روزیاتو نوشت؛ عمل برش به وسیله حلقه الکتروسرجیکال (Loop Electrosurgical Excision) یا LEEP یک درمان موثر برای رشد سلول های غیرطبیعی یا دیسپلازی است که با کولپوسکوپی و یا نمونه برداری از دهانه رحم شناسایی شده است.
دیسپلازی سرطان نیست اما اگر درمان نشود میتواند به سرطان گردن رحم منجر شود. با عمل LEEP بافت غیر طبیعی از دهانه رحم شما حذف میشود. در برخی از انواع درمان، بافت های غیرطبیعی از بین میروند اما LEEP بافت را حفظ میکند، به طوری که میتوان آن را بررسی کرد و از عدم وجود سرطان مطمئن شد.
LEEP روشی است که طی آن سلول های غیرطبیعی دهانه رحم با استفاده از حلقه سیمی نازک برداشته میشود. این حلقه شبیه چاقوی جراحی عمل خواهد کرد. جریان الکتریکی از درون حلقه عبور داده میشود و منجر به برداشت لایه نازکی از سرویکس یا دهانه رحم میشود.
عمل LEEP چیست؟
اگر نمونه برداری شما حضور سلول های پیش سرطانی یا نوعی از HPV را نشان دهد، احتمال ابتلا به سرطان بیشتر میشود و ممکن است پزشک به درمان این ناحیه با استفاده از جراحی بپردازد.
در این روش ساده سرپایی، پزشک از نیتروژن مایع برای منجمد کردن و از بین بردن سلول های پیش سرطانی استفاده میکند.
LEEP بسیار شبیه تست واژینال پاپ اسمیر است و تنها چند دقیقه طول میکشد. در این روش سرپایی، جریان الکتریکی به بافت گردن رحمی شما نفوذ کرده و به جلوگیری از خونریزی کمک میکند. در بسیاری از موارد، این روش همه سلول های غیر عادی را از بین میبرد و جراحی بیشتری مورد نیاز نیست.
روش دیگری هم که میتواند تشخیص و درمان سلول های غیر عادی را انجام دهد، نمونه برداری چاقوی مخروطی یا کونیزاسیون است. این روش در بیمارستان با بی هوشی عمومی یا بی حسی دیگری انجام می شود. در طی این روند، پزشک یک ناحیه مخروطی از بافت اطراف دهانه رحم را برمیدارد. سپس نمونه زیر میکروسکوپ قرار میگیرد تا وجود نشانه های سرطانی در آن بررسی شود. اگر همه سلول های بیمار از بین بروند، روش نمونه برداری میتواند به عنوان درمان عمل کند.
عمل LEEP چه زمانی انجام میشود ؟
چنانچه نتیجه پاپ اسمیر غیرطبیعی باشد اولین دلیل آن زخم دهانه رحم است و باید در اسرع وقت درمانهای مربوطه صورت گیرد. اما چنانچه زخم دهانه پیشرفت کرده باشد و یا نوع خطرناک HPV در نتیچه پاپ اسمیر رویت شود از روش LEEP برای تشخیص سلول های پیش سرطانی استفاده خواهد شد.
اگر نتایج غربالگری سرطان دهانه رحم یا سرویکس نرمال نباشد، پزشک متخصص زنان به شما روش برش به وسیله حلقه الکتروسرجیکال یا LEEP را به عنوان بخشی از ارزیابی یا درمان پاپ اسمیر غیرطبیعی توصیه خواهد کرد.
همچنین ممکن است از LEEP برای کمک به تشخیص یا درمان شرایط زیر استفاده شود:
- پولیپ رحم؛
- زگیل های تناسلی، که ممکن است عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را نشان دهد و یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان دهانه رحم است؛
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) در زنانی که مادران آن ها در دوران بارداری از DES استفاده کردهاند، زیرا قرار گرفتن در معرض این ماده، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد.
عمل LEEP چگونه انجام میشود؟
LEEP باید در زمانی غیر از قاعدگی انجام شود تا دید بهتری از دهانه رحم یا سرویکس به دست آید.
در اغلب موارد LEEP در مطب پزشک متخصص زنان انجام میشود و انجام آن تنها چند دقیقه زمان خواهد برد.
در طول LEEP شما به روی کمر دراز خواهید کشید و پاها روی رکاب قرار خواهد گرفت (موقعیتی که برای انجام آزمایش پاپ اسمیر در آن قرار میگیرید). سپس پزشک اسپکولوم را وارد واژن میکند. برای پیشگیری از درد در طول LEEP بی حسی موضعی انجام میشود. بی حسی از طریق سوزن و سرنگ تزریق میشود و ممکن است کمی درد مبهم را احساس کنید.
در مرحله بعد حلقه از طریق واژن وارد سرویکس میشود. ممکن است در طول انجام LEEP احساس ضعف داشته باشید که در این صورت باید پزشک را مطلع سازید.
بعد از انجام LEEP، از چسبی مخصوص در سرویکس استفاده خواهد شد تا از خونریزی جلوگیری شود. برای کنترل خونریزی انجام Electrocautery نیز در نظر گرفته میشود.
بافت برداشت شده در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار خواهد گرفت تا تشخیص پیش سرطانی بودن سلولهای دهانه رحم، تایید شود.
آمادگی برای عمل LEEP
به طور کلی، هیچگونه آماده سازی، مانند ناشتا بودن یا بیهوشی لازم نیست. اما مواردی وجود دارد که بهتر است پیش از انجام عمل LEEP بدانید.
- اگر باردار هستید یا فکر میکنید باردار هستید، به پزشک خود اطلاع دهید
- اگر به دارو یا تجهیزات پزشکی مثل دستکش لاتکس حساسیت دارید به پزشک اطلاع دهید
- تمام داروهای تجویز شده، داروهای بدون نسخه و مکمل های گیاهی را که مصرف میکنید به ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود اطلاع دهید
- اگر سابقه خونریزی دارید و یا از داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضد انعقاد خون، آسپرین یا سایر داروهایی که روی لخته شدن خون اثر میگذارند استفاده میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید، چرا که ممکن است قبل از عمل به شما گفته شود که این داروها را قطع کنید
- ارائه دهنده خدمات بهداشتی به شما خواهد گفت که قبل از این عمل استفاده از تامپون، کرم واژن، دارو، دوش واژینال و نیز رابطه جنسی را کنار بگذارید
- پزشک شما ممکن است توصیه کند که ۳۰ دقیقه قبل از عمل از داروی مسکن استفاده کنید. البته پزشک قبل از عمل لیپ به شما بی حسی تزریق میکند
- قبل از عمل مثانه خود را تخلیه کنید
آیا روش LEEP در درمان پاپ اسمیر غیرطبیعی خطری دارد ؟
شایع ترین خطر بعد از انجام LEEP در طول سه هفته نخست، خونریزی سنگین خواهد بود. اگر بیمار به خونریزی سنگین دچار شود باید با پزشک خود تماس بگیرد. برای توقف خونریزی ممکن است به چسب های بیشتری در سرویکس نیاز باشد.
LEEP با ایجاد مشکلاتی در بارداری آینده ارتباط دارد. اگر چه اغلب خانم ها مشکلی نخواهند داشت اما ریسک اندکی برای زایمان زودرس و به دنیا آوردن فرزند با وزن کم وجود خواهد داشت.
در موارد نادر، دهانه رحم یا سرویکس بعد از انجام LEEP تنگ میشود که این تنگ شدن منجر به مشکلاتی در قاعدگی میشود و همچنین ممکن است باردار شدن را دشوار سازد.
عوارض LEEP چیست ؟
بعد از انجام درمان پاپ اسمیر غیر طبیعی با روش LEEP ممکن است:
- ترشحات آبکی مایل به صورتی رنگ داشته باشید.
- دچار کرامپ خفیف شوید.
- ترشحات متمایل به سیاه یا قهوه ای داشته باشید که ناشی از چسبی است که برای جلوگیری از خونریزی استفاده میشود.
بهبودی سرویکس چند هفتهای زمان میبرد. در طول فرایند بهبودی شما نباید وسایلی مانند تامپون را در واژن قرار دهید و همچنین نباید رابطه جنسی داشته باشید.
در صورت بروز موارد زیر با پزشکان متخصص زنان تماس بگیرید:
- خونریزی سنگین (خونریزی که بیش از یک پریود نرمال باشد)
- خونریزی همراه با لخته های خونی
- درد شدید در ناحیه زیر شکم
آیا به ویزیت هایی دیگری به منظور پیگیری بعد از درمان پاپ اسمیر غیر طبیعی به روش LEEP نیاز خواهد بود؟
بعد از انجام LEEP شما باید برای ویزیت پیگیری به پزشک مراجعه کنید. لازم است غربالگری های لازم را انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید سلول های غیرطبیعی دهانه رحم که در پاپ اسمیر نشان داده شده بود، از بین رفته و عود نکرده باشد.
اگر نتایج تست غربالگری مانند پاپ اسمیر وجود ناهنجاری های دیگری را نشان داد باید درمان های بیشتری انجام دهید.
شما میتوانید با رعایت موارد زیر به محافظت بهتر از خود در برابر سرطان دهانه رحم کمک کنید:
- انجام معاینات منظم لگن و هم چنین غربالگری های سرطان سرویکس یا سرطان دهانه رحم
- سیگار کشیدن را متوقف کنید. سیگار میتواند ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم یا سرویکس را افزایش دهد.
- شرکای جنسی خود را محدود کنید و برای کاهش ریسک انتقال بیماری های مقاربتی جنسی از کاندوم استفاده کنید.