
راهنماتو- تصاویر تاریخی آرامگاه کوروش کبیر در بیش از یک قرن پیش که احتمالی کسی به درستی نمیدانست متعلق به کیست میتواند جالب توجه باشد.
به گزارش راهنماتو، عکسهای زیر از آنتوان سوروگین، عکاس روسی که در اواخر دوره ناصرالدین شاه به ایران سفر کرد، مربوط به آرامگاه گورش کبیر در اوایل 1900 میلادی است. در این تصاویر کاروانی را مشاهده میکنید که در کنار آرامگاه مشغول به استراحت است و سورگین نیز با همین کاروان به منطقه پاسارگاد رسیده است.
آنتوان سوروگین کیست؟
آنتوان سوروگین در سال ۱۲۱۸ خورشیدی در سفارت روسیه در تهران از یک پدر و مادر گرجى تبار ارمنی متولد شد. پس از فوت پدرش که خاورشناس و دیپلمات سفارت روسیه تزاری بود به گرجستان بازگشت و در تفلیس به آموختن عکاسى روی آورد.
در سال ۱۲۴۸خورشیدی همراه با برادرانش برای عکاسی به تبریز آمد و در دستگاه مظفرالدین میرزا ولیعهد راه یافت و لقب «خانى» گرفت. او پس از مدتى به تهران نقل مکان کرد و در خیابان علاءالدوله استودیو عکاسى خود را بنا نهاد.
بیشتر عکس های گرفته شده آنتوان خان متعلق به سالهای ۱۲۴۹تا ۱۳۰۹خورشیدی است. سوروگین به علت اینکه توانایــی صحبت کردن به زبان فارسی فصیح را داشت، توانست ارتباط خوبی با اقشار مختلف مردم ایران برقرار کند و تصاویرآنان را به ثبت برساند.
او در دربار ناصرالدین شاه به منزلت و مقام رسید و شاه نیز علاقۀ زیادی به عکس های او داشت و نشان شیر و خورشید را به او اعطا نمود. او که به زبان فرانسه تسلط کامل داشت «رسالۀعکاسى لیبر»را به فارسى ترجمه کرد و به مظفرالدین میرزا تقدیم نمود.
سوروگین در سال ۱۲۸۷به سبب ارتباط با مشروطه خواهان گرفتار مشکلاتی شد و با وجود تابعیت روسی، در سفارت انگلیس پناهنده شد. مخالفان مشروطه، خانۀ ظهیرالدوله را به آتش کشیدند که به دلیل همسایگی عکاسخانه آنتوان با خانۀ ظهیرالدوله، عکاسخانۀ او هم دچارآتش سوزی شد و تعداد بسیاری ازعکس ها و نگاتیوهای او که گنجینه ای ارزشمند از دورۀ قاجار بودند از بین رفت و از۷۰۰۰ شیشۀ نگاتیو، ۵۰۰۰ آن در آتش سوخت.
روی کار آمدن پهلوی ضربۀ دیگری بر آنتوان وارد آورد . رضاشاه، به بهانۀ اینکه آثار او ایران قدیم و منسوخ شده را نمایش می دهد. دستور توقیف تمامی آن ها را داد و به این ترتیب عکس ها و نگاتیوهای باقیمانده از آتش سوزی توقیف شد. تلاش های او جهت رفع توقیف به جایــی نرسید تا اینکه سرانجام در سال ۱۳۱۲خورشیدی بر اثر عفونت کلیه درگذشت و در گورستان ارامنه در دروازۀ دولاب تهران به خاک سپرده شد.