نمناک نوشت: سن یکی از مهم ترین نکات برای بارداری می باشد و از اهمیت بسیاری برخوردار است، همچنین بارداری از یک مدت به بعد عوارض جدی را به همراه دارد.
مناسب ترین سن بارداری و عوارض بارداری در سن بالا
یکی از مهمترین دوران زندگی زنان، دوران بارداری است که به علت وجود عوامل خطرزا در این دوران برای هر مادر باردار، سن بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر آرزوی مادر شدن دارید و می خواهید از بهترین زمان برای بچه دار شدن و عوارض بارداری در سنین پایین و بالا اطلاع پیدا کنید، این بخش از نکات بارداری را از دست ندهید.
بهترین سن اولین بارداری
سن متوسط بارداری در این روزها 28 سالگی است اما در دهه 70 مادران باردار در 24 سالگی صاحب فرزند می شدند. امروزه تعداد زایمان های بعد از سن 30 سالگی افزایش یافته و دو برابر گشته است. همچنین زنان زیادی با پیشرفت پزشکی و افزایش کیفیت زندگی بعد از 40 سالگی صاحب فرزند می شوند ولی این نوع زایمان ها پر خطرند و به مراقبت نیاز دارند.
خطرات بارداری در سن بالای چهل سال
اولین خطر:هرگز باردار نشدن
اگر تا قبل از 40 سالگی باردار نشده اید باید بدانید توانایی بارور شدن شما نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است و در این سن خطرات زیادی در دوران بارداری پیش می آید و شما نیاز به مراقبت پزشکی دارید. باید بدانید بعد از سن 45 سالگی برای باردار شدن باید از روش های دیگری به جز روش طبیعی استفاده کنید زیرا بارداری به روش طبیعی تقریبا در این سن ممکن نیست.
کاهش قدرت باروری بعد از 30 سالگی
احتمال باروری در سن 40 سالگی حدود 50 درصد کاهش می یابد و اگر در سن 25 سالگی لازم است برای باردار شدن 6 ماه منتظر ماند در این سن باید 15 ماه برای بارداری منتظر بمانید. بارداری در سن 40 سالگی پر خطر و پر هزینه و زمان بر است اما زنانی وجود دارند که در این سن فرزندان سالمی به دنیا آورده اند. احتمال بارداری در 35 سالگی 53 درصد، در 40 سالگی 35 درصد و بعد از 45 سالگی تنها 5 درصد است.
افزایش احتمال سقط جنین
احتمال سقط جنین در زنانی که در سن 40 سالگی باردار می شوند بیشتر است. سقط جنین در این زنان در 3 ماهه اول بارداری اتفاق می افتد و ناهنجاری های کروموزومی نیز به افزایش این احتمال کمک میکند. اگر در این سن باردار شدید با وجودعلائم (درد، ترشحات قهوه ای یا قرمز، حالت تهوع، سینه درد) به پزشک مراجعه کنید.
افزایش اختلالات کروموزومی
با افزایش سن خطر بروزاختلالات کروموزومی مانند تری زومی 21 یا سندروم داون در جنین افزایش می یابد اما احتمال بروز این اختلالات در 20 سالگی کم است. امکان بروز بیماری های فراوان ژنتیکی در اثر سن بالای پدر نیز وجود دارد. برای بررسی میزان خطر و آسیب به جنین بهتر است با تشخیص پزشک آمینوسنتز انجام دهید.
مراقب دیابت و فشار خون بالا باشید
با افزایش سن بارداری احتمال ابتلا به دیابت و فشار خون نیز بیشتر می شود و سلامت مادر و جنین را به خطر می اندازد. احتمال ابتلا به بیماری های مختلف در دوران بارداری با افزایش سن مرتبط است و این احتمال در زنان بالای 40 سال نسبت به زنان جوان تر تقریبا دو برابر می شود. بهتر است در سنین بالای 40 سال قبل از بارداری از بیماری های مختلف خود آگاه شوید و آن ها را درمان کنید.
دیگر عوارض سن بالا در بارداری
با بالا رفتن سن مادر باردار احتمال مرگ و میر جنین بالا می رود و سلامت جنین به علت مشکلات خونریزی مکرر، احتمال چندقلو زایی، خونریزی جفت و زایمان زودرس به خطر می افتد. زایمان این مادران باردار ممکن است به دلیل ضعف عضلات و انعطاف پذیری استخوان لگن به روش سزارین انجام شود.
یک تصمیم بسیار مهم
قبل از تصمیم به بارداری بعد از 40 سالگی علاوه بر مشکلات جنین و خطرات احتمالی برای مادر به انرژی و توان خود برای نگهداری و تربیت کودک ، نیز فکر کنید.
سوالاتی برای قبل از بارداری
قبل از بارداری حتما آزمایشات و بررسی های لازم را انجام دهید و دو ماه قبل از بارداری به بهداشت و سلامت زندگی خود مانند :تغذیه سالم و متعادل، نوشیدن یک لیتر و نیم آب در هر روز، ترک سیگار و الکل، ورزش متناسب و مستمر، عدم استفاده از هرگونه دارو بدون اجازه پزشک و در صورت لزوم کاهش وزن و... توجه کنید و سوالاتی نظیر این که آیا از نظر روحی، جسمی و مالی آمادگی بارداری و بزرگ کردن یک کودک را دارم و آیا می دانم با آمدن کودک زندگی چه قدر تغییر می کند؟