آبگوشت یکی از خوشمزهترین و محبوبترین غذاهای ایرانی است که منوی اصلی رستورانهای سنتی و قهوه خانهها محسوب میشود و تقریبا میتوان گفت به عنوان غذای سنتی ایرانی در سراسر دنیا شناخته شده و پرطرفدار است. این غذای خوشمزه و سنتی بسیار مقوی است و ایرانیان آن را به صورت ترید همراه با نان و انواع ترشی و مخلفاتی مانند پیاز تازه و فلفل سبز سرو میکنند. آبگوشت معمولا بهانهای برای دورهمی در روزهای تعطیل و مهمانیهای فامیلی است. همانطور که از نام این غذا پیداست، آبگوشت غذایی است که از ترکیب گوشت با آب و حبوبات تهیه میشود و گوشت از اجزای اصلی این غذا است. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید میتوانید بدون گوشت هم یک کاسه آبگوشت خوشمزه و غلیظ درست کنید! آبگوشت بدون گوشت یا بره به صحرا یکی از غذای اصیل و لذیذ محلاتی است. این غذا طعم فوقالعادهای دارد و بسیار مقوی و خوشمزه است. اگر دوست دارید این غذای سنتی و خوشمزه را در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
مواد لازم
لوبیا چیتی: ۱ پیمانه
نخود آبگوشتی: ۱ پیمانه
لوبیا سفید: ۱ پیمانه
پیاز: ۱ عدد
سیب زمینی: ۱ عدد
گوجه فرنگی درشت: ۱ عدد
میوه به: ۱ عدد
سیب: ۱ عدد
رب گوجه فرنگی یا پودر گوجه خشک: ۱ قاشق غذاخوری
دنبه: ۱ تکه کوچک
گردوی خرد شده: ۱ پیمانه
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
نعناع خشک: ۱ قاشق غذاخوری
شنبلیله خشک: ۱ قاشق غذاخوری
قرهقروت ترش: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
برای درست کردن این غذای سنتی و لذیذ ابتدا نخود، لوبیا چیتی و لوبیا سفید را که از ۲۴ ساعت قبل خیس دادهاید، داخل قابلمه یا دیگ مخصوص دیزی بریزید. حالا سیب و به خورده شده را همراه با گوجه فرنگی، پیاز و سیب زمینی درسته به قابلمه اضافه کنید و یک تکه دنبه هم بیندازید. رب گوجه یا پودر گوجه خشک، نعناع خشک و شنبلیله خشک و زردچوبه را هم داخل مواد بریزید. حالا باید آب را اضافه کنید تا جایی که روی مواد را بگیرد. قابلمه را روی حرارت اجاق گاز بگذارید و حرارت را زیاد کنید تا غذا جوش بیاید، سپس حرارت را کم کنید و حدود ۳ ساعت زمان بدهید تا حبوبات با حرارت کم بپزد و له شود و آبگوشت جا بیفتد. در این مرحله گردوی پودر شده، نمک و قرهقروت را اضافه کنید و نیم ساعت دیگر زمان بدهید تا آبگوشت بجوشد. حالا آبگوشت بدون گوشت خوشمزه و مقوی ما آماده سرو است، نوش جان.
نکات مهم
۱ـ اضافه کردن دنبه به این غذا موجب میشود غذا کمی چربتر و لذیذتر شود. اگر دنبه دوست ندارید، میتوانید آن را از دستور حذف کنید یا اینکه از دنبه استفاده کنید، ولی آن را نکوبید تا چربیاش در غذا پخش نشود.
۲ـ حتما حبوبات را از شب قبل به مدت ۲۴ ساعت خیس بدهید و چندبار آب آن را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود و زودتر بپزد.
۳ـ بهتر است قرهقورت ترش را با آب جوش کمی خیس کنید تا نرم و رقیق شود و بعد به آبگوشت اضافه کنید. اگر قرهقورت ترش در دسترس ندارید، میتوانید به جای آن از آبغوره یا پودر لیمو عمانی استفاده کنید.
۴ـ بهترین ترکیب ادویه برای تهیه آبگوشت شامل پودر فلفل سیاه + پودر زیره سبز + پودر زیره سیاه + پودر تخم گشنیز + مرزه خشک، پودر لیمو عمانی + پودر دارچین + پودر سیر + پودر آویشن و نمک است.
۵ـ اگر دیگ سنگی در منزل دارید، حتما آبگوشت را داخل آن بار بگذارید که در خوشمزه شدن و جا افتادن آبگوشت تاثیر بسیار زیادی دارد.