آبدوغ خیار با این روش سالم‌تر است

روزهایی که گرما هوا امان می‌برد، یکی از پیشنهادهای جذاب آبدوغ خیار است که البته محبوب شب‌های تابستان ایرانی‌ها از قدیم‌الایام بوده است.

شناسه خبر: ۴۰۶۹۹۲
آبدوغ خیار با این روش سالم‌تر است

همشهری آنلاین نوشت: روزهایی که گرما هوا امان می‌برد، یکی از پیشنهادهای جذاب آبدوغ خیار است که البته محبوب شب‌های تابستان ایرانی‌ها از قدیم‌الایام بوده است. اما نکته مهم این که آبدوغ خیار از جمله غذاهایی است که در بدن ایجاد سردی می‌کند.

دکتر ضیاالدین مظهری متخصص تغذیه درباره آبدوغ خیار و فواید این غذای خوشمزه تابستانی به همشهری آنلاین گفت: در فصل تابستان به علت گرما و به منظور جلوگیری از کمبود آب بدن توصیه بر این است تا جایی که امکان دارد از منابع پروتئینی گوشتی صرف نظر کرده و غذاهای گیاهی را جایگزین کنیم. بدن توانمندی‌هایی دارد که می‌تواند خود را با تغییرات PH توسط پروتئین‌هایی که دارد تنظیم کند.

البته به گفته این پزشک، افزاد مزاج گرم یا سرد دارند، آن دسته از افرادی که زود سردی‌شان می‌شود می‌توانند با افزودن هل به چای یا معطر کردن آبدوغ خیار یا ماست و خیارشان از بروز سردی پیشگیری کنند.

او تاکید کرد: برای حفظ سلامت بیشتر در مصرف این غذا، استفاده از ماست‌های طبیعی که چربی زیادی ندارند همچنین تلفیق آن‌ها با خیار و گردو یکی از بهترین راه‌ها برای خوردن میان وعده یا وعده غذایی شبانه در فصل تابستان است که هم باعث کاهش حرارت بدن و هم خواب راحت می‌شود.

مظهری با اشاره به اینکه راه‌های متفاوتی برای کاهش اثرات سردی بدن وجود دارد، عنوان کرد: در قدیم به آبدوغ خیارها کشمش، گل محمدی و بهار نارنج اضافه کرده و این خوراکی را معطر می‌کردند. از این طریق می‌توان سردی ابدوغ خیار را برطرف کرد. علاوه بر آن خوردن یک با دو خرمای زاهدی یا خارک می‌تواند تا حد زیادی در سردی آبدوغ خیار تعدیل ایجاد کند. برای کاهش سردی ابدوغ خیار حتی می‌شود از زنجبیل استفاده کرد. زنجبیل حتی به کاهش ریفلاکس معده کمک می‌کند.

این متخصص تغذیه با یادآوری خاطره انگیزترین غذاهای تابستانی، عنوان کرد: ایرانی‌ها در گذشته و در فصل تابستان بورانی کدو درست می‌کردند و برای جلوگیری از بروز سردی به آن سیر اضافه می‌کردند. حتی غذایی مانند یتیمچه که با مخلوطی از بادمجان سیب زمینی و پیاز (تقریبا مشابه راتاتاتوی) درست می‌شد، نیز مختص روزها یا شب‌های تابستان بود. برای درست کردن این غذا توصیه می‌شود از روغن زیتون‌های فاقد آلودگی و با خلوص بالای رودباراستفاده شود، روغن زیتون‌ در تصفیه و پاکسازی کبد مؤثر است.

او معتقد است در ایران به دلیل تابش زیاد نور آفتاب محصولات کشاورزی و میوه‌ها معمولا خوشمزه‌تر از دیگر از کشورها به عمل می‌آیند و تاثیر خوبی هم در مزه غذاها دارند.

مظهری با اشاره به بروز گرمازدگی در فصل تابستان گفت: یکی از مهم‌ترین توصیه‌ها در روزهای گرم تابستان نوشیدن آب به میزان کافی است تا آب بدن کم نشود. البته این مساله باید مد نظر باشد، که افراد از آب بطری‌هایی که در معرض آفتاب قرار گرفته‌اند استفاده نکنند. در فصل تابستان همچنین از گذاشتن آب با کیسه‌های پلاستیکی در فریزر برای یخ زدن آب باید خودداری کرد چون نگهداری آب در کیسه‌های پلاستیکی سرطان‌زاست.

نظرات
پربازدیدترین خبرها