دانشمندان دانشگاه استنفورد موفق به ساخت ترکیب جدیدی شدهاند که میتواند سلولهای سرطانی را به روش خودتخریبی نابود کند. این ترکیب از 2 پروتئین تشکیل شده که محققان آنها را به هم چسباندند. جزئیات این تحقیق در نشریه Science چاپ شده است.
این ترکیب پس از آن کشف شد که دکتر «جرالد کرابتری»، پروفسور زیستشناسی توسعه از دانشکده پزشکی استنفورد، در طی تحقیقات خود کشف کرد سلولها اگر تشخیص دهند خودتخریبی بهترین اقدام برای بدن است، دست به این کار میزنند. این فرایند آپوپتوز نامیده میشود و در چندین فرایند بیولوژیکی حیاتی است.
شاید بتوان سلولهای سرطانی را به روش خودتخریبی از بین برد
روشهای رایجی که درحالحاضر برای درمان سرطان استفاده میشود، شامل شیمیدرمانی و پرتودرمانی است. این روشها سلولها را فراتر از سلولهای سرطانی هدف قرار میدهند؛ به همین دلیل، محققان طی سالیان گذشته بهدنبال درمانهای هدفمندتری برای بیماری سرطان هستند. اما درمانی که بتواند سلولهای سرطانی را به شیوه خودتخریبی از بین ببرد، میتواند تحولی اساسی در درمان سرطان باشد؛ زیرا اساساً به سلولهای سرطانی اجازه میدهد خود را بکشند.
یکی از پروتئینهای اصلی استفادهشده در این روش جدید BCL6 نام دارد و زمانی که جهش پیدا میکند میتواند سرطان خون ایجاد کند. متخصصان این نوع پروتئین محرک سرطان را انکوژن مینامند و در سرطانی مانند لنفوم، BCL6 روی DNA نزدیک ژنهایی قرار میگیرد که آپوپتوز را تقویت میکنند و آنها را خاموش نگه میدارد. این دقیقاً همان چیزی است که به سلولهای سرطانی کمک میکند جاودانه شوند.
اما زمانی که محققان BCL6 را به پروتئینی به نام CDK9 متصل کردند، دریافتند این ترکیب میتواند در نقش کاتالیزوری برای فعالسازی ژن عمل کند. در این مورد خاص، این ترکیب توانست ژن آپوپتوز را که BCL6 را بهطور معمول خاموش نگه میدارد، روشن کند. با روشنکردن مجدد آن، محققان دریافتند میتوانند سلولهای سرطانی را به روش خودتخریبی نابود کنند.
در اصل، محققان چیزی را از سلولهای سرطانی گرفتند که برای زندهماندن به آن وابسته بودند. تیم تحقیقاتی هماکنون این ترکیب جدید را روی موشهای مبتلا به لنفوم سلول B بزرگ آزمایش میکند تا ببینند چقدر میتواند سرطان را در موجودی زنده از بین ببرد.