbnail/ocMLMHXkdg9P/iqCPszPhDp1R17P6zPQ0lRA4lBDtEr53fzYLhj4swhQJvhaj63jsVxhEG8hfWe322KVfu-6BoC598uD29uExGAr1DFx3L0gsRZodm1bHksfc3PRXhc2jo931SmSl5mRC5DCNZNjiiqjQiRsNsJ5Nw9g0Ob2ygQgRB97PcWvj3UobPKjwDJJBxA,,/10_20150416.jpg)
راهنماتو - فرزندان ما برای موفقتر شدن در دنیای بیرون از خانه لازم دارند پیش از ورود به جهان اجتماعی درسهایی را یاد بگیرند.
به گزارش راهنماتو، شاید در ابتدا هم برای ما و هم برای آنها آموختن این درسها دشوار باشد اما مطمئن باشید که آموختن این نکات برای موفقتر شدن آنها و تسهیل زندگیشان در آینده مهم است. با راهنماتو همراه باشید تا 11 درس مهم را با شما در میان بگذاریم:
1. چگونگی مدیریت زمان
به فرزندانتان یاد بدهید که روزشان را برنامهریزی کنند و یاد بگیرند کارهایشان را الویتبندی کنند. به آنها کمک کنید یاد بگیرند اهداف ساده برای خودشان تعیین کنند و به برنامه پایبند بمانند. این امر به آنها کمک می کند تا تمرکزشان را حفظ کنند و از استرسشان کاسته شود. به آنها نشان دهید که چطور باید بین تکالیف مدرسه، سرگرمی و استراحت تعادل ایجاد کنند. تشویقشان کنید که کارهای را به تعویق و به فردا نیندازند و در هر زمانی روی انجام یک وظیفه متمرکز باشند. یادگیری چگونگی مدیریت زمان به آنها در آینده کمک زیادی میکند.
مثال: به کمک یک ساعت شنی یا تایمر برای انجام تکالیف 30 دقیقه زمان تعیین کنید، سپس 10 دقیقه استراحت دهید. این روش به آنها کمک میکند تا تمرکزشان را حفظ کنند و کارها را به تعویق نیندازند.
2. تصمیمگیری کردن
به آنها یاد بدهید که چطور باید قبل از گرفتن تصمیم نهایی خوب فکر کنند. به آنها بیاموزید که در مورد هر موضوعی جنبههای خوب و بد را شناسایی کنند و در ترازو بگذارند. به آنها یاد بدهید که هر تصمیمی تبعاتی دارد، پس لازم است که قبل از هر تصمیمی زمان کافی برای فکر کردن بگذارند. بگذارید بدانند تا زمانی که از اشتباهات خود درس میگیرند، اشتباه کردن ایرادی ندارد. هر چه بیشتر تمرین کنند، در اتخاذ تصمیمات هوشمندانهتر و مطمئنتر مهارت بیشتری پیدا میکنند.
مثال: اگر کودک بین خرید یک اسباببازی یا پسازانداز پولش برای خرید چیزی بزرگتر مردد است، به او کمک کنید لیستی از مزایا و معایب هر انتخاب تهیه کند تا تصمیم بهتری بگیرد.
3. مسئولیتپذیری
به فرزندانتان یاد بدهید که مسئولیت کارهایشان را بپذیرند. به آنها توضیح دهید که همه آدمها ممکن است اشتباه کنند اما مهم است که مسئولیت این اشتباه را بپذیرند و دفعات بعدی سعی کنند که پیشرفت بیشتری را نشان دهند. تشویقشان کنید که اگر کسی از دستشان ناراحت و آزرده شد، از او عذرخواهی کنند و سعی کنند کاری که خراب کردهاند را درست کنند. مسئولیتپذیری، نشان میدهد که ما میتوانیم به فردی اعتماد کنیم و روی او حساب باز کنیم. این کار به فرزندانمان کمک میکند که تبدیل به بزرگسالانی قابل اعتماد و مسئول بشوند.
مثال: اگر کودک لیوانی را شکست، به جای سرزنش کردن به او یاد بدهید که چگونه تکههای شیشه را جمع کند. با این روش او مسئولیتپذیری را یاد می گیرد.
4. دفاع از حق خود
به فرزندانتان یاد بدهید که چطور در مواقع لزوم از حق خودشان دفاع کنند. به آنها یاد بدهید که چطور اگر به کمک نیاز دارند، درخواست کمک کنند و چطور مودبانه و با اعتماد به نفس نیازشان را مطرح کنند. یادشان بدهید که در خانه، در مدرسه و در حضور دوستانشان چطور باید از حق خودشان دفاع کنند. مهارت دفاع از خود، به افراد یاد میدهد تا با چالشهای زندگی مواجه شوند و بدون آنکه بیادب به نظر برسند، قاطع باشند.
مثال: اگر فردی اسباببازی او را گرفت، به او یاد بدهید که چگونه با کلامی مؤدبانه اما قاطع به آن فرد بگوید که اسباببازی مال اوست و باید آن را برگرداند!
5. ادب
به کودکان خود قواعد اولیه ادب را یاد بدهید. مثلاً اینکه باید از واژگان مؤدبانه «لطفاً»، «سپاسگزارم» و «خواهش میکنم»، استفاده میکنند. یادشان بدهید وسط کلام دیگران نپرند و اجازه بدهند که دیگران حرفشان تمام شود و بعد آنها حرف بزنند. افراد مؤدب قدرت اثرگذاری بالایی دارند و روابط مثبتی را میسازند. رعایت ادب، سادهترین روش برای نشان دادن مهربانی نسبت به دیگران است.
مثال: موقع خرید کردن به کودک یاد بدهید که به فروشنده بگوید: «لطفاً» و پس از خرید هم «تشکر» کند.
6. ساخت ارتباط
به فرزندانتان یاد بدهید که چگونه روابط دوستی شکل بدهند و دوستیهای خوبشان را حفظ کنند. به آنها کار گروهی کردن، سهیم شدن با دیگران، احترام گذاشتن به فضای خصوصی و احساسات دیگران را یاد بدهید. یادشان بدهید که نسبت به دوستانشان شنوندگان خوبی باشند و به آنها اهمیت بدهند. یادشان بدهید که چگونه با حفظ خونسردی و بدون نیاز به دعوا، مسائلشان را حل کنند. روابط سالم برای احساس شادی مهم هستند و یادگیری این مهارتها در سالهای آغازین زندگی در سراسر زندگی به آنها کمک میکند.
مثال: موقع بازی کردن از کودکتان بخواهید که از یکی از دوستانش نیز در بازی دعوت کند و او را مشارکت بدهد یا مثلاً از کار خوبی که یکی از دوستانش انجام داده است، تعریف کند.
7. برنامهریزی کردن برای غذا
به فرزندانتان یاد بدهید که چطور برای غذای سالم برنامهریزی کنند، چطور بر اساس بودجهای که در اختیار دارند برای تهیه غذا خرید کنند. یادشان بدهید که یک فهرست از اقلام مورد نیاز برای تهیه غذا آماده کنند و به آن پایبند باشند. آنها را در آشپزیهای ساده مشارکت بدهد و غذاهای سالم را به آنها یاد بدهید. درک چگونگی انتخاب و تهیه غذای سالم و چگونگی مدیریت بودجه برای خرید مواد مورد نیاز آشپزخانه، به آنها مفهوم مدیریت تغذیه و بودجه را همزمان میآموزد و کمکشان میکند که در طول حیاتشان مستقل و سالم بمانند.
8. تنظیم احساسات
به فرزندانتان شیوه مدیریت احساسات بزرگی مثل خشم و ناراحتی را یاد بدهید. به آنها روشهای سالم برای کنار آمدن با این احساسات، مثل تنفس عمیق یا صحبت کردن با دیگران، را یاد بدهید. یادشان بدهید که با حفظ کنترل احساساتشان را بیان کنند. یادشان بدهید که احساس غم ایرادی ندارد اما باید یاد بگیرند که این احساسات را با خونسردی مدیریت کنند. تنظیم احساسی به آنها کمک میکند که با چالشهای زندگی راحتتر مواجه شوند.
مثال: اگر کودک عصبانی است به او تکنیک تنفس عمیق را یاد بدهید، 3ثانیه نفس را به درون بکشد، 3ثانیه نگه دارد و 3ثانیه آن را بیرون بدهد.
9. امنیت
یادشان بدهید که چگونه خودشان را، هم در فضای آنلاین و هم آفلاین، در حریمی امن حفظ کنند. یادشان بدهید که چگونه از اطلاعات شخصیشان محافظت کنند و اطلاعات زیادی از خودشان را در شبکههای اجتماعی به اشتراک نگذارند. یادشان بدهید که وقتی احساس میکنند که چیزی قابل اعتماد نیست، به غریزهشان اعتماد کنند. یادشان بدهید که وقتی تنهایی در جایی قدم میزنند یا مسافرت میروند، نسبت به محیطشان آگاه باشند. امنیت برای رفاه و سلامتی آنها ضرورت دارد.
مثال: به کودکانتان یاد بدهید که هرگز آدرس خانه یا تلفن را با دیگران به اشتراک نگذارند. عکسهای خصوصی را برای کسی ارسال نکنند.
10. بودجهبندی، پسازانداز و سرمایهگذاری
به فرزندانتان مفاهیم پایهای مدیریت پول مثل پسازانداز بخشی از درآمد را یاد بدهید. یادشان بدهید که چگونه یک بودجه ساده ایجاد کنند و میزان خرج و پسازاندازشان را رصد کنند. اهمیت پسازانداز برای آینده را به آنها یاد بدهید و مفاهیم پایهای سرمایهگذاری را نیز به آنها آموزش بدهید. یادگیری این مهارتهای مالی در سنین کم به آنها در اتخاذ تصمیمات هوشمندانه کمک میکند.
مثال: برایش قلک بخرید و یادش بدهید که هر بار بخشی از پولش را در قلک بریزد.
11. حفظ و نگهداری خانه
یه فرزندانتان چگونگی تعمیر وسایل ساده خانه مثل نحوه تعویض لامپ یا تعمیر شیر آبی که چکه میکند را یاد بدهید. یادشان بدهید که چگونه ابزار ساده را به شکلی ایمن استفاده کنند و فضای خودشان را حفظ و نگهداری کنند. این مهارتهای ساده به آنها حس بیشتری از اعتماد به نفس میدهد و برای مراقبت از خانه خودشان در آینده آماده میشوند. این شیوه، یکی از مؤثرترین روشها برای تقویت اعتماد به نفس و اتکای به خود در بین کودکان و نوجوانان است.
مثال: جارو زدن خانه، تعویض لامپ یا موارد ساده را به او یاد بدهد.