فرادید نوشت؛ در نزدیکی برازجان در استان بوشهر، بنایی تاریخی ساده با سنگهایی با برشها و حجاری ساده و ابتدایی قرار گرفته است که شباهت زیادی با آرامگاه مشهور کوروش کبیر دارد. هرچند از هویت فرد مدفون شده در این بنا اطلاعات قطعی و درستی در دست نیست اما این بنا را متعلق به یکی از افراد سلطنتی میدانند.
این آرامگاه که در جلگه برپز جای گرفته است بنا به ارزش تاریخی آن، در 11 مرداد 1376 با شماره ثبت 1897 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
"گوردختر" را ابتدا باستانشناس بلژیکی، لویی واندنبرگ، در سال 1339 هجری شمسی کشف کرد. واندنبرگ معتقد بود گوردختر قبر چیشپیش یا کوروش یکم (جد کوروش کبیر) است؛ اما بعد از آن علیرضا شاپور شهبازی باستانشنان و تاریخنگار، پس از بررسیهای فراوان آن را آرامگاه کوروش کوچک دانست.
در سالهای 1380 و 1382، علیاکبر سرفراز بنای گور دختر و جلگه بزپر را مورد بررسی و شناسایی قرار داد و بنای گور دختر را متعلق به شاهان اولیه هخامنشی و کوروش اول پسر چیشپش و مقبره بالای آن را مربوط به همسر ایلامی وی یعنی مادر کوروش کبیر شاه ایران میداند. البته این تنها یکی از چندین نظر متفاوت درباره فرد مدفون در این ٰآرامگاه است.
گور دختر بنایی است مستطیل شکل به ارتفاع کلی 4٫45 متر که بامی شیروانیشکل روی آن قرار دارد که شالوده اصلی آن شامل شفتهریزی و شنهای رودخانهای میشود که مصطبه و پایه اصلی و اولیه بنا روی آن ساخته و پرداخته شده است. روی مصطبه سه ردیف سنگ بهصورت پلکانی ایجاد شدهاند که به اتاقک اصلی منتهی میشود. همچنین بر بالای مقبره، قسمتی فرورفتگی شبیه به یک قاب وجود دارد که احتمالا جایگاه قرارگیری کتیبهای مربوط به آن بوده است و در درون اتاقک بنا حوضچه کوچکی وجود دارد.
به طور کلی این بنا از 22 قطعه سنگ ساخته شده است که هیچگونه ظرافتکاری در آن دیده نمیشود و بهصورت خیلی ابتدایی سنگها را برش و حجاری کردهاند.
مقبره کوروش بزرگ در پاسارگاد آرامگاهی با سبک معماری و الگوی مذهبی خاص است که با سایر آرامگاهها تفاوت دارد. این آرامگاه شباهت زیادی به گور دختر دارد و این موضوع نشاندهنده آن است که هر دو شخص دارای یک نوع مذهب و از لحاظ اعتقادی بسیار به هم نزدیک هستند.
البته شواهدها حاکی از آن است که آرامگاه گور دختر باید قبل از آرامگاه کوروش بزرگ ساخته شده باشد. چراکه مطابق نظر کارشناسان اگر بعد از آرامگاه کوروش این اثر ساخته شده بود، بدونشک از لحاظ ساختار معماری پیشرفتهتر از آرامگاه کوروش داشت، نه تا این اندازه ابتدایی و ساده.
برای دسترسی به گور دختر، ابتدا باید به روستای پشت پر (بز پر) رفته و سپس از برازجان بهسمت دالکی حرکت کنید. پس از عبور از دالکی، در جاده برازجان به شیراز، به پل نمازگاه خواهید رسید. در پایان پل به جادهای فرعی میرسید که باید وارد آن شوید. در این مسیر کوهستانی، از روستاهای تنگ درکش و رود فاریاب خواهید گذشت. سپس به شهر تنگ ارم میرسید. در فاصله دو کیلومتری جنوب تنگ ارم، جاده فرعی آسفالتهای قرار دارد؛ وارد آن شده و ادامه دهید تا از روستاهای آقا امیراحمد و کفتارو عبور کنید. پس از گردنه تخته و عبور از سربالاییها، به پشت پر خواهید رسید.