راهنماتو- به دل کوههای زاگرس سفر میکنیم، جایی که طبیعت با فرهنگ و آداب و رسوم مردم لر عجین شده است. در این سفر، ۵ گوشه پنهان ازنا را کشف خواهیم کرد؛ مکانهایی که تنها لرها از زیبایی و ارزش آنها آگاهند.
به گزارش راهنماتو، ازنا، شهری با تاریخ و فرهنگی غنی، جاذبههای گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. اما آیا شما با همه آنها آشنا هستید؟ در این مطلب از راهنماتو، ۵ مکان بکر و کمتر شناخته شده ازنا را به شما معرفی خواهیم کرد؛ مکانهایی که جز لرها نمیشناسند!
1. چاه طیان
شعری به فردوسی بزرگ منسوب است که:
هوای شُترکوه و دشت طیان
مرا خوشتر آید ز کل جهان
پرواضح است که این بیت متعلق به فردوسی بزرگ نیست اما اگر شما هم به «طیان» رفته و آب و هوایش را استشمام کرده باشید، احتمالن خواهید پذیرفت که بعید نیست اگر حکیم فردوسی هم چنین آب و هوایی را به چشمان مبارکش میدید، سرودن همچین بیتی چندان بعید نمینمود.
در دل کوهپایههای سربه فلک کشیده اشترانکوه، میان دو روستای بیدستانه و تیان در شهرستان ازنا، چشمهای نهفته است که هر ساله در اوایل بهار، صحنهای شگفتانگیز را به نمایش میگذارد. این چشمه، که گودالی سنگی به عمق ۵ متر و قطری حدود ۳ تا ۴ متر است، یکی از پدیدههای جالب زمینشناسی منطقه محسوب میشود.
در آغاز فصل بهار، به یکباره و به طور ناگهانی، این چشمه آرام و خاموش، به فوران میآید و با آبی خروشان، گودال سنگی را پر میکند. میزان آبدهی این چشمه بسیار زیاد است و تا ماهها ادامه مییابد. با این حال، این شکوه ابدی نیست و در اواخر تابستان یا اوایل پاییز، به همان ناگهانی که فوران کرده بود، خشک میشود و تا سال آینده، اثری از آن دیده نمیشود.
کارشناسان معتقدند این پدیده شگفتانگیز، نتیجه ذوب شدن برفهای انباشته شده بر روی قلههای بلند اشترانکوه و وجود تونلهای زیرزمینی است. آب حاصل از ذوب برفها، از طریق این تونلها به سوی این گودال سنگی هدایت میشود و با فوران از زمین، چشمهای زیبا و پرآب را پدید میآورد. با فرا رسیدن فصل سرما و بارش برفهای جدید، این چشمه نیز به خواب زمستانی فرو میرود و تا بهار آینده، آرام میگیرد.
این چشمه فورانکننده، علاوه بر زیبایی طبیعی، از نظر علمی نیز حائز اهمیت است و میتواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد ساختار زمینشناسی منطقه و تغییرات آب و هوایی به دست دهد.
آدرس روستای چاه طیان
روستا و چاه طیان در حد فاصل شهرستانهای ازنا و درود، کمی پس از روستای تفریحی دربند و در مجاورت روستاهای بیدستانه و قلعهرستم قرار دارد. بهترین فصل برای سفر به طیان، فصل بهار است.
2. روستای دربند
روستای دربند یکی از زیباترین روستاهای شهرستان ازنا است که توسط انبوهی از باغها و کوچهباغهای سرسبز محاصره شده است.
روستایی با قدمتی دیرینه در منطقه اشترانکوه که وجود ایستگاه راهآهن در این روستا، علاوه بر تسهیل ارتباطات، بر اهمیت تاریخی و تجاری آن افزوده است. ساکنان دربند با حفظ آداب و رسوم اصیل خود، به زندگی در این روستای کوهپایهای ادامه میدهند.
چرا دربند خاص است؟
- طبیعت بکر و زیبا: دربند با باغهای میوه فراوان، رودخانههای زلال و چشماندازهای کوهستانی، طبیعتی بکر و دلنواز دارد.
- هوای پاک و مطبوع: هوای خنک و پاک دربند، آن را به مقصدی ایدهآل برای فرار از شلوغی شهرها و استراحت تبدیل کرده است.
- آرامش و سکوت: دور بودن از هیاهوی شهری و زندگی ساده روستایی، به شما این امکان را میدهد تا لحظاتی آرام و بیدغدغه را تجربه کنید.
- محصولات محلی: دربند به دلیل حاصلخیزی زمین، محصولات کشاورزی و لبنی فراوانی دارد که میتوانید به عنوان سوغات تهیه کنید.
- جاذبههای گردشگری: علاوه بر طبیعت بکر، دربند جاذبههای گردشگری دیگری مانند آثار تاریخی و روستاهای اطراف را نیز دارا است.
آدرس روستای دربند
روستای دربند در حدفاصل شهرستان ازنا و شهرستان دورود قرار دارد.
3. قلعهگرجی یا قِلاگرجی
قلعهگرجی یکی از روستاهای بسیار قدیمی ازناست که دیرزمانیست خالی از سکنه است. این روستای قدیمی علاوه بر شالیزارهای سرسبز و دشتهای وسیع، چشمههای طبیعی و کوهپایههای بسیار جذاب، دارای باقیماندههایی از خانههای قدیمی است که به خودی خود میتواند محل قابل توجهی برای وارسیهای باستانشناسانه نیز باشه.
تاریخچه دقیق روستای قلعهگرجی به طور کامل مشخص نیست، اما وجود قلعهای قدیمی در این روستا نشان از قدمت تاریخی آن دارد. برخی معتقدند نام این روستا به دلیل سکونت گروهی از ارمنیهای گرجیتبار در گذشته بر آن نهاده شده است که البته با توجه به گورستانهایی که «گورستان ارمنیها» معروف است میتوان به صحت این گزاره پی برد.
در مجاورت روستای قلعهگرجی کوهپایههای «بیسیم» و «تنگِ قِلا» قرار دارند که هرکدام جذابیتهای گردشگری خاص خو را دارند.
آدرس روستای قلعه گرجی
روستای قلعه گرجی بعد از شهرک گرجی قرار دارد و برای رسیدن به آن بهتر است از افراد محلی آدرس بگیرید.
4. درهتخت
روستای درهتخت تابلویی مملو از نگارههای رودخانه، کوه، صخره، درخت و چمنزار است. دره تخت، روستایی است که در دامنههای سرسبز و با شکوه کوههای اشترانکوه و در بخش مرکزی شهرستان ازنا واقع شده است. این روستا که به عنوان یکی از مقاصد گردشگری مهم ایران شناخته میشود، با طبیعت بکر، آب و هوای دلپذیر و جاذبههای طبیعی فراوان، هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود میکشاند.
مردم این روستا –که جمعیت آن قریب به 500 نفر است- به گویش بختیاری چهارلنگ صحبت میکنند و اکثریت آنها از طوایف حاجیوند و سالاروند هستند.
جاذبههای گردشگری
- کوههای اشترانکوه: بلندترین قلههای زاگرس، از جمله سن بران، گل گل، کول جنو و میرزایی، در همسایگی دره تخت قرار دارند و فرصت مناسبی را برای کوهنوردی و طبیعتگردی فراهم میکنند.
- رودخانه مابره: این رودخانه زیبا و خروشان از دل دره تخت سرچشمه میگیرد و پس از طی مسافتی طولانی، به رودخانه دز میپیوندد.
- نیروگاه برق آبی: وجود نیروگاه برق آبی در این روستا، نشان از اهمیت منابع آبی منطقه و تلاش برای استفاده بهینه از آنها است.
- مزارع پرورش ماهی قزلآلا: مزارع پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان، علاوه بر تأمین نیازهای محلی، یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه محسوب میشوند.
- روستاهای اطراف: روستاهای اطراف دره تخت نیز با معماری سنتی و آداب و رسوم محلی خود، دیدنی هستند.
آدرس روستای دره تخت
روستای درهتخت در فاصله (تقریبن) سیزدهکیلومتری شهرستان ازنا –به سمت قلل اشترانکوه- قرار دارد.
5. روستای کرچیان (به زبان محلی، کرچیون)
این روستا که از توابع بخش مرکزی ازناست، یکی از سرسبزترین و پرآبترین روستاهای این شهرستان زیبا نیز هست. روستای کرچیان در فصل تابستان میزبان عدهای از مردمان بومی ازناست که در دامنهی یکی از پرشکوهترین قلل ایران قصد آبتنی دارند. این روستا با وجود گذر زمان، همچنان ماهیت تاریخی و روستایی خودش را حفظ کرده است و البته که کوچههای خاکیای که جایگاه جریانپیداکردن آب رودخانههای مجاور هستند به خوبی میتوانند برای هر گردشگری تداعیکننده معنای حقیقی یک روستا و چندین زندگی روستایی باشد.
آدرس روستای کرچیان
روستای کرچیان در حد فاصل شهرستان ازنا و روستای درهتخت و در مجاورت روستای دربند و چاه طیان قرار دارد.