روزیاتو نوشت: با گسترش شبکههای اجتماعی هر روز افراد بیشتری قربانی انواع مختلفی از کلاهبرداری ازجمله کلاهبرداری عاشقانه میشوند. مجرمان از برنامههای دوستیابی مانند تیندر یا پلتفرمهایی مانند اینستاگرام استفاده میکنند تا به افراد عمدتاً آسیبپذیر دست یابند، از لحاظ روانی آنها را دستکاری کنند تا قربانی درنهایت پول یا اطلاعات شخصی مفید خود را به اشتراک بگذارد. این کار میتواند با فریبهای عاشقانه انجام شده و از نظر عاطفی و مالی برای طعمه به یک کابوس تبدیل شود.
کلاهبرداری عاشقانه
کلاهبردار مشابه آنچه در مستند شیاد تیندر (The Tinder Swindler) نتفلیکس نشان داده شده یک شخصیت آنلاین جعلی خلق میکند تا اعتماد دیگران را جلب کند. او رفته رفته توهم یک رابطه عاشقانه را ایجاد میکند تا بتواند از قربانی خود پول بگیرد.
داستانهای قانعکننده
شاید عجیب به نظر برسد که فرد برای کسی که هرگز در زندگی ندیده پول بفرستد اما در اکثریت قریب به اتفاق موارد، کل فرآیند کلاهبرداری بهصورت آنلاین انجام میشود.
دلیل این موضوع تخصص فرد کلاهبردار در دستکاری روانی است. او میداند که چگونه دلسوز، واقعی و قابل باور به نظر برسد و برای هر تردیدی یک توضیح منطقی در آستین دارد.
بهانه برای اجتناب از دیدار
این افراد با داستانهای واهی از ملاقات حضوری با قربانی خود اجتناب میکنند و رابطه را بهطور آنلاین پیش میبرند. آنها در مورد قرار ملاقات در آینده و اشتیاق برای این کار وعده میدهند؛ اتفاقی که هرگز به واقعیت تبدیل نمیشود. همیشه بهانهای برای این تاخیر وجود دارد.
دستکاری روانی و برانگیختن همدردی
در روایتهای این افراد برای قربانی معمولاً موضوعی اورژانسی یا شرایطی دشوار مانند بیماری یا مشکلات خانوادگی وجود دارد که با آن سعی در برانگیختن همدردی قربانی و ایجاد پیوند نزدیکتر دارند. آنها همچنین ممکن است قربانی را تشویق کنند تا مشکلات خود را به اشتراک گذاشته و اطلاعات بیشتری برای دستکاری روانی در اختیار بگذارد.
سرمایهگذاری
فرد کلاهبردار حتی ممکن است مقداری از پول خود را در این کار سرمایهگذاری کند. به عنوان مثال گل یا هدایایی برای قربانی خود بفرستد. این یک بهانه خوب دیگر برای استخراج اطلاعات شخصی حساس از قربانی مانند نشانی منزل و زمان در خانه بودن اوست.
بمباران عشق
این افراد اغلب از «بمباران عشق» به عنوان تکنیکی برای نزدیک شدن به قربانیان خود استفاده میکنند. این روشی است که اغلب در مراحل اولیه یک رابطه سمی یا سوء استفاده به کار گرفته میشود و شامل ابراز بیش از حد تحسین، عشق و محبت در زمانی است که حتی یکدیگر را به خوبی نمیشناسید.
این موضوع میتواند در نگاه اول به عنوان نشانهای از عشق افسانهای به نظر برسد، اما درواقع اغلب نشانهای از وجود یک مشکل بزرگ است.
تحسین شدن برای ما انسانها بسیار سرمستکننده است اما میتواند روشی موثر برای واداشتن قربانی به انداختن سپر دفاعی مراقبت از خود و تصور ارتباط عمیق با فرد شیاد باشد.
فرد کلاهبردار سعی میکند موقعیتی را ایجاد کند که شبیه به یک عاشقانه باورنکردنی است. این موضوع باعث سرعت بخشیدن به پیشروی رابطه میشود و حتی ممکن است پیش از ملاقات در زندگی واقعی، صحبت به ازدواج کشیده شود. این امر رد درخواست کمک مالی از طرف دوست آنلاین را برای قربانی دشوار میکند.
موقعیت اورژانسی ناگهانی
معمولاً یک داستان مفصل در مورد یک اورژانس پزشکی غیرمنتظره یا شاید یک مسئله قانونی در کشور خارجی یا شهر دیگری که ظاهراً در آن کار میکند وجود دارد. کلاهبردار ممکن است موقعیتی ایجاد کند که قربانی احساس کند مسئول جان یا امنیت شریک زندگی خود است.
فرد کلاهبردار تقاضای پول میکند و در چنین مرحلهای از رابطه که پیوند عاشقانه ایجاد شده و برنامهریزیهای زیادی برای آینده صورت گرفته پشت کردن به کسی که فکر میکنید دوستش دارید میتواند ظالمانه به نظر برسد.
چطور قربانی کلاهبرداری عاشقانه آنلاین نشویم؟
۱. مراقب اطلاعاتی که به صورت آنلاین به اشتراک میگذارید باشید
کلاهبرداران اغلب سعی میکنند تا حد امکان اطلاعات بیشتری در مورد شما جمعآوری کنند تا بتوانند به خواسته خود برسند. هرچه بیشتر در مورد شما بدانند، راحتتر میتوانند اعتماد شما را جلب کنند و شما را از لحاظ روانی دستکاری کنند.
بنابراین خوب است که حسابهای شبکههای اجتماعی خود را به هم متصل نکنید. همچنین نام کامل، تاریخ تولد، محل کار یا هرگونه اطلاعات دیگری که میتواند به یافتن شما مورد استفاده قرار گیرد به فرد ارائه ندهید.
کلاهبردار میتواند با وانمود کردن به داشتن علایق یا دوستان مشترک با شما سعی در جلب اعتماد شما داشته باشد.
۲. آرام پیش بروید
هنگام صحبت با کسی که به تازگی در یک برنامه دوستیابی یا شبکه اجتماعی با او آشنا شدهاید فوراً داستان زندگیتان را بازگو نکنید. برخی پاسخهای شما میتواند به فرد کلاهبردار کمک کند تا رمزهای عبور شما را راحتتر حدس بزند.
فرد کلاهبردار ممکن است شیوه گسلایتینگ را در پیش بگیرد و شما را متوهم خطاب کند که نمیخواهید اطلاعاتتان را به اشتراک بگذارید. توجه داشته باشید که این یک زنگ خطر است.
۳. بررسی پیشینه
اطلاعاتی را که فرد در پروفایل خود ارائه کرده بررسی کنید تا ببینید آیا در جای دیگری استفاده شده است یا خیر. به عنوان مثال، اگر نام و عنوان شغلی یکسانی را با عکس دیگری پیدا کردید، به این معنی است که فرد موردنظر اطلاعات شخصی و عکسهای افراد مختلف را برای ایجاد یک پروفایل جعلی دزدیده است.
برای این کار میتوانید از عکس پروفایل فرد اسکرین شات بگیرید و با آپلود آن در گوگل متوجه شوید فرد همان کسی است که میگوید یا هویت شخص دیگری را جعل کرده است.
۴. علایم هشداردهنده را بشناسید
یک زنگ خطر مهم برای کلاهبرداریهای عاشقانه این است که آنها برای ملاقات حضوری بهانه میآورند. چنین افرادی حتی ممکن است از تماس ویدئویی با شما طفره بروند.
۵. هرگز هرگز هرگز پول نفرستید
این مورد ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما هرگز به هیچ دلیلی با ارسال پول به شخص یا ارائه اطلاعات شخصی مانند شناسه یا جزئیات بانکی موافقت نکنید. مهم نیست که چقدر داستان فرد منطقی به نظر میرسد، هرگز نباید از شما خواسته شود که برای کسی که ندیدهاید پول بفرستید.
۶. با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید
اگر از طریق یک برنامه دوستیابی یا شبکههای اجتماعی با کسی رابطه برقرار کردهاید، اما مشکوک هستید که مشکلی وجود ندارد، با یکی از عزیزانتان تماس بگیرید که میدانید صلاح شما را میخواهد. این به شما کمک میکند نگاه واقعبینانهتری به موضوع داشته باشید.