کمردرد میتواند نشانهای از بیماریها و عوارض گوناگون باشد که ممکن است خود کمر یا بخشهای دیگری از بدن را دچار کرده باشند.
در بسیاری موارد پزشکان پس از معاینه بیمارانی که از کمردرد شکایت دارند، علت واضحی برای درد پیدا نمیکنند.
بالا رفتن سن اغلب یک عامل مقصر در ایجاد کمردرد است. با گذشت زمان، استخوانها و مفاصل کمر شروع به تغییر میکنند. دیسکهای بینمهرهای (ساختارهایی که به عنوان بالشتک بین استخوانهای ستون فقرات یا مهرهها عمل میکنند) به تدریج سایش پیدا میکنند و گاهی اوقات تکهتکه میشوند. این تغییرات ساختاری گاهی میتواند باعث درد شود.
یکی دیگر از علل کمردرد که شیوع کمتری دارد، بیرونزدگی یا فتق دیسک بینمهرهای است.
دیسکی که از بینمهرهها بیرون زده است ممکن است در فضای خارج از استخوان بر اعصابی که از نخاع منشعب میشوند، بیاورد. هنگامی که عصب سیاتیک که در ادامه مسیرش به سمت پایین به باسن و ساق پا میرسد، زیر فشار قرار میگیرد، بیماری «سیاتیک» ایجاد میشود.
با این حال، بیشتر موارد کمردرد ناشی از کشیدگی یا رگ به رگ شدن به دلیل استفاده بیش از حد از کمر، فعالیت جسمی شدید و غیرمعمول، بلند کردن بار بیش از حد سنگین یا تصادفات است.
در اغلب موارد کمردرد بهترین اقدام این است که صبر کنید و ببینید که آیا درد خودبهخود برطرف میشود یا خیر. اگر درد بعد از سه تا چهار روز بهبود نیافت، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید.
چه وقت باید کمردرد را جدی گرفت؟
کمردرد ممکن است با علائم گوناگونی بروز کند، اما برخی از علائم هشداردهنده هستند و ممکن است نشان دهند که کمردرد علت جدیتری دارد، ازجمله این علائم:
- داشتن تب
-وارد آمدن ضربه اخیر به ستون فقرات
- کاهش وزن
- داشتن سابقه سرطان
-بروز علائم عصبی مانند بیحسی، ضعف یا بیاختیاری (از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع) است.
در صورت بروز هر یک از این علائم، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.