زیباترین اشعار فارسی؛ نوستالژیک‌ترین شعر مصطفی رحماندوست برای دهه شصتی‌ها

هیچ یک از ما جلد کتاب اول دبستانمان را فراموش نمی‌کنیم و البته شعرهایی از آن را که دسته جمعی با همکلاسی‌ها زمزمه می‌کردیم؛ دفتر شعری که در ادامه می‌خوانیم به زبان چینی هم ترجمه شده است.

شناسه خبر: ۴۴۵۳۲۰
زیباترین اشعار فارسی؛ نوستالژیک‌ترین شعر مصطفی رحماندوست برای دهه شصتی‌ها

راهنماتو- در آن دوران شاید با هزار ترفند توانستیم این شعر را حفظ کنیم، اما حالا چنان ملکه ذهنمان است که پس از این همه سال با خواندن مصراع اول دوباره آن را به یاد خواهیم آورد؛ صد دانه یاقوت...

به گزارش راهنماتو، اواخر دهه ۵۰ بود که مصطفی رحماندوست شعر صد دانه یاقوت را در مجله کیهان بچه‌ها منتشر کرد. ضرباهنگ ساده و قابل فهم و اشاره آن به میوه باستانی ایران که نامش با شب یلدا گره خورده است باعث شد که پس از گذشت سال‌ها همچنان با شنیدن ۳ کلمه ابتدایی بیت اول آن را به یاد بیاوریم.

بعدها شعر صد دانه یاقوت در کتاب اول دبستان قرار گرفت و تبدیل به شعری شد که بچه‌ها باید آن را حفظ می‌کردند. البته مصطفی رحماندوست به این شعر بسنده نکرد و ۱۱ شعر را که در مورد میوه‌های متفاوت بود در یک دفتر شعر با همین نام به چاپ رساند. این کتاب توسط هدی حدادی تصویرسازی شد و در اختیار مردم قرار گرفت. حالا دوباره نگاهی به این شعر می‌اندازیم و خاطرات کودکیمان را زنده می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: زیباترین اشعار فارسی؛ چشم به راه‌ترین شعر نیما یوشیج​

بیشتر بخوانید: زیباترین اشعار فارسی؛ دردناک‌ترین شعر فریدون مشیری در پاسخ به مهاجرت​

شعر صد دانه یاقوت؛ شعری نوستالژی برای دهه شصتی‌ها

 

صد دانه یاقوت
دسته به دسته
با نظم و ترتیب
یک جا نشسته

 

هر دانه‌ای هست
خوش رنگ و رخشان
قلب سفیدی
در سینه آن

 

یاقوت‌ها را
پیچیده با هم
در پوششی نرم
پروردگارم

 

سرخ است و زیبا
نامش انار است
هم ترش و شیرین
هم آبدار است

 

صد دانه یاقوت

داستان سرودن صد دانه یاقوت

مصطفی رحماندوست تعریف می‌کند: سال ۱۳۵۸، اوایل جنگ تحمیلی، برای دفاع از کشور به جبهه رفتم و عضو نیروهای نامنظم شهید چمران شدم. چون آموزش زیادی ندیده بودیم، همه چیز را همان‌جا یاد می‌گرفتیم. در یکی از عملیات‌های شناسایی، وقتی زیر نظر دشمن قرار گرفتیم، مجبور شدیم بیش از ۳۵ ساعت در چاله‌ای مخفی شویم، بدون آب و غذا.

بعد از آن، با موتوری برایمان نان، ماست چکیده و چند انار آوردند. بچه‌ها به سراغ نان و ماست رفتند و من اناری برداشتم. وقتی انار را باز کردم و دانه‌های سرخش بیرون ریخت، به یاد گردنبند مادرم افتادم که دانه‌های یاقوت داشت. همان لحظه ایده‌ی شعر «صد دانه یاقوت» در ذهنم جرقه زد. در راه برگشت، شعر را گفتم و بعد برای مجله‌ی کیهان بچه‌ها فرستادم. تپه‌های الله‌اکبر، خاستگاه این شعر شد.

آهنگ صد دانه یاقوت برای فیلم خواهران غریب

آهنگ خاطره‌انگیز «صد دانه یاقوت» با آهنگسازی ناصر چشم‌آذر برای فیلم سینمایی خواهران غریب ساخته شد. این فیلم به کارگردانی کیومرث پوراحمد و با بازی خسرو شکیبایی و افسانه بایگان در سال ۱۳۷۴ بر اساس رمانی از اریش کستنر ساخته شد. آهنگ «صد دانه یاقوت» همراه با دیگر قطعات ماندگار این فیلم، جایگاه ویژه‌ای در خاطره‌ی نسل‌ها پیدا کرد و توسط خسرو شکیبایی خوانده شد.

نظرات
پربازدیدترین خبرها