
راهنماتو – در این راهنمای سفر، ما مهمان سفرههای مردم شیراز میشویم؛ سفرههایی با رنگ و طعمی متفاوت که نه در عکسها قابل درک است، نه در تعریف دوستان. باید خودتان آنجا باشید، لقمهای بردارید و با طعمهای ناب جنوب ایران آشنا شوید.
به گزارش راهنماتو، در کنار دیدن و گشتوگذار، یکی از بخشهای هیجانانگیز هر سفر، چشیدن غذاهای محلیست. طعمهایی که ممکن است تا آخر عمر در ذهنت بمانند. حالا در ادامه با هم میرویم سراغ غذاهای سنتی شیراز.
1. کلمپلو شیرازی
بیشک معروفترین غذای محلی شیراز است. این پلو با ترکیب برنج، کلم سفید، کوفتهریزههای گوشت، شوید و ادویههای خاص تهیه میشود و طعمی تند و معطر دارد. کلمپلو شیرازی بر خلاف اسمش شباهتی به کلمپلوهای دیگر ندارد، هم ظاهرش خاص است، هم عطرش فراموشنشدنی.
کجا کلمپلو خوشمزه بخوریم؟
رستوران «شاطر عباس» در خیابان عفیفآباد یا رستوران سنتی «ارک» در مرکز شهر، از جاهایی هستند که این غذا را خوب میپزند.
2. قنبرپلو
قنبرپلو از غذاهای کمترشناختهشده اما بسیار دلچسب شیرازی است. برنجیست که با خرما، گوشت چرخکرده، کشمش، پیاز و دارچین تهیه میشود. غذاییست که بیشتر در مراسم یا مهمانیها سرو میشود و طعمی شیرین و انرژیبخش دارد.
کجا قنبرپلو خوشمزه بخوریم؟
در خانههای شیرازی بیشتر میشود آن را پیدا کرد، اما برخی رستورانها مثل «سرای سنتی نارنجستان» این غذا را گاهی در منوی ویژه دارند.
3. آش سبزی شیرازی
آشی مخصوص شیراز که با سبزی مخصوص محلی، نخود، عدس، لوبیا و رشته درست میشود. طعمی تند و معطر دارد و معمولاً با آبغوره یا سرکه سرو میشود. صبحهای زود یا برای نذریهای خاص پخته میشود.
کجا آش سبزی خوشمزه بخوریم؟
در صبحانهفروشیهای سنتی حوالی دروازه قرآن یا محله سنگ سیاه، این آش را میتوان داغ و تازه پیدا کرد.
4. فالوده شیرازی
فالودهی اصل شیراز را فقط باید در خود شهر خورد. رشتههای نشاستهای در شربت یخزدهی لیمو یا عرقیجات، با بافتی خاص و طعمی خنک. تابستانها که برسد، خیابانهای شیراز پر میشود از عطر و صدای فالودهفروشها.
کجا فالوده شیرازی خوشمزه بخوریم؟
فالودهفروشی «شکرریز» در کنار ارگ کریمخان یکی از بهترینهاست. البته نزدیک بازار وکیل هم فالودههای خوشطعم زیادند.
5. حلوای خارک
این حلوا با خارک (خرمای نارس) درست میشود و طعمی خاص، شیرین و کمی گس دارد. برای کسانی که دنبال یک دسر متفاوت محلی هستند، حلوای خارک انتخاب خوبیست.
کجا حلوای خارک خوشمزه بخوریم؟
در شیرینیفروشیهای سنتی شیراز، بهخصوص حوالی خیابان لطفعلیخان یا بازارچهها، گاهی این حلوا پیدا میشود.
6. خوراک بابونه
از غذاهای بومی کمنظیر شیراز است که با گیاه بابونه تازه، پیاز، زردچوبه و تخممرغ درست میشود. این غذا بیشتر در روستاهای اطراف رواج دارد و طعمی گیاهی و بومی دارد. خوراکی ساده ولی پر از عطر بهار.
کجا خوراک بابونه خوشمزه بخوریم؟
پیدا کردنش در رستوران سخت است، اما گاهی در غرفههای غذاهای سنتی یا جشنوارههای محلی میتوان آن را چشید.
7. مسقطی شیرازی
دسر مشهور شیرازیها که از نشاسته، گلاب، زعفران، خلال بادام و گاهی هل و پسته تهیه میشود. شیرینی لطیف و معطریست که بیشتر بهعنوان سوغاتی خریداری میشود.
کجا مسقطی خوشمزه بخریم؟
شیرینیفروشیهای سنتی در نزدیکی باغ ارم یا بازار وکیل، مسقطیهایی با کیفیت بالا دارند.
8. کلوچه شیرازی
برخلاف تصور، کلوچه شیرازی با کلوچههای شمالی متفاوت است. بافتی نرم، طعمی شیرین و عطری از هل و گلاب دارد. معمولاً با چای داغ سرو میشود و در بسیاری از خانوادهها بهصورت خانگی هم پخته میشود.
کجا کلوچه شیرازی بخوریم؟
در مغازههای قدیمی نزدیک خیابان لطفعلیخان یا حوالی شاهچراغ، کلوچههای تازه و خوشعطر پیدا میشود.
9. آش دوغ شیرازی
آشی سبک با دوغ محلی، نخود، سبزیهای معطر و گاهی برنج. این آش خنک است و برخلاف بیشتر آشها، معمولاً در هوای گرم سرو میشود. با نعناع داغ و کمی فلفل سیاه، طعمی منحصربهفرد پیدا میکند.
کجا آش دوغ خوشمزه بخوریم؟
رستورانهای سنتی یا دکههای اطراف حافظیه گاهی این آش را در منوی عصرانه دارند.
10. حلوای شیرازی
متفاوت از حلواهای مرسوم، این حلوا نرم، روشن و کمرنگتر است. با آرد برنج، گلاب، زعفران و روغن حیوانی تهیه میشود و بهعنوان دسر یا نذری در مناسبتهای خاص پخته میشود.
کجا حلوای شیرازی خوشمزه بخوریم؟
در مراسم مذهبی یا برخی شیرینیپزیهای سنتی مثل «شیرینیسرای بهار» میتوانید آن را پیدا کنید.
شما هم اگر بیشنهاد خوشمزهای به مسافران این شهر دارید، حتما آن را با ما درمیان بگذارید.
اگر شما هم پیشنهادی خوشمزهای برای مسفران شیراز دارید، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید!